Annons
Annons

Viktor Norén: ”Kristian Gidlund hade varit stolt”

Hyllade Green Day-musikalen American idiot går snart upp på Cirkus i Stockholm med Viktor Norén, känd från Sugarplum Fairy i rollen som Johnny. – Det här är den enda musikal jag skulle kunna tacka ja till, säger han till Café.

Oliver Beckman
Foto: Jonathan Pushnik

v noren
Viktor Norén är tidigare sångare i pop-rockbandet Sugarplum Fairy och numera i gruppen Viktor & The Blood. I en intervju med Café berättar han om hur Green Days platta American idiot från 2004 var en tydlig inspirationskälla för de punkintresserade bandpolarna från Borlänge och att det var själva anledningen till att han tackade ja till rollen som Johnny i musikalen med samma namn.

Annons

– Just den plattan blev något av ett soundtrack för oss grabbar i Sugarplum Fairy när vi lämnade Borlänge för att ta det stora steget att flytta till Stockholm. Därför kändes det naturligt för mig att tacka ja till den här rollen. Hade de frågat mig att göra huvudrollen i Kristina från Duvemåla hade jag varit tvungen att tacka nej, men nu var jag tvungen att tacka ja istället, säger Viktor Norén.

Gilla Cafe.se på Facebook

Den 20 februari går föreställningen upp på Cirkus i Stockholm. Hur går förberedelserna inför det?

– Det går bra. Just nu repar vi varje dag inför premiären, så det kommer nog bli toppen när det väl är dags att stå på scenen.

Förra året gick samma föreställning upp på operan i Malmö och blev hyllad. Vad ska ni göra för att överträffa den succén?

– Vi försöker att inte tänka allt för mycket på det som var i Malmö förra året, utan de influenser vi har kommer från Green Day och deras låtar som vi tycker är helt otroliga. Hela tanken med det här är att det ska vara som ett upp-speedat gig med Green Days bästa låtar, mer än en klassisk musikal.

Det finns ett budskap bakom American idiot som är aktuellt än idag, har du sagt. Utveckla!

– Det är en politisk skiva som skrevs i efterdyningarna av 11 september-attackerna och hela George W Bush-eran. Green Days sångare Billie Joe Armstrong skrev då musik om att han inte ville vara en lättlurad amerikan som lyssnade på allt som makthavarna sa. Anledningen till att det är mer aktuellt än någonsin beror på att Donald Trump nu uppenbarligen knackar på dörren till Vita Huset och att han pratar på ungefär samma sätt som Bush, om än lite mer extremt ändå. Så om jag hade fått välja hade jag haft en posterbild på Donald Trump till den här musikalen för han personifierar vad hela föreställningen står för.

Det är ju också sen tidigare känt att du och din tidigare bandkollega, numera avlidne Kristian Gidlund lyssnade mycket på den här Green Day-plattan i era ungdomsår. Vad minns du från den tiden?

– Jag minns det framför allt som att det kändes som om att vi höll vår tydligaste inspirationskälla i våra händer. ”Krilles” favoritlåt var Wake me up when september ends som Billie Joe Armstrong skrev för att hans pappa hade avlidit i cancer när han var ung. Sedan dog även Kristian i cancer. Jag vet inte hur man ska tolka det.

KristianGidlund3

Vi hade vetat om att Kristian skulle gå bort i ett drygt år, men det gick ändå inte att värja sig mot känslorna

Kristian Gidlund drabbades av cancer första gången – 2011. Då startade han bloggen I kroppen min som blev läst och uppskattad av en miljonpublik. Han blev friskförklarad en gång, men insjuknade åter. Gidlund var även Cafémedarbetare och skrev bland annat texten Kristians sista slag. Han avled av sin sjukdom i september 2013.

– Han finns inte längre här fysiskt, men jag vet att han nu hade stått vid min sida och sagt ”Fy fan vad bra, Viktor. American idiot, klart att du ska göra den grejen!” Den insikten gör mig väldigt emotionell.

Har du kommit att tänka på honom under repetitionerna?

– Verkligen, väldigt ofta också. Han är en extra drivkraft för mig och han finns alltid med mig på ett sätt.

_B8O8954_Final

Vad är det närmaste du kommit att dö?

– När vi i Sugarplum Fairy gigade ihop i Tyskland 2008 kom det ett väldigt konkret hot där avsändaren sa ”Genomför inte spelningen. Något kommer att hända!”. Så vår första instinkt var att blåsa av det hela, men vi bestämde oss sedan för att flytta bak scenen två meter istället och ha livvakter som skyddade oss vid scenen. Det kändes ändå som det bästa. Men det var mentalt det närmaste jag varit att dö. Hela den spelningen var extremt jobbig, det var inte lätt att slappna av.

Ångrar du något i livet?

– Nej, det gör jag inte. En del av vad Kristian (Gidlund) lärde mig innan han gick bort var att vara enormt tacksam för vad du har och göra det bästa av tiden. Jag vill inte ångra saker, för om jag inte hade gjort misstag hade jag inte varit där jag är i dag. Ältandet av det gamla och icke-existerande är poänglöst.

Vilken dag har varit den svåraste i ditt liv?

– Sista gången jag träffade Kristian. Vi hade vetat om att han skulle gå bort i ett drygt år, men det gick ändå inte att värja sig mot känslorna. Vi hade känt varandra sedan vi var små och fick en sådan relation att vi umgicks mer med varandra än med våra familjer. Att han sedan gick bort innan han fyllt 30 var helt omöjligt att ta in och acceptera. Jag kommer nog aldrig kunna göra det.

Vilket är ditt livs bästa respektive sämsta affär?

– Min sämsta affär var när vi i Sugarplum Fairy skrev på vårt första skivkontrakt. Vi blev så sjukt blåsta av skivbolaget. De tog alla intäkter och vi tjänade inte några pengar alls. Under den här perioden var vi så höga på tanken att göra en egen skiva så vi skrev på nästan vad som helst som lades vid vårt bord. Så det var vidrigt. Men det var samtidigt också min bästa affär i förlängningen. För hade vi inte börjat med det, så hade vi inte varit där vi är i dag. Så enkelt är det.

Har du, avslutningsvis, något stiltips att dela med dig av?

– Det handlar inte om kläderna du bär, utan hur du bär dem. Kan du bära upp dina kläder med självförtroende så kan du ha på dig nästan vad som helst. Till exempel, om någon ger dig en komplimang och säger att du har en snygg tröja på dig, så är det inte tröjan som är snygg utan du som bär den snyggt. Tänk på det.

 

american-idiot

Viktor Noréns topp-3 låtar från American idiot

  1. Wake me up when september ends: Anledningen till att jag har den här som favorit handlar väl egentligen om min personliga relation med Kristian (Gidlund) och att det var hans favoritlåt. Då har det också blivit min.
  2. Jesus of Suburbia: Bara låten i sig på 9 minuter är som en lång rockopera. Har alla beståndsdelar för en bra rocklåt.
  3. Holiday: Den här låten är en kombination av amerikansk punk och brittisk låtskrivartradition. Kombinationen av det blir sjukt bra.
Annons

Dela (151)
Tweeta

Annons


Laddar