Hoppa till innehåll

Vinnarreceptet: Seitan’s blood

Vill ni laga den vinnande vegantacon från söndagens The Food Experiment? I så fall kommer receptet från Benjamin Lara och Tobias Lund (tydligen ej bröder som jag skrev i förra inlägget) här: Seitan’s blood taco Ingredienser: 8 dl Seitan vetegluten 1 dl Sojamjöl 400 g Tofu 5 dl Vatten 4 msk Tomatpure 2 tsk Grovmalen svartpeppar … Continued

Vill ni laga den vinnande vegantacon från söndagens The Food Experiment? I så fall kommer receptet från Benjamin Lara och Tobias Lund (tydligen ej bröder som jag skrev i förra inlägget) här:

Seitan’s blood taco

Ingredienser:
8 dl Seitan vetegluten
1 dl Sojamjöl
400 g Tofu
5 dl Vatten
4 msk Tomatpure
2 tsk Grovmalen svartpeppar
2 tsk Vitlökspulver
2 tsk Lökpulver
2 tsk Rökarom
2 tsk Salt
2 tsk Paprika
2 tsk Chipotle pulver
2 msk Grönsaksfond
2 msk Olja
2 msk Ljus sirap alt. Agavenektar

Buljong:
3 fl. Carnegie porter
1 st Tärning grönsaksbuljong
2 msk Grönsaksfond
7 dl Vatten
2 tsk Grovmalen svartpeppar
2 dl Tomatjuice/passerade tomater
1 tsk Rökarom
2 st Ancho chili
2 st Chipotle

GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda seitan och sojamjöl i en bunke för sig. Mixa övriga ingredienser tills du får en jämn fin rosa smet. Blanda ner de blöta ingredienserna i veteglutenet och rör om hastigt med en gaffel tills allt är väl blandat.
2. Knåda degen i ca 5 minuter och låt sedan vila i 15 minuter.
3. Blanda samman ingredienserna till buljongen.
4. Linda in seitan-degen i en ex. en silduk och knyt åt sidorna som en stor smällkaramell. Koka upp buljongen och sänk försiktigt ned knytet i kastrullen. Låt sjuda i 2 timmar. Buljongen skall vara så varm att det ångar men inte så att det kokar kraftigt. Du känner att smällkaramellen fått en ordentlig fasthet när den är klar.
5. Lyft upp ur vattnet och låt svalna ordentligt. Vi slänger inget, så av buljongen gör vi en glaze.
6. Höj värmen på buljongen och tillsätt lite muscovadosocker, det du har kvar av de passerade tomaterna och annat gött du hittar i köket och koka ner volymen. Har du en skvätt Cola så är det fint. När den känns bra och smakrik, mixa den slät och red med lite potatismjöl för att få den att riktigt fästa på dina seitanbitar.
7. Efter din seitan svalnat, skiva den i små bitar och stek i omgångar på hög värme, blanda sedan allt med lite av glazen. Tänk på att gluten blir fastare ju längre du tillagar det så stek eller ugnsgrilla på hög värme under kort tid.

CHILISÅS:
1. Koka massa rödlök i olja i typ 3 timmar, tillsätt massor av soltorkade tomater, chipotle, ancho, habanero och vitlök de sista 20 minutrarna.
2. Sila av oljan och spar.
3. Mixa i omgångar tillsammans med hårdrostade solroskärnor och späd med oljan från koket och vatten. Du kan tillsätta en hel del!
4. Smaka och tillsätt något om det behövs.

SALSA VERDE:
1. Rosta physalis, silverlök och lite jalapeño på 200°C tills det doftar gott.
2. Rosta spiskummin och mortla. Blanda allt med persilja och massor av koriander och mixa.
3. Späd med vatten och olja, smaka. Servera allt i en mjuk vetetortilla med lite vegansk ”creme fraiche”, finhackad gurka och finhackade rädisor. Toppa med koriander.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.