Annons
Annons

18 myter om killar som spelar i band

Behöver man vara en duktig musiker för att spela i band? Får man ligga på det? Blir det någonsin NÅGOT av Wonderwall-på-efterfester-mannen? Vi bad Joakim Almén att reda ut det som bör redas ut.

Joakim Almén

När Joakim Almén inte skriver för Café är han gitarrist i poppigt postpunkiga indierockduon VinterRevir som precis släppt sitt debutalbum ”Om Kanske Hundra År Kan Vi Kanske Le Åt Varandra”.

Med mångårig erfarenhet av att spela i band tog vi därför hjälp av honom för att gå till botten med vissa myter som finns om att spela i band – och framförallt om killar som spelar i band.

1. Du får ligga mer för att du spelar i band: FALSKT.

Det finns en del som tror att rockbandslivet är som Mötley Crües The Dirt (en bok som verkar bli Netflix-film nu). Förlåt, trist att döda myten. En bandkille får INTE ligga mer än börsmäklaren som säljer Monsanto-aktier vid rätt tillfälle, eller IT-mannen som programmerar i Java. Eller jo, kanske mer än den sistnämnda.

2. På Tinder är killar i band snabba med att påpeka att de är just killar i band: SANT.

Empiriskt bevisat genom en gallup bland 20 vänner.

3. På Tinder har killar i band minst en bild som visar att de är killar i band: SANT.

Stäm mig! Men ni ska fan inte tro att jag är ensam.

4. På Facebook har killar i band antingen en profilbild eller en omslagsbild som skvallrar ”kille i band”: SANT.

Stäm mig igen!

5. Killband bråkar mer än tjejband: FALSKT. 

Nej, det bråkas och tjafsas fullt lika mycket – oavsett kön. Den ideala hålla sams-mixen är, precis som på arbetsplatser, en jämn könsfördelning.

6. Att vara kille i band är inte bara kul – du tjänar också pengar: FALSKT.

Nej, det är inte för pengarna du blir musiker. 100 000 streams på Spotify ger drygt 3 000 kronor, och gigpengar betalar i regel näppeligen transportkostnaden. Ska du tjäna bra med pengar, och leva på din musik, måste du upp på Kent-nivå eller verka strax därunder.

7. Killar i band med förhållanden har kortare brinntid än killar i band som inte har förhållanden: SANT.

Till slut orkar ingen med en person som alltid prioriterar musiken före ett förhållande.

Annons

Jonas Lundqvist.

8. Att nå ut med sin musik 2017 handlar mer om kontakter än hur bra du är: DELVIS SANT.

Visst måste du göra bra musik och, i nån mån, ha ett eget uttryck musikaliskt eller/och visuellt. Men det går också att få medieutrymme genom en PR-man med ”känningar”, en vass missbrukarebackstory, eller en rolig frisyr. Inget ont om Rasmus Arvidsson i Avantgardet eller Jonas Lundquist musik – men visst har det hjälpt att Henrik Schyffert och Jesper Börjesson skjuter sociala medier-kärlek till Avantgardet och visst har det hjälpt att Jonas Lundquist att han har en unik look och spelar tennis med Sveriges kändiselit i sin tennisklubb TK Örnen.

Avantgardet.

9. Du måste ha musikalisk talang för att spela i band: FALSKT.

Precis som det finns träningsprodukter inom idrott finns det träningsprodukter inom musik. Visst kan du bli en habil musiker utan att kunna höra skillnad på ett moll- eller durackord – till en början. Vissa har ett naturligt försprång. Ett bra gehör från början, eller en grundgod känsla för rytm underlättar absolut. Men både gehör och känsla för rytm går att träna upp. En av världens mest inflytelserika basister, Joy Divsion och New Orders Peter Hook, är till exempel tondöv. Och alla siktar faktiskt inte på att bli nästa Prince.

Prince ❤️.

Klicka på pilen för att läsa resten av punkterna!

1 2

Annons

Dela (4)
TweetaLaddar