Recension: Här är det roligaste bilspelet just nu!

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-10-06 16:19  |  Lästid: 3 minuter
forza-horizon2

Forza Horizon 2 är inte det mest seriösa racingspelet man kan tänka sig – tvärtom! Det är just den lättsamma tonen, fria körningen och möjligheten att välja bort detaljer som gör spelet sjukt underhållande. ”Ska du bara äga ett bilspel till Xbox One är det Forza Horizon 2″ skriver Cafés Mats Rydström.

* * *

Du har en stor öppen värld, mellan alperna och medelhavet, att upptäcka som du vill – och via en lång serie tävlingar skaffar du pengar, erfarenheter, nya färdigheter och mer exklusiva åk.  Forza Horizon 2 är ett spel som passar utmärkt för en timme per kväll, men som lätt fångar dig till tidigt på morgonen. Föregångaren Forza Motorsport är Microsofts eget Gran Turismo, med mer seriös banracing, men här får vi deras tolkning av Gumball och gatracing.

Grafiken är snygg, snabb och stabil. Klagomålen på att uppdateringsfrekvensen bara är 30 i stället för 60 per sekund är formellt nonsens och påverkar inte helhetsupplevelsen. Vi har tittat närmare på fem aspekter med nya bilspelet.

 

Levande motståndare

Givetvis finns onlinespel, om du betalar för Xbox Live Gold, men även offline är spelet levande och stökigt. Bilarna du möter körs nämligen av ”drivatarer”, (läs mer här!) som betyder att de är datorgubbar baserade på verkliga människor, kanske dina kompisar. De kör vildare, mer oberäkneligt och roligare än ettorna och nollorna i andra spel, men det är dödfött att försöka imponera på eller förnedra dem.

En rolig konsekvens av systemet är att din egen drivatar kör runt i andras spel och samlar ihop poäng till dig medan du sover och jobbar.

forza-horizon2_2

 

Töntig inramning

Spelets kött och potatis är tävlingar bestående av fyra olika lopp vardera, runt någon av spelets sex städer med en viss klass av bilar. Till skillnad från i Forza Motorsport är det inte Jeremy Clarkson som sköter snacket, utan någon ung brittisk douche som kallar dig för ”mate” precis hela tiden och ber dig att köra fram och tillbaka till hans festival, Horizon.

Tävlingarna kan vara tajta lopp på gator och torg, längre landsvägskörningar eller helt orealistiska off road-äventyr. Efter en halv dag börjar man kunna det hela, men det blir ändå inte tråkigt. Inte heller transportkörningarna, då det alltid finns en ny bil som det är smart att bekanta sig lite med under ett par minuter.

forza-horizon2_3

 

Specialutmaningar

Mellan tävlingarna dyker specialutmaningar upp, som att flyga ikapp med flygplan eller tåg. Det är omöjligt att veta om man är på väg att vinna, och känns halvdant genomfört. Men Bucket List-utmaningarna är roliga, de handlar om att pressa sig till max, och är en chans att direkt få testa bilar som LaFerrari, Pagani och Ford GT40.

 

Fynda fordon

Då och då hörs på radion ett rykte om att någon klassisk bil står bortglömd i en enslig lada, och på så vis kan du om du vill leta upp fina bilar som Ferrari GTO eller Renault Alpine (bilden nedan).

Andra bilar köper du med pengar du samlar på dig eller får som slumpmässiga presenter och belöningar, och man klarar sig långt utan att hala fram sitt riktiga kreditkort.

renault-alpine-forza-horizon2

Välj nördnivå

Du kan trimma och finjustera din favoritbil – om det så är en muskelstark Camaro SS från 70-talet eller nya Lamborghini Huracán – men du kan också bara välja design och strunta i allt sådant, och ha nästan lika skoj. Att direkt proppa i dubbelturbo och alla andra trimdelar leder i regel till en vild, okörbar best, men för den som vill går det att gå in i detalj och justera dämpare och däcktryck.

Att ha en bil som du trimmat balanserat och lärt känna väl kan vara en stor tillgång i onlinespelet, men det går också bra att låta bli och hyra bilar. Spelet är bra på att erbjuda underhållning på olika svårighetsgrader, och att premiera mer avancerade spelare utan att straffa nybörjarna.

För oss som kör folkrace och demolition derby i alla bilspel oavsett genre – och det tycks alla onlinespelare göra i Forza – går den taktiken hyfsat bra för att ta sig fram och vinna lopp, men i onlinespel premieras du också för god körteknik.

Ska du bara äga ett bilspel till Xbox One är det Forza Horizon 2. Det är inte bara långt bättre än det första spelet i serien, utan det mest underhållande bilspelet alla kategorier just nu – åtminstone i väntan på Driveclub (PS4, 9 oktober) och The Crew (PS4, Xbox One, PC, 11 november).

Mats Rydström

* * *

Mer om spel:

Nygammalt Nintendo med klassisk form

Drift Stage är härlig 80-talsnostalgi i bästa OutRun-stil

Om multiplayerspelet i Call of Duty: Advanced Warfare

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-18 16:36