2 i 1-datorerna här för att stanna – här är sju nya hybrider

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-04-02 10:34  |  Lästid: 3 minuter
Microsoft-Surface-Pro-3

2 i 1-prylarna som både är dator och surfplatta tycktes kanske vara en fluga, men är här för att stanna. Dessa hybrider kombinerar både surfplattans och datorns egenskaper i ett smidigt och snyggt skal, med pekskärmar och tangentbord som antingen kan vikas runt eller kopplas ifrån.

Alla de stora tillverkarna har modeller ute, eller släpper inom kort. Här är sju varianter som du kan köpa i vår, i urval av Mats Rydström.

* * *

Budgetmodell med riktig Windows

microsoft_surface_3

Microsoft Surface 3
Ett halvår efter Cafés test av Microsoft Surface 3 Pro (läs det här!) kommer i början av maj en billigare, lite lättare och tunnare variant med 10,8-tumsskärm. I grunden är Surface-konceptet en fullvärdig dator i surfplatte-format, med ett kombinerat tangentbord och skydd som måste köpas till (Type Cover, kostar 1 220 kronor).

Surface 3 har en långsammare processor (Intel Atom x7) än Pro-modellen, och är betydligt billigare, men kör det riktiga Windows 8.1 och klarar även kommande Windows 10 och alla program.

Pris: från 5 700 kr

 

Acer-Aspire-Switch-12

Acer Aspire Switch 12
Acer kallar rentav sitt bidrag för en 5 i 1-dator, då det går att hitta fem olika sätt att använda den. Här är själva tangentbordet mycket litet och den fasta bakre delen kan förvandlas till ett smart ställ – extra praktiskt när du reser och kanske vill ha tangentbordet i knät.

I stället för musplatta sitter en liten pekspak mitt i tangentbordet. Har 12,5-tumsskärm och den nya Intel Core M-processorn som gör att fläkt inte behövs.

Pris: från 5 500 kr

 

Lyxig skärm och design som kostar

Lenovo-Yoga-3-Pro

Lenovo Yoga 3 Pro
Med 1,2 kg är Lenovos senaste, fläktfria 13-tumslaptop en av de lättare du kan skaffa och med den utstuderade designen riktar de ju in sig mot Apple-publiken. Core M-processorn ger inte fantastisk prestanda, men skärmen är rejält högupplöst med 3200 x 1800 pixlar (dubbelt så mycket som hos Macbook Air).

Den kan vikas runt steglöst i 360 grader, vilket öppnar för många olika användningsområden. Helt klart betalar du extra för designen, som också inkluderar ett gångjärn med över 800 delar och påminner lite om ett klockarmband. Läs hela Digitalt-bloggens test här!

Pris: 13 000 kr

 

Snygg och snabb i silver

HP-Spectre-X360

HP Spectre x360
Stilig laptop i matt silver med blanka detaljer och mer kraftfull, men inte lika strömsnål, Intel Core i5- eller i7-processor, vilket förklarar det högre priset. Skärmen kan vikas runt precis som på Lenovo Yoga 3 Pro, för att skapa en surfplatta, ställas som ett tält eller i någon annan behaglig vinkel.

Pris: från 11 000 kr

 

Bra prestanda för pengarna

Dell-Inspiron-13-7000-Series

Dell Inspiron 13 7000 Series
Också Dell satsar på en 13,3 tums-skärm som kan vikas runt. Datorn finns såväl med nya, femte generationens Intel-processorer som går under pr-termen ”Broadwell”, som i en snikmodell med föregående. Pass på när du handlar!

Tips: Man får rätt bra valuta för de extra 1 500 kronorna som den dyraste modellen, med i7-processor och 256 gigabytes lagring, kostar.

Pris: 7 500-9 000 kr

 

Matt skärm ger mindre reflexer

Toshiba-Portege-Z20t

Toshiba Portégé Z20t
Ytterligare en fläktfri dator med Intel Core M-processorn och en löstagbar skärm, som kan sättas fast bak och fram på tangentbordet för att få andra användningslägen. Skärmen är matt och reflexfri, vilket är ovanligt i kategorin och trevligt för bildbehandlare. Släpps i slutet av april.

Pris: från 10 000 kr

 

Snygg men tung som helhet

Asus-UX300-Chi

Asus Transformer Book T300 Chi
12,5-tumsskärm och Intel Core M, och batteritid upp till åtta timmar. Här tar man loss hela tangentbordet och får en lite smidigare surfplatta att hålla i. Den kombinerade vikten på 1,43 kg är dock förhållandevis hög – nästan som en MacBook Pro.

Pris: från 7 000 kr

 

Mats Rydström

* * *

Läs mer:

Här är de 13 bästa svenska spelen genom tiderna

Spela arkadklassiker och stöd Röda Korset medan du väntar på bagaget

Återupplev några av spelhistoriens mest tongivande stunder

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-18 15:18