Hoppa till innehåll

18 myter om killar som spelar i band

Joakim Almén

Behöver man vara en duktig musiker för att spela i band? Får man ligga på det? Blir det någonsin NÅGOT av Wonderwall-på-efterfester-mannen? Vi bad Joakim Almén att reda ut det som bör redas ut.

När Joakim Almén inte skriver för Café är han gitarrist i poppigt postpunkiga indierockduon VinterRevir som precis släppt sitt debutalbum ”Om Kanske Hundra År Kan Vi Kanske Le Åt Varandra”.

Med mångårig erfarenhet av att spela i band tog vi därför hjälp av honom för att gå till botten med vissa myter som finns om att spela i band – och framförallt om killar som spelar i band.

1. Du får ligga mer för att du spelar i band: FALSKT.

Det finns en del som tror att rockbandslivet är som Mötley Crües The Dirt (en bok som verkar bli Netflix-film nu). Förlåt, trist att döda myten. En bandkille får INTE ligga mer än börsmäklaren som säljer Monsanto-aktier vid rätt tillfälle, eller IT-mannen som programmerar i Java. Eller jo, kanske mer än den sistnämnda.

2. På Tinder är killar i band snabba med att påpeka att de är just killar i band: SANT.

Empiriskt bevisat genom en gallup bland 20 vänner.

3. På Tinder har killar i band minst en bild som visar att de är killar i band: SANT.

Stäm mig! Men ni ska fan inte tro att jag är ensam.

4. På Facebook har killar i band antingen en profilbild eller en omslagsbild som skvallrar ”kille i band”: SANT.

Stäm mig igen!

5. Killband bråkar mer än tjejband: FALSKT. 

Nej, det bråkas och tjafsas fullt lika mycket – oavsett kön. Den ideala hålla sams-mixen är, precis som på arbetsplatser, en jämn könsfördelning.

6. Att vara kille i band är inte bara kul – du tjänar också pengar: FALSKT.

Nej, det är inte för pengarna du blir musiker. 100 000 streams på Spotify ger drygt 3 000 kronor, och gigpengar betalar i regel näppeligen transportkostnaden. Ska du tjäna bra med pengar, och leva på din musik, måste du upp på Kent-nivå eller verka strax därunder.

7. Killar i band med förhållanden har kortare brinntid än killar i band som inte har förhållanden: SANT.

Till slut orkar ingen med en person som alltid prioriterar musiken före ett förhållande.

Jonas Lundqvist.

8. Att nå ut med sin musik 2017 handlar mer om kontakter än hur bra du är: DELVIS SANT.

Visst måste du göra bra musik och, i nån mån, ha ett eget uttryck musikaliskt eller/och visuellt. Men det går också att få medieutrymme genom en PR-man med ”känningar”, en vass missbrukarebackstory, eller en rolig frisyr. Inget ont om Rasmus Arvidsson i Avantgardet eller Jonas Lundquist musik – men visst har det hjälpt att Henrik Schyffert och Jesper Börjesson skjuter sociala medier-kärlek till Avantgardet och visst har det hjälpt att Jonas Lundquist att han har en unik look och spelar tennis med Sveriges kändiselit i sin tennisklubb TK Örnen.

Avantgardet.

9. Du måste ha musikalisk talang för att spela i band: FALSKT.

Precis som det finns träningsprodukter inom idrott finns det träningsprodukter inom musik. Visst kan du bli en habil musiker utan att kunna höra skillnad på ett moll- eller durackord – till en början. Vissa har ett naturligt försprång. Ett bra gehör från början, eller en grundgod känsla för rytm underlättar absolut. Men både gehör och känsla för rytm går att träna upp. En av världens mest inflytelserika basister, Joy Divsion och New Orders Peter Hook, är till exempel tondöv. Och alla siktar faktiskt inte på att bli nästa Prince.

Prince ❤️.

10. Wonderwall-på-efterfester-mannen blir aldrig en rockstjärna: SANT.

För Wonderwall-på-efterfester-mannen har musiken aldrig varit det viktiga. Kanske hade han en röst som skulle tagit honom till andra gallringen i Idol. Men Wonderwall-på-efterfester-mannen har andra motiv. Han nöjer sig med att ha, vad han tror, trollbundit åtta personer på en efterfest en gång, kanske två. Och det är väl kanske gott så.

