Hoppa till innehåll

Se ljudlösa gif:en som folk ändå kan höra – hur är det möjligt?

Olle Arnell

En gif som skapades 2008 har blivit viral för att den låter. Eller gör den det? Avgör själv.

En gif – en repetitiv bild eller en kort filmsnutt som ofta beskriver en känsla som blir till humor när den prsenteras tillsammans med en kort caption. Utan ljud. Men titta nu på den här gif:en.

Hör du den? Känns det som att den låter? Känns den i kroppen? Det gör den hos de allra flesta.

Gif:en har funnits sedan 2008 och det är det här kontot som skapat den men det var Lisa DeBruine, forskare på Institutet för neurovetenskap och psykologi vid Glasgows universitet, som blev viral med den häromdagen då hon frågade om det är någon annan som ”hör” den ljudlösa gif:en, eller var hon ensam och höll på att bli galen där hemma?

Hon skapade en poll på Twitter i vilken över 300 000 människor har röstat, hittills.

Nej, en övervägande majoritet upplever också att de hör tweeten, trots att den alltså är ljudlös. Diskussionerna om hur det går till har gått varma och den har kallats för en ”optisk illusion för öronen” och vissa menar att det är för att hjärnan typ antar att det blir ett ljud när något dunsar som på bilden, baserat på tidigare inlärning.

En person med tinnitus svarade till och med att han hör något som låter som en duns, som tillfälligt gör att hans tinnitus upphör.

Men vad är det då som skapar denna illusion?

DeBruine, som alltså är doktor, rör sig i en krets av vetenskapsmän och har därmed en filterbubbla olik den du och jag rör oss i, men trots de långa diskussionstrådarna kan de inte nå konsensus, alla kommer med sina egna förklaringsmodeller.

Enters Chris Fassnidge.

Chris har forskat på exakt detta område. Hans svar; människan har ett ”visuellt öra”.

– Jag misstänker att gif-fenomenet är nära besläktat med det vi kallar Visually-Evoked Auditory Response, förklarade Fassnidge. (Alltså typ en visuellt framkallad ljudrespons).

Fassnidge har ett flertal långa svar i vilka han förklarar hur det går till, du hittar dem här, men sammanfattningsvis förklarar han det med att en del av oss har något som heter synestesi, vilket är ett neurologiskt tillstånd som innebär att våra sinnen är sammankopplade och att ett sinne kan trigga ett annat utan att det andra sinnet i sig känner av något.

Alltså: vår syn säger till oss att ”det där ser ut att låta”, och då tror vår hörsel att elstolpens dunsar hörs, fast vi egentligen bara ser att den rör på sig.

Det är svårt att avgöra vem som har synestesi och vem som inte har det, samt hur kraftig den är. Ännu ett bevis på hur komplexa våra hjärnor är.

Känner du igen dunket? Det gjorde vi, och visst är det den här turkosa klumpen man skulle hålla sig borta från i Super Mario 3? Visst fan lät den? Eller?

”Hör” du elstolpens dunsar? Kommentera gärna på vår Facebooksida!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.