Hoppa till innehåll

11 teknikprylar som passar utmärkt för det lilla hemmet

Mats Rydström

Bättre ljud, bild, ordning, reda och bekvämlighet – det vimlar av teknikprylar för det lilla hemmet. Här är 11 smarta köp för dig som vill få så mycket nöje som möjligt för pengarna, och två prylar du inte borde köpa just nu. * * * 1. Google Chromecast Har du inte redan en sådan här … Continued

11_bra_prylar_till_hemmet

Bättre ljud, bild, ordning, reda och bekvämlighet – det vimlar av teknikprylar för det lilla hemmet. Här är 11 smarta köp för dig som vill få så mycket nöje som möjligt för pengarna, och två prylar du inte borde köpa just nu.

* * *

1. Google Chromecast

Google_Chromecast

Har du inte redan en sådan här liten filmsticka så borde du köpa en. Den lille rackaren gör att du kan strömma film och tv-program från mobilen, surfplattan eller datorn, även med tjänster som Netflix. Du pluggar in den i en HDMI-kontakt i din tv, diskret utom synhåll. Den billigaste nöjesinvesteringen för hemmet som redan har allt!

Pris: 310 kr.

2. Dell XPS 13

dell_xps_13

Nu kommer nya snabba datorer med Intels senaste processorer. Bästa nyheten är en ny utgåva av Dells 13-tums ultrabook, som bara har en extremt tunn kant runt skärmen. Därmed blir den nästan lika liten som motsvarande bärbara med 11-tumskärmar. XPS 13 är byggd i kolfiber, har upp till 15 timmars batteritid och ska börja levereras i slutet av januari.

Pris: från 12 990 kr.

3. B&O BeoPlay A2

beoplay_a2

Bang & Olufsens batteridrivna bluetooth-högtalare sprider sitt fina ljud oväntat bra i rummet. A2 kan läggas ned, ställas på kant eller bäras runt i en läderrem – den väger bara drygt ett kg och går ner i laptopväskor av lite större modell. Med upp till ett dygns batteritid är den även en utmärkt reskamrat. Design av Cecilie Manz och finns i tre färger, grå, gröna och – en tråkig – svart.

Pris: 3 000 kr.

4. Sonos Playbar

sonos_playbar

Ljudlimpor, eller soundbars, är en högtalartyp som exploderat de två senaste åren. I stället för en massa skrymmande hemmabio-högtalare skapar ljudlimpan en fullgod illusion från tv-bänken. Sonos Playbar blir också din nya stereoanläggning, och kan bilda grunden i ett multiroom-system tillsammans med andra Sonos-högtalare som lilla Play:1. Sonos är bra på att vidga högtalarnas funktion med olika uppdateringar, så i längden lär det höga priset ändå vara värt det.

Pris: 6 190 kr.

5. Duet Display

Duet_Display_Macbook_iPad

Om du har en Macbook och en iPad och du gärna skulle använda dem ihop – skaffa appen Duet! Tillsammans med en usb-sladd blir din iPad en extraskärm till datorn, vilket är särskilt bra om du vill titta på senaste favoritserien med ett öga medan du jobbar med det andra.

Pris: 139 kr

Ladda ned från App Store!

6. HP Stream Mini Desktop

HP_stream_mini_desktop

Det här är ingen bytta för att frysa in gammal köttfärssås utan faktiskt en fullt fungerande dator. Den har beskedliga prestanda och litet inbyggt minne på 32 gigabyte – men tanken är att man ska lagra det mesta i molnet. Släpps i februari.

Pris: Datorn kommer endast kosta 180 dollar, vilket förhoppningsvis landar under 2 000 kronor.

7. SanDisk Connect Media Drive

SanDisk_Connect_Media_Drive

Perfekt för dig som letar efter en liten trådlös hårddisk där du kan förvara dina filmer och serier. SanDisk Connect Media Drive är mindre än en snusdosa och du kopplar den trådlöst till datorn, paddan eller telefonen via wifi– sen sköter du den via en app. Finns med 32 eller 64 gigabytes minne, men har också en kortplats för utbyggnad.

Pris: från 800 kr.

