Hoppa till innehåll

18 saker du kan göra med din partner nu när du är fast hemma

Partners som ligger i sängen med en hund.
Markus Aamisepp

Bråka med bara underkläder på, skvallra eller hitta er inre Joaquin Phoenix.

Vare sig du är i ett förhållande, mitt uppe i en fling eller swipar på Tinder tills tummen fattar eld funderar du säkert på vad det faktiskt finns att göra med din (eventuella) käraste. När en fika ute på stan och icke-nödvändigt resande med kollektivtrafik plötsligt blivit en dödssynd blir faktiskt frenetiskt FaceTime:ande, där ni visar varandra ert avrakade karantänhår, tröttsamt efter ett tag.

Visst, om ni kan träffas på ett säkert sätt och/eller bor tillsammans kan ni ju fortsätta som vanligt och försöka att inte bli jättetrötta på varandra. Men att inte träffas kan också vara ett bra sätt att testa vad vart förhållande faktiskt är gjort av. Att klara av ett långt och eländigt corona-förhållande helt och hållet isär är trots allt en bedrift man inte ska sticka under stolen och som förhoppningvis bringar många år av lycka framöver.

Med det sagt kommer här förslag på 18 saker du kan göra med din partner när ni är fast hemma som går lika bra att göra tillsammans som via länk.

1. Se en live-konsert tillsammans

Och med det menar vi inte att ni ska ut i Slottsskogen och börja leta efter Seinabo Sey. Nej, hemsidan NPR har samlat ihop en lista med flera artister som håller online-live-konserter med bland annat Lost Frequencies och otippat många symfoniorkestrar.

2. Lär er ett nytt språk

Hur många gånger har du inte lovat dig själv att du ska lära dig några fraser franska så att du en dag kan beställa in en charkbricka på någon superlokal fransk bistro utanför Bordeaux utan några missförstånd? Låt oss vara helt ärliga – om du inte tar tag i det nu kommer det aldrig att hända. Då är det även guldläge att ta med din käresta på resan så att ni kan förhöra varandra.

3. Dela med er av varsin talang

Programmera i Java? Bästa tekniken för att göra pull-ups? Hur man lagar den perfekta köttfärssåsen? Botanisera i ditt talangförråd och lär din partner en av dina bättre färdigheter och få en av hans eller hennes på köpet.

4. FaceTima med din partners mest krävande vän

När du blir tillsammans med någon stjäl du också indirekt din partner från dennes bästa vän. Därför kan det ibland finnas en egenartad hatkärleksrelation mellan dig och kompisen. Se isoleringstiden som ett sätt att visa att du bryr dig – ring upp hen tillsammans på FaceTime och verka under tiden bekymrad över den där Val D’isere-resan som hen skulle åka på men som ställdes in på grund av coronaviruset. Gratis pluspoäng, hallå!

5. Berätta för varandra om ert första minne

Inte bara är det här en bra tid att lära känna din partners kompisar. Se det som ett tillfälle att bekanta er ännu mer med varandra. Det finns faktiskt alltid saker att hämta. Det gäller bara att ta sig tiden att gräva djupare.

6. Bestäm er för att bara bråka med bara underkläder på

Svårare att hålla det dåliga humöret uppe då.

Trots bristen på kläder blev Jason Segels karaktär Peter Better ändå dumpad i filmen Forgetting Sarah Marshall (2008)

7. Måla porträtt

Införskaffa två canvastavlor samt lite akvarellfärg och lär känna era konstnärliga sidor. Måla av hunden, en fruktskål eller varandra (om ni vågar, det vill säga).

8. Laga lyxmiddag

Hitta er inre Tommy Myllymäki och laga en riktigt vräkig middag tillsammans. Ni lär ju trots allt ändå ha en del pengar kvar från löningen eftersom, ja, det finns ju absolut inget att lägga slantar på i dessa tider. Kommunicerar ni via länk? Lugna puckar – ni kan faktiskt laga samma recept och sedan inmundiga mästerverket via FaceTime.

