Ny single malt whisky från The Macallan – med smak som passar perfekt till jul

Andreas Grube  |  Publicerad 2016-11-11 09:13  |  Lästid: < 1 minut

Jag är vanligen inget superfan av hårt rökig whisky, utan gillar mer den lite lätta, eleganta och smått blommiga stilen som många destillerier i Speyside i nordöstra Skottland bjussar på. Som exempelvis The Macallan – ett destilleri vars whisky känns igen på en snygg kombination av mustig kraft och fruktig elegans, oftast med sherryfatslagring som grund.

macallan_double_cask

Den 1 december släpps en helt ny whisky från The Macallan på samtliga systembolag i Sverige, nämligen The Macallan Double Cask (nr 496, 449 kr).

Det här är en 12-årig singelmalt och ”double cask”-benämningen kommer sig av att whiskyn lagrats på sherryfat av både amerikansk och europeisk ek. Slutresultatet är en snygg och ganska snäll whisky med schysst balans mellan len sötma och ekig kryddighet.

Doften är fyllig med gott om hö, gula äpplen och vanilj, och i smaken kommer nyanser av russin, knäckig kola, nötter, torkad tropisk frukt och en del mogen citrus fram. En whisky som på många sätt är lagom och allround – på det bästa av sätt.

Just de lite sötaktiga knäck och torkad frukt-tonerna gör den också till en lysande julwhisky.

Testa också:

• Den klassiska instegsvarianten The Macallan 12 Years (nr 478, 499 kr). Schysst kombo av söt torkad frukt, ingefärskryddighet och en lätt nyans av eldat trä.

The Macallan Amber (nr 441, 449 kr), som ingår i den så kallade 1824-serien, där man valt att skippa åldersangivelse och istället utgår från whiskyns färg för att avgöra lagringsgraden. Även den här har gott om juliga smaker, som apelsin, kanel och russin.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-11-11 11:27