8. Razer Forge TV

Razer_Forge_TV

Nytt tv-spelssystem som vunnit priser på CES-mässan, ser ut som en Apple TV och har ungefär samma prestanda. Du använder tjänsten Android TV för att strömma film från telefonen eller paddan, och kan även använda olika filmtjänster. Det unika är dock att den tillsammans med handkontrollen Serval blir en spelkonsol som kan strömma Android-spel till tv:n. Senare i år ska man även kunna strömma spel från sin dator, som kan stå och surra i ett annat rum.

Pris: 1 450 kr.

9. Bluelounge CableBox

Bluelounge_CableBox

En enkel låda i plast som kan vara ett lika bra köp som någon teknikpryl till hemmet. Göm strömdosor, fula adaptrar och alla sladdar i lådan och få ett snyggare och mer lättstädat hem. Måtten är 40 x 15 x 14 centimeter, men finns också i en mindre storlek, Mini, som är hundralappen billigare.

Pris: 300 kr.

10. Mobee Magic Charger

Mobee_Magic_Charger

Perfekt för Mac-användare som tröttnat på hur snabbt batterierna i den trådlösa musen Magic Mouse tar slut. Lägg musen på laddningsstationen, som ansluts med USB, och batterierna laddas fulla på fem timmar. Kostnaden tjänas troligen in på ett år.

Pris: 450 kr.

11. Pro-Ject Essential II

Pro-Ject_Essential_II

Ja, alla hem bör ha en vinylspelare. Luras inte att handla billigt skräp från Clas Ohlson och Galne Gunnar, som du kan koppla med USB-sladd in i datorn. Alla sådana skivspelare är bara strunt och låter lika illa som Spotify.  Pro-Ject Essential II däremot ger massor av musikkärlek för pengarna!

Ja, du måste ha en gammaldags stereoanläggning som kan ansluta en vinylspelare. Du måste lägga om remmen på ett annat hjul när du ska spela singlar. Du måste också vända på skivan med dina egna händer ungefär var femte låt. Men det låter jättebra.

Pris: 2 500 kr.

* * *

… Och prylarna du kan vänta med att köpa

apple_tv

Apple TV

Det är egentligen inget större fel på den lilla mediaspelaren Apple TV, som låter dig strömma film från din dator, iPhone eller iPad, hyra film och kolla Netflix. Men Apple blir frånåkta av billigare Chromecast och bättre Roku. Antalet andra tjänster eller ”appar” är undermåligt, visserligen numera med SVT Play men också flera irrelevanta amerikanska tjänster – för 900 kronor kan man ha mycket roligare.

Apple har en teknik kallad HomeKit, för att styra smarta prylar i hemmet, men det blir först under 2015 vi kommer att se fler sådana produkter. Det är inte omöjligt att det är på gång en ny version av Apple TV, som vore en smidig pryl att ha som central för att styra detta, och vårt tips är att det kommer en ny mycket bättre Apple TV senare i år.

Sony_Bravia_X90C

Tv-apparater med ultra-HD

Det är jättesvårt att köpa tv. Risken är alltid stor att man satsar på en teknik som visar sig inte vara den bästa, och tillverkarna lockar med 3d, böjda skärmar och andra gimmickar.

Att köpa tv just nu är överlag dumt. Något som dock kommer är 4K, eller ultra-HD – det har just presenterats en massa nya modeller men det dröjer flera år innan det finns några vettiga mängder material att titta på.

Det finns inga skäl att slänga ut flera månadslöner på de dyrare modellerna redan nu, hur fin Sonys senaste, halvcentimetern tunna Bravia X90C (ovan) än är. Däremot, om du nödvändigvis måste ha ny tv, så försök göra ett klipp på en riktigt bra hd-tv – eftersom de priserna nu kommer pressas ned av tillverkarna som bara vill sälja sina nya 4K-skärmar.

Mats Rydström

* * *

Mer om teknik:

10 tuffaste ljudnyheterna som släpps under 2015

11 saker bara vi som älskar Playstation kommer ihåg

Tystnad, ja tack – här är lurarna som rensar bort omgivningens ljud

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.