Nya prylen som ska ersätta både tablet och dator – så bra är den

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-11-09 10:00  |  Lästid: 3 minuter
Microsoft_SurfacePro3_3

Kan nya hybriddatorn från Microsoft ersätta både laptopen och plattan? Både ja och nej. Café har listat alla anledningar till att slå till – och till att tänka efter en gång till.

* * *

Det är inte första gången Microsoft försöker sig på en pryl som är lika delar dator och tablet. Föregångarna har inte riktigt hållit måttet, men med nya Surface Pro 3 är du nästan där  – om du har mycket pengar på kontot det vill säga.

 

Fem anledningar till köp

 

1. En komplett dator

Surface Pro 3 är en fullskalig dator med Windows 8.1, som kan användas som den är som surfplatta. Med tangentbordstillbehöret Type Cover blir den en kompetent laptop, och med en dockningsstation blir den en fullvärdig kontorsdator (några vidare spelprestanda är det inte tal om, men World of Warcraft och liknande går ju bra).

 

2. Rejält byggd

Som surfplatta är den nog den mest välbyggda på marknaden, med sitt tuffa, lite kantiga yttre i matt metall. Den är mycket hållbar och väger ändå bara 800 gram, är stor som ett A4-papper och 9 millimeter tjock.

 

3. Bra skärm

Det är en ljuvlig skärm, med bra skärpa och färger. Surface 2 hade widescreen-skärm, vilket var bra för att titta på film och tv, men mindre bra när man höll den på höjden och läste. Den nya, större och mer högupplösta 12-tumsskärmen har vanliga 3:2-proportioner och riktigt fin kvalitet.

 

4. Perfekt till resan

Som platta till resan är den utmärkt. Med tangentbordet Type Cover (1 220 kr, ingår ej) blir den en helt okej laptop. Det är mycket bättre än tidigare. Microsoft har stagat upp tangentbordet ytterligare och det är förvånansvärt stabilt och skönt att skriva på, har bakgrundsbelysning och fungerar också som ett skydd för skärmen. I kombinationen med det nya stödet på baksidan – som nu kan justeras steglöst – går det alltid att hitta en utrymmessnål, bekväm betraktningsvinkel. Även sittande och liggande, vilket var svårt tidigare.

 

5. Känns som ett kollegieblock

Den nya pekpennan kan användas för att anteckna och funkar fint. Pennspetsen har en naturlig känsla mot skärmen – lite som mot ett kollegieblock ungefär, och man kan hänga med handloven mot skärmen utan att strula till det.

Microsoft_SurfacePro3_2

 

…och ett par anledningar till att tveka

 

1. Det kan bli riktigt dyrt…

Som fullvärdig skrivbordsdator kommer den inte riktigt till sin rätt utan att man skaffar en dyrare modell med i5- eller i7-processor och större minne. Som jobbdator är den helt okej – om du köper många tillbehör. Det krävs att du har ett vanligt tangentbord, mus, förslagsvis en skärm på mer 20-27 tum – med de kostnader som detta medför. Samt kanske en dockningsstation (för 1 900 kr) för att ansluta allt och andra tillbehör genom. Sammanlagt krävs det att du pungar ut med mellan 7 600 och 18 600 kronor. Om Mac är ett alternativ så jämför till exempel priser med en iPad och en iMac.

 

2. Hur är det med batteritiden?

Microsoft anger batteritiden upp till nio timmar men det får man ta med en slev salt. Det är trots allt en dator med allt vad det innebär med strömslukande processorer och fläktar.

 

3. Operativsystemet

Windows 8 är fortfarande, trots förbättringar, ett misch-masch av olika, halvt genomtänkta och genomförda visioner. Vi installerade en tidig testversion av Windows 10 (som lär släppas i vår) och det inger framtidshopp, men om du ska försöka dig på något liknande bör du vara medveten om att det kan bli problem med appar och program.

 

Mats Rydström

* * *

Mer om teknik:

Recension: Trådlösa tangentbordet som funkar till alla dina bärbara prylar – samtidigt

20 coola kontorsprylar som gör det roligare att gå till jobbet

20 äventyrsprylar du inte klarar dig utan i vildmarken

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-18 16:26