9. Se varandras favoritfilmer

Vare sig det är Sagan om de två tornen, Sound of Music eller Chocolat är det väsentligt att se vad din respektive gillar att konsumera i filmväg. Exponera varandra för favvofilmen eller guilty pleasure-rullen och se om ni fortfarande kan vara ihop efteråt.

10. Lyssna på Creepypodden

Är det verkligen passé att lyssna på Creepypodden? Vi säger nej! Kusliga skogsläten och gastberättelser är kanske vad alla behöver för att kittla till närvaron i dessa stunder. Släck lamporna, lägg er under täcket och låt Jack Werner agera spökhistorieberättare.

11. Spela shack

Är det en del av allmänbildningen att kunna spela schack? Tja, kanske. Om inte annat är spelet ett bra sätt att få dina strategiska delar av hjärnan i rullning igen. Och när det väl är dags att träffa mor- och farföräldrar igen har ni faktiskt något att göra förutom att dricka kaffe och fråga om hur det var när Per Albin Hansson lanserade det svenska folkhemmet.

12. Träna

Inte bara håller träningen dig frisk och kry under smittotider. Den görs även bäst tillsammans med någon. Peppa varandra, torka av varandras svett blod och tårar och ha som mål att åtminstone försöka se någorlunda okej ut till sommaren 2020 – som även antagligen i framtiden kommer vara känt för att vara decenniets värsta beachår.

Gör som Will Ferrells karaktär Ron Burgundy i filmen Anchorman (2004) och träna biccar utan att åka in till corona-gymmet.

13. Dela med er av en smaskig hemlighet

För att ni ska kunna göra detta krävs tillit. Vi snackar Jimmy McGill och Kim Wexler-förtroende i serien Better Call Saul. Vad var det egentligen du smugglade över den norska gränsen för några år sedan? Vem högg du egentligen i ryggen för att få den där chefspositionen du sitter på just nu. Ju smaskigare desto bättre.

14. Försvinn

Att vara fast tillsammans kan ju faktiskt tära på krafterna. Det finns väldigt få personer som klarar av att umgås tjugofyra timmar om dygnet i flera veckor. Har du under de senaste dagarna knutit näven under bordet när din sambo återigen agerar hobby-epidemiolog är det passligt att försvinna iväg och lugna nerverna ett tag. Ta en riktigt lång dusch eller isolera dig någonstans så att både du och din respektive får lite välbehövlig egentid.

15. Gå på virtuella museum

Ta en virtuell tur på British Museum och se vad britterna stulit med sig hem från sina forna kolonier. Eller varför inte en tämligen mer kultiverad konstutflykt på Museée d’Orsay i Paris? Ta en titt på listan av olika museer du kan besöka virtuellt på den här hemsidan.

16. Spela er igenom ett filmmanus

Vem vet – någon av er kanske sitter på gömda skådespelartalanger som borde få skina i populärkulturens finrum. Ta reda på vad ni har att komma med genom att turas om att spela Joaquin Phoenix roll Arthur Fleck i Joker (2019) – eller så väljer ni mindre komplexa rollfigurer i databasen för typ alla filmer som någonsin producerats.

17. Visa något konstigt du har på kroppen

Vare sig det är en konstig vårta i ljumsken eller en bula i hårbotten som du varit lite orolig över under de senaste åren kan det vara bra att visa någon sina mer genanta och oförklarliga kroppspartier. Antingen för skoj skull eller för att få en snabb undersökning innan du eller ni är med och överbelastar 1177 Vårdguidens telefonlinjer.

18. Gör en vlogg – men ladda helst inte upp den

Det är nästan en underdrift att säga att det redan finns ett överskott av youtube-vloggare. Men det kan vara kul att testa på den här dekadenta konstformen och sedan ha som minne i framtiden när ni visar barnbarnen vad farmor och farfar gjorde under en helt vanlig dag under coronapandemin. Med visst – har ni som mål att bli nästa Linn Ahlborg kan ni ju alltid försöka.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.