Den sanna historien bakom Netflix Ted Bundy-film ”Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile”

Netflix-filmen om Ted Bundy och hans flickvän Elizabeth har rönt stor uppmärksamhet. Här är det vi vet om den verkliga personen som levde ihop med en av USA:s mest ökända seriemördare genom tiderna.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-05-08 14:19  |  Lästid: 3 minuter

Den unge, stilige och skenbart välartade juriststudenten Ted Bundy mördade ett 30-tal kvinnor i 1970-talets USA. Vid ungefär samma tidpunkt som han påbörjade sin brutala mordturné inledde han en relation med den ensamstående mamman och sekreteraren, Elizabeth, som när de möttes bara var 24 år gammal. Men det var inte förrän år senare som Elizabeth insåg den fruktansvärda sanningen om sin pojkvän.

Elizabeth har skrivit den – faktiskt – inte särskilt kända boken The Phantom Prince: My Life with Ted Bundy som publicerades 1981, flera år innan Ted Bundy avrättades som straff för sina brott. Memoarerna ligger nu till grund för den uppmärksammade Netflix-filmen Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile som berättar historien om en av USA:s värsta seriemördare just från hans flickvän Elizabeths perspektiv.

Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile.
Zac Efron och Lily Collins spelar huvudrollerna i Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile.

Det här är vad vi vet om den verkliga Elizabeth – och hennes liv idag.

Elizabeth använde en pseudonym

Som författare till The Phantom Prince: My Life with Ted Bundy står Elizabeth Kendall. Men 2017 berättade en kvinna för en lokal-tv-station i Utah om hennes vän Elizabeth Kloepfer som dejtat Ted Bundy. Och när Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile hade premiär stod det i Netflix pressmaterial att filmen handlar om Ted Bundys flickvän Elizabeth Kloepfer. Numera benämns dock Elizabeth med namnet Kendall i all officiell kommunikation från streamingjätten och filmkaraktären heter Liz Kendall.

Elizabeth träffade Ted Bundy i en bar

I sina memoarer skriver Elizabeth att hon och Ted första möte ägde rum i baren The Sandpiper Tavern i Seattle, i oktober 1969. Hon la märke till honom från andra sidan rummet och fastnade för hur välklädd han var, varpå han bjöd upp henne till en dans. De båda tillbringade sedan natten tillsammans och han gjorde frukost till henne på morgonen.

Relationen blev snabbt seriös

Redan helgen efter deras första möte i baren åkte de på en gemensam weekendresa till Vancouver. I boken skriver Elizabeth också att hon träffade Ted Bundys föräldrar efter att de bara dejtat i några månader. De åt då middag i hans barndomshem med Bundys pappa, som var kock på ett militärsjukhus, och hans mamma, som var sekreterare på Metodistkyrkan.

Elizabeth började misstänka att Ted Bundy var inblandad i olösta kidnappningsfall medan de var ihop

Ted Bundy misshandlade Elizabeth både psykiskt och verbalt under deras förhållande och hotade henne till livet. Hon började misstänka att Ted Bundy hade något att göra med ett flertal kvinnors försvinnanden i Seattle när hon läste i tidningen som gjorde gällande att den misstänkte i polisärendena hette Ted och körde en liknande bil som hennes pojkvän. Hon noterade också att fantombilden som publicerats var lik Ted.

Elizabeth försökte polisanmäla Ted Bundy

Den 8 augusti 1974 ringde Elizabeth Seattle-polisen och sa att hennes pojkvän var lik deras fantombild på en gärningsman som hade använt kryckor för att attackera sina offer. Hon förklarade också att hon sett kryckor i sin pojkväns rum. Men när polisen sa att hon var tvungen att komma in till polisstationen då de inte hade tid att prata med flickvänner över telefon la hon på. Två månader senare, när Ted Bundy flyttat från Seattle till Utah och kvinnor börjat försvinna även där, kontaktade hon polisen igen som då sa att dom redan kollat upp Ted Bundy och avskrivit honom som misstänkt.

Efter att Ted Bundy gripits höll de kontakten

Även om Elizabeth hade misstänkt Ted och till och med kontaktat polisen så trodde hon honom när han hävdade att han var oskyldig. Han skickade ömhetsbetygelser i brevform till henne och hon besökte honom i fängelset.

Ted Bundy erkände att han försökt döda Elizabeth

När Ted Bundy knöts till fler och fler försvinnanden började Elizabeth distansera sig från honom. Men när han satt i fängelse i Florida ringde han till henne och berättade att han en gång försökt döda henne i sömnen genom att täcka för skorstenen i hennes hus. Elizabeth klarade sig men skriver i sin bok att hon vaknade upp hostandes den natten.

Elizabeth bor i dag i Washington

Joe Berlinger, som har regisserat Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile, har berättat att han kontaktade Elizabeth innan han skulle göra filmen för att be om hennes godkännande, vilket hon också gav efter att först ha varit tveksam. Lily Collins, som spelar Elizabeth i filmen, träffade henne inför inspelningen men utöver det tycks Elizabeth vara mån om att hålla sig borta från all form av uppmärksamhet. Enligt uppgift bor hon och hennes dotter i Washington idag.

Läs mer om Ted Bundy på Café

Källa: Esquire.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-05-08 15:48