5 nya spel som gör att vi inte vill gå utanför dörren på hela hösten

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-10-30 15:36  |  Lästid: 3 minuter
sunset-overdrive-shadow-of-mordor

Sauron, aliens, orcher eller mutanter. Oavsett vilka dina favoritfiender är finns det goda anledningar att sitta inne i höst. Här är fem av höstens bästa dator- och tv-spel.

* * *

1. Alien Isolation

alien_isolation

Inget av de Alien-spel som släppts genom åren har förmedlat den där äkta känslan som nya Alien Isolation. Det handlar just om isolering och ensamhet och utsatthet. Att dra igång spelet en sen, mörk, ensam kväll är ett av de största misstagen du kan göra i höst – om du har svaga nerver.

Spela det i såfall i stället dagtid, eller i sällskap med någon. Intresset och skräckkänslan falnar visserligen efter ett tag, spelet är också lite buggigt och rätt så olikt en vanlig actionspelupplevelse. Men rekommenderas verkligen till alla riktiga Alien-fans.

Se Nerdist-gänget testspela, med en sjukvårdare närvarande!

Släpps: Ute nu.
Plattform: PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, Windows.
Info: alienisolation.com

* * *

2. Sunset Overdrive

sunset_overdrive

Punkigt, färgglatt, våldsamt och fullständigt orealistiskt actionäventyr i vilket du parkourar runt och har ihjäl en massa muterade före detta människor. Sunset Overdrive har action, humor, upptäckarglädje och bra möjligheter till personlig utformning av din karaktär.

Spelet släpptes igår och har hyllats som Xbox Ones räddare och en enskild anledning att köpa sig en konsol, om man inte redan gjort det. Det är en klar  överdrift, men helt klart ett underhållande spel om du inte skräms bort av den pubertala inramningen.

Släpps: Ute nu.
Plattform: Xbox One.
Info: insomniacgames.com

* * *

3. Middle-earth: Shadow of Mordor

middle_earth_shadow_of_mordor

Ett av höstens storspel i vilket du färdas fritt i ett stort men överskådligt Midgård, och själv väljer i vilken ordning du vill ta striderna. Det hela mynnar så klart ut i en slutstrid med Sauron.

Din krigare har en dubbel personlighet och med en knapptryckning växlar man mellan vanliga och magiska färdigheter. Det gäller att välja rätt personlighet för varje strid, och misslyckas man med att döda en av spelets bossar så klättrar denne i ranking inom Saurons armé. Han blir då smartare och svårare till nästa gång. Det gör varje stor strid viktig, och kör man hack’n’slash-metoden är man helt rökt.

Släpps: Ute nu.
Plattform: PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, Windows.
Info: shadowofmordor.com

* * *

4. Gabriel Knight: Sins of the Fathers

gabriel_knight_sins_of_our_fathers

20-årsjubilerande, stilbildande och klassiskt peka-och-klicka-spel med New Orleans, voodoo och mordmysterier. Det finns nu i en ny, uppfräschad och utbyggd version som originalets skapare, Jane Jensen, varsamt anpassat till nutid och stora skärmar (då spelet släpptes var 14 tum lyx).

Om du inte var med då, eller riktigt inser hur retro denna upplevelse ändå är, så kan det vara bra att först testa demoversionen som är gratis. Den finns att ladda ned via Steam, även till Mac.

Släpps: Ute nu.
Plattform: Windows, Mac.
Info: postudios.com

* * *

5. World of Warcraft: Warlords of Draenor

world_of_warcraft_warlords_of_draenor

Om två veckor släpps det femte expansionspaketet till ett WoW som blivit tekniskt frånsprunget, och där det sociala samspelet har dött i takt med att de smartaste spelarna stuckit. Förutom att spelet blivit olämpligt lätt under dess tioåriga existens så är det emellertid knappast ett sämre spel – det är nostalgiskt nonsens.

Förra expansionen, Mists of Pandaria, och dess fönumstigt filosofiska nallebjörnar kändes som en enda Jar-Jar Binks-värld. Upplägget här är i stället en dramatisk tidsresa till kontinenten Draenor, orchernas hem, och rätt mycket stål, svärd och svett. Man kan skapa sin egen garnison, och såväl solospelet som uppbyggnaden av allt slags gruppspel är rejält förbättrat.

Förbeställer man får man också en gratis boost upp till nivå 90 av en av sina gamla trötta hjältar, och kan också ladda ned hela spelets gigantiska datamängd i förväg för att kunna komma igång direkt.

Släpps: 13 november.
Plattform: Windows, Mac.
Info: eu.battle.net

 

Mats Rydström

* * *

Mer om spel:

Provspela läskiga Silent Hills PT till Playstation 4

Därför är Forza Horizon 2 det roligaste bilspelet

Skrivaren som du kan spela Doom på

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-18 16:30