11. Alla killar i band vill bara spela gitarr: SANT.

Det bara är så.

12. Bandet du spelar i reflekterar också din musiksmak: INTE NÖDVÄNDIGTVIS SANT.

Nej, långtifrån alla spelar i band vars musikstil är i linje vad de själva lyssnar på. En killmusikkompis spelar till exempel i både ett doom rock-band och i det mer Primavera-kompatibla indiebandet Cat Princess – samtidigt som han privat enbart konsumerar lugn musik.

13. Bandkonflikter inträffar på alla nivåer – även för band som har släppt en låt och har 100 likes på Facebook: SANT.

Konflikter uppstår inte bara när royalty-kakan ska delas upp bland musiker som faktiskt tjänat pengar  – den existerar också innan man ens släppt en låt. Det är bråk om reptider, det är tjafs om engagemangsnivå och det förs dispyter om musikalisk riktning. Allt går att diskutera, allt går att göra till en konflikt. Gärna i en Facebook-messengergrupp. Att få flera personer att dra åt samma håll är svårare än vad man tror, även när allt känns nytt och fräscht.

14. Du måste vara en bra musiker för att spela i band: FALSKT.

Nej, du behöver inte vara en bra musiker för att spela i ett hyfsat framgångsrikt band. Det krävs knappast några Malcolm Gladwellska 10 000 timmar för att bli bandduglig på ett instrument. Men jag är ändå ledsen alla genvägstorskar, tålamod är ändå ledordet. Du behöver ändå lägga ned minst 300-400 övningstimmar för att bli någorlunda bandhygglig. Lyckopillerstoryn som man ALLTID bör bära med sig är Strokes-basisten Nikolai Fraiture. När han var 18 år när han började spela bas – när han var 23 hade Strokes släppt sitt debutalbum Is This It och var ledande i 2000-talets garagerock-revival.

The Strokes Nikolai Fraiture började spela bas när han var 18. Fem år senare var han en del av världens då största rockband.

15. Att spela i band är som att vara en del av en start-up: SANT.

Det är inte bara sätta på sig gitarren och trycka på record. Att vara kontrakterad av ett skivbolag inte alls är lika nödvändigt som för två decennier. Och i och med sociala mediers möjlighet att nå ut kan du och ditt band göra allt själva – och faktiskt lyckats. ”Göra allt själva” inbegriper att sköta kommunikation via sociala medier, ta fram grafisk profil, boka spelningar och se till att media skriver om ditt band. Detta gör du tillsammans med din grupp om 2-5 personer. Inte helt olikt en start-up.

16. Killar i band som har ett fördelaktigt yttre har lättare att slå – på riktigt: FALSKT.

”Fuck no” säger nog Pixies Frank Black om det påståendet. Pixies anses vara det mest inflytelserika alternativ rockbandet någonsin, bland annat är Nirvanas Smells Like Teen Spirit ett försök att efterhärma Pixies ”loud quiet loude”-trademarksound. Om Frank Black, eller andra killar i Pixies ser ut som schablonbilden av en musiker? Inte riktigt, va. Frank Black ser ut som den generiska soffsportarfarsan som alltid har lite för mycket – högljudda – synpunkter på domslut.

17. Att lära sig spela bas är genvägen in i ett band: DELVIS SANT.

Rent krasst råder brist på trummisar. Alltid brist på trummisar. Men, att bli en bandkompatibel trummis kräver mer än att du klarat Here Comes The Sun på expertnivå med Rock Band-trummor. Att bli två plus på bas kräver inte alls lika mycket, och dessutom vill alla bandkillar bara spela gitarr hela tiden. Det är bara att börja öva till Pixies Where Is My Mind – världens kanske enklaste ”lära sig spela bas låt” – och du är snart där. Dessutom är basister – faktiskt – den viktigaste bandmedlemmen.

Trots att du sätter ”Here Comes The Sun” 100 % på expertnivån på The Beatles: Rock Band rekommenderas ändå bas om du vill ta genvägen in i ett band.

18. Trummiskillar är krångliga jävlar: SANT.

Myten säger att trummisar i större utsträckning är hyperaktiva än andra bandmedlemmar. Visst, kanske sant. Men en sak har jag lärt mig av åren i band: Trummisar är ena krångliga jävlar.

Tipsa någon som spelar i band 🙂

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.