Hoppa till innehåll

10 tuffaste ljudnyheterna som släpps under 2015

Mats Rydström

Just nu hålls CES, världens största prylmässa, i Las Vegas – där alla nya produkter för 2015 visas upp för första gången. Vi har spanat in de tio bästa högtalarna, hörlurarna och musikspelarna! * * * 1. Högtalaren som läser av hur du mår BeoSound Moment, Bang & Olufsen. Trådlös högtalare från Bang & Olufsen … Continued

ces_audio_startbild

Just nu hålls CES, världens största prylmässa, i Las Vegas – där alla nya produkter för 2015 visas upp för första gången. Vi har spanat in de tio bästa högtalarna, hörlurarna och musikspelarna!

* * *

1. Högtalaren som läser av hur du mår

BeoSound Moment, Bang & Olufsen.

BO_beosound_avant

Trådlös högtalare från Bang & Olufsen av riktigt exklusiv sort och med en prislapp på 20 000 kronor. Den träfärgade skivan är tryckkänslig och har ett ”mood wheel”, som läser av din sinnesstämning och väljer passande musik därefter. Det går även att mer konkret välja vilken musik du vill höra.

2. Uppdaterade lyxhörlurar

Sennheiser Momentum, Sennheiser.

sennheiser_momentum_2

De senaste årens bästa hörlurar, Sennheiser Momentum, blir trådlösa och får anti-buller-teknik. De har samma tidlösa design som tidigare men kan nu alltså konkurrera med moderna finesser. Priset blir högt – 400 respektive 500 dollar för de två olika modellerna – men det svenska priset är ännu oklart.

3. Musikspelaren för den kräsne

Pono, PonoMusic.

pono

12 januari börjar musikspelaren Pono säljas, resultatet av ett Kickstarter-projekt med Neil Young som initiativtagare. Pono klarar att spela all slags digital musik upp till superhög kvalitet, många gånger bättre än CD och standard-MP3. Spelaren bygger på Android och har 64 gigabyte inbyggt minne, som kan byggas ut med extra minneskort. Musiken köper man på Pono-sajten. Spelaren kostar bara 400 dollar, men musiken är upp till dubbelt så dyr som vi är vana vid digitalt. Värt? Det beror på hur kräsen du är.

4. Rocklurar med bra tryck

Marshall Major II, Marshall.

marshall_major_II

Uppföljaren till de populära on ear-lurarna från Marshall både låter och sitter bättre än föregångarna, med riktigt bra tryck och skön, tajt passform. Ljudkaraktären är inte oväntat rockig snarare än anpassad för spröda harpkonserter, kan vi konstatera efter att ha testat dem över julhelgen. En bra detalj är att man kan koppla in sladden i valfri öronkåpa för bästa komfort. Släpps i slutet av januari och kostar cirka 1 000 kronor, vilket är ett relativt bra pris.

5. Snyggt ljud för hela rummet

WAM, Samsung.

samsung_wam7500_wam6500

Spännande formgivning på Samsungs nya multiroom-högtalare, där WAM 7500 står på stativ och WAM 6500 (till höger) både kan ställas och hängas upp – och är batteridriven. De ska sprida ljudet väl i rummet med en teknik som de kallar ”ring radiator”. Funkar givetvis ihop med tidigare multiroomhögtalare från Samsung.

6. Lurarna som har koll på din träning

Parrot Zik Sport, Starck.

zik_parrot_sport

Parrot Zik är ett par underbara hörlurar signerade Philippe Starck, och nu har han ritat träningslurarna Parrot Zik Sport. De skiljer sig från många andra sportlurar genom kuddarna som sitter mitt på de kromade byglarna, vilket ska göra att de sitter bättre och säkrare. De mäter dessutom puls, steg och andra träningsdata.

7. Ljud på burk

UE Megaboom, Logitech.

ue_megaboom

Tidigare hyllade UE Boom är en ölburks-stor vattentät, trådlös högtalare som har både bra ljud och spridning av ljudet. Nu kommer en större version, Megaboom, med samma formgivning, 20 timmars batteritid och bluetooth med extra lång räckvidd på 30 meter. Släpps i januari och kommer att kosta 3 000 kronor.

8. Trådlöst finljud

Fidelio M2L, Philips.

philips_fidelio_m2l

On ear-hörlurar för finljud, speciellt för iPhones och iPads, som nu kompletteras med buller-utstängande teknik. Det unika är att de i stället för en vanlig 3,5-millimeters plugg har en s.k. lightning-kontakt av den typ som finns på Apples prylar.

Det innebär att signalen överförs digitalt till lurarna där den omvandlas till ljud, i stället för att det sker i telefonen. Kvaliteten ska bli bättre, däremot kräver tekniken i hörlurarna ström som dras från telefonen. Anti-buller-teknik kräver också ström – frågan är vad det innebär för en iPhones redan begränsade batteritid?

9. Musikspelaren för den extremt kräsne

Walkman ZX2, Sony.

sony_walkman_zx2

Nu har Sony tagit fram en ny musikspelare för högupplöst ljud, som när den släpps senare i vår kommer att kosta hela 12 300 kronor i Sverige. Musikspelarens komponenter är av hög klass, minnet på 128 gigabyte är utbyggbart med microSD-kort, och batteritiden upp till 60 timmar. Den kan spela alla moderna högkvalitativa filformat som Apple Lossless, flac, WAV och även DSD, Direct Stream Digital – och kan också förbättra skräpiga mp3:or. ZX2 har bluetooth, för de tillfällen när ljudkvaliteten inte spelar någon roll, men också LDAC. Det är Sonys egna trådlösa teknik med tre gånger så hög kapacitet, och funkar ihop med deras senaste trådlösa högtalare som t ex SRS-X9.

10. Scratcha loss!

Trackformer XW-DJ1, Casio.

Casio_Trackformer_XW-DJ1

DJ-tillbehör som funkar ihop med appar som djay på mobila enheter och datorer och låter dig scratcha på sjutums-skivan. Att Trackformern är batteridriven och har inbyggd högtalare signalerar att den kanske inte främst riktar sig till proffsen. Släpps i januari för 300 dollar.

Mats Rydström

* * *

Mer teknik!

10 mest efterlängtade spelen 2015 – hela listan

11 saker bara vi som älskar Playstation kommer ihåg

Tystnad, ja tack – här är lurarna som rensar bort omgivningens ljud

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.