”Vi blev stoppade av polisen mitt i natten” – First Aid Kit om polisens drograzzior, Jack White och att åka på turné med sin pappa

cafevik  |  Publicerad 2014-07-05 15:17  |  Lästid: 2 minuter
First-aid-kit-intervju-turnelivet

Skivaktuella First Aid Kit är ute på världsturné – vi träffade dem i Los Angeles och pratade om misstänksamma gränspoliser, Jack Whites födelsedagsfest och hur det är att åka på turné med pappa i bussen.

Läs även Tobias Norströms recension av nya albumet Stay gold.

* * *

Det står en lila turnébuss som kunde varit hämtad ur Almost famous parkerad här utanför. Hur många Stillwater-ögonblick har ni upplevt i den?

JOHANNA SÖDERBERG: Vi sjunger alltid Elton Johns Tiny dancer på vägarna, det händer hela tiden. Bandet och crewet sitter utspridda på sina säten, så börjar någon sjunga och alla andra hakar på. Vi har haft många intressanta ögonblick med den där bussen. När vi passerar den kanadensiska gränsen blir vi alltid stoppade av polisen. De tror att vi har med oss en massa droger bara för att vi är ett band. Vi får tömma bussen mitt i natten och stå snällt och titta på medan de går igenom varenda utrymme.

Måste ni sköta er när pappa är med hela tiden?

KLARA SÖDERBERG: Jag är inte så intresserad av att flippa ut ändå. Men vi skulle få göra det om vi ville, våra föräldrar har aldrig varit strikta, de har sagt "gör vad i vill". Vi har aldrig varit begränsande på det sättet.

Betalar ni lön till er pappa?

KLARA: Ja, detta är något vi gör tillsammans. Våra föräldrar är anledningen till att vi kan syssla med musik, de lade ut alla sina pengar för att vi skulle kunna satsa på det här, så det känns naturligt att de ska få utdelning. First Aid Kit är ett familjeföretag.

Ni gästade Mumford & Sons inför 80 000 personer på Glastonbury förra året. Hur spontant är ett sådant inhopp?

JOHANNA: Det var jättespontant. Typ två timmar innan vi skulle spela undrade Mumford & Sons om vi ville komma upp och sjunga. De frågade: kan ni Joe Cockers version av With a little help from my friends? Vi hade aldrig hört den innan. Så vi fick ladda ner den i turnébussen och sitta och lyssna in oss. Vi sjöng säkert fel, men det var ingen som hörde.

Hur mycket hann ni hänga med Jack White när ni spelade in It hurts me too i Nashville?

KLARA: När vi spelade in den låten var vi bara där i några timmar, sedan stack vi igen. Men sedan har vi turnerat ihop och då hängde vi. Han fyllde år när vi var i Hamburg och då hade vi Beatlesfest. Vi hade födelsedagskalas och dansade till Beatles. Jack White är en ganska hemlighetsfull person och inte direkt någon som öppnar upp sig. Men han är jävligt rolig.

Chrissie Hynde från Pretenders sa nyligen att hon inte upplevt någon skillnad i musikbranschen för att hon är kvinna. Hur har det varit för er?

JOHANNA: Det är fan skillnad. Man har mer respekt för män. Män vet vad de gör, tycker folk, som kvinna måste man kämpa mer för att bli respekterad som musiker och låtskrivare. Och när man läser våra Youtube-kommentarer handlar så himla mycket om hur vi ser ut. Manliga artister behöver inte duscha på flera veckor, om vi skulle göra det skulle folk säga "gud vad äckliga de är!".

Victor Johansson

* * *

Fler intervjuer:

Gustaf Skarsgård: ”Jag började röka när jag var 10 år, supa vid 12, röka weed vid 16, ta kokain och ecstacy vid 19…”

Jens Lapidus: "När ingen ser mig så bygger jag dyra lyxbilar"

Håkan Hellström om pengar, ångest och ett annorlunda sjukhusbesök

Leif GW om nya dieten: ”I dag är jag en usel alkoholist”

Steve Angello: ”Någon hällde GHB i mitt vatten under en spelning”

Erik Niva om Hamrén: ”Slående att han inte kommit längre på fem år”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 13:33