Hoppa till innehåll

5 tips som fixar bråken om barnens skärmtid

Joel Linde

Hur gör man som förälder när allt ens barn vill göra är att sjunka in i en skärm? Den frågan har författaren Björn Solfors undersökt i en ny guide till föräldrar och familjer som släpps den 1 september.

”En ormvråk kränger in över vägen, fäller upp vingarna som stopp och svänger undan, bara någon meter från bilrutan. Med tunga slag fortsätter den ut över fältet tills den stannar så, till synes hängande i luften. Huvudet på sned. Och så störtdyket ner i det skira gröna.

Det är vackert, tänker jag. Dessa smala serpentinvägar och havet som en kuliss till vänster. Bara ett tunt penselstreck mellan blått och blått. Jag och min son i en bil på väg hem och livet som bara pågår. Jag säger det igen:

– Titta! Ormvråken!

Han svarar, igen:

– Vänta. Jag ska bara dö först.

I ögonvrån ser jag blänket från hans surfplatta. Figurerna som rör sig i ljusets hastighet. Färgspraken. Explosionerna. Kakafonin.”

Så inleds boken Skärmtid – familjens guide till den digitala vardagen av journalisten Björn Solfors.

Har du barn känner du säkert igen situationen, att inte kunna få kontakt med dem då de tillsynes har äntrat ett parallellt universum där endast de själva och skärmen existerar. Barn eller inga barn – du har med största sannolikhet funderat över om alla skärmar och våra digitala vanor verkligen är bra för oss.

Det är åtminstone vad författaren har gjort.

– Det är kanske inte så mycket en bok som ett verktyg för att få mer information och för att få kontroll på skärmtiden i vardagen med hela familjen, säger förläggaren Anna Svedbom, redaktionell chef på förlaget HarperCollins Nordics.

Bokens inledning ger en försmak av att det inte handlar om en torr uppräkning av fakta, utan även en personlig berättelse från författaren, som befinner sig i samma situation som dem han riktar sig till.

– Han (Björn Solfors, reds.anm) har träffat en massa olika experter och för varje han träffar mynnar det ut i massa konkreta råd. Det har varit väldigt viktigt att det inte blev en faktabok utan en guide till alla oss föräldrar som har mer eller mindre problem med skärmar i hemmen.

Riktar sig boken endast till föräldrar eller kan andra också ha glädje av den?

– Jag tror att man får mest nytta av den om man lever i en familj med medlemmar från 0-20 år, för experterna han har pratat med har mycket av ett barnperspektiv. Men man har nog mycket glädje av den om man jobbar med barn eller har barnbarn också.

Här är några av de konkreta tips vi får för att hjälpa våra barn till hälsosamma liv, trots mycket skärmtid.

1. Ta bort alla skärmar från barnens rum på natten. Du har ansvar för att de får ordentlig återhämtning.

2. Om ni har regler för skärmtid i familjen är det viktigt att även du som förälder följer dem.

3. Byt ut datorstolen mot en medicinboll.

4. Jobba med hållningen. Att rikta blicken mot horisonten minskar trycker på nacken.

5. Se till att de tar pauser var trettionde minut när de sitter stilla med en skärm.



Boken släpps den 1 september via HarperCollins Nordic.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.