Whiskyn som höjer ditt barskåp till världsklass

Emil Åreng och två spritflaskor

Cafés dryckesredaktör Emil Åreng tipsar om en fantastisk single malt från Goa och en Macallan-nyhet som får den gode Åreng att överväga en tältnatt utanför Systembolaget.

Emil Årengs blogg.
Emil Åreng  |  Publicerad 2021-02-19 11:19  |  Lästid: 2 minuter

Spritskåpet är inte för alla. Vill man ha ett redigt spritskåp med de där flaskorna som man bara kan drömma om så gäller det att dyka ner så du tamejfan kan nudda botten på Marianergraven. Jag pratar med människor någon gång varje vecka som undrar vad man behöver för att kunna bygga upp sitt spritskåp så det blir lite mer extra allt. Här kommer några tips på den där spriten du kanske inte behöver men som skulle ge en extra high-five av din idiot till kompis eller kanske en hel vagn du kan stoltsera med och ta med överallt?

PAUL JOHN BOLD PEATED 46% – Goa, Indien

439 kr | Nr 439

En indisk single malt? Jag tänker inte låta helt ovetande att detta är något som är helt nytt. Efter självständigheten från England 1947 så har mycket av det brittiska traditionerna behållits, en av de bästa traditionerna måste anses vara destillering av whisky. Paul John såg dagens ljus 2007 och presenterades för omvärlden 2012. Efter den uppvisningen så stod alla nördar och bara gapade och med all rätt. Paul John är en helt suverän whisky som jag tycker verkligen är uppe i toppen av de bästa whiskymakarna i världen. Lagringen i Indien påskyndas väldigt mycket på grund av att klimatet är något annorlunda (som ni förhoppningsvis känner till) så skyndas lagringen på kvadrupelt  och gör även att whiskyn dunstar med ungefär 10 % varje år. Äh, det är bara att köpa! Fantastiskt!

THE MACALLAN EDITION NO.6

1 250 kr | Nr 40884

Jobbar man inom branschen så vet man att Macallan är något många eftersträvar, det finns få varumärken som har sån här respekt inom sprit, ungefär som Fjällräven inomfriluftsliv och Ove Molin i Brynäs.

Macallan säger att Edition No. 6 är inspirerad av floden Spey och naturen som omger The Macallan Estate men det tror jag att all deras whisky är. Däremot ser man på flaskan att floden Spey är med på ett helt annat sätt. Jag vågar påstå att detta är en av de snyggaste flaskorna inom whisky och mitt måste ha-begär har aldrig varit så grovt. Den släpps 4 mars och jag kommer troligtvis tälta utanför Bola här i Umeå för att få köpa en.

DOMETIC MOBAR 550 S

Nu har jag haft turen att få testa MOBAR 550 från Dometic några gånger och jag är så oerhört imponerad. Det här är en mobil bar där man lyssnat till oss inom branschen men också kollat på vad konsumenterna behöver. Det är första gången någon tar drycken på allvar när det kommer till att visa upp sina bartender-skills hemma men också något som gör att folk samlas (när man väl får) runt omkring denna masterpiece.  

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-02-25 10:17