Hoppa till innehåll

6 anledningar att välja magnumflaskan – här är de bästa

Andreas Grube

Storleken har definitivt betydelse, och alldeles särskilt när det handlar om vin. Därför ska du dricka mer magnum, skriver Cafés dryckesredaktör Andreas Grube.

magnum_2

Det pirrar liksom till lite extra i magen när det dukas fram en magnumpava. Jag blir julklappsögd, får en piggare lyster i blicken.

”Magnum är en perfekt storlek för två personer att dela på – om bara en dricker”, brukar det ju heta. Men för mig handlar det om allt annat än mängden alkohol. Det finns helt enkelt en viss magi med magnum. Det känns lite lyxigare, lite mer dekadent. Dessutom, och kanske framför allt, blir faktiskt vinupplevelsen bättre.

Här är sex bra anledningar att köpa hem mer magnum:

1. Big is beautiful

Det ser ju så jävla härligt ut! Ymnigt, generöst, uppsluppet, storslaget. En (eller flera) magnumvinare är den perfekta dekorationen på vilket middagsbord som helst.

2. Mindre skräp

Att det rent praktiskt blir färre lik att släpa till återvinningen är en fördel man inte ska förakta. Hellre få stora kollin än många skramlande små.

3. Bättre för lagring

Grundregeln är: ju större flaska, desto långsammare åldrande – helt enkelt eftersom det är syret som sipprar in genom korken som får att vin åldras. En magnumflaska innehåller dubbelt så mycket vin som en vanlig pava och därför blir den relativa påverkan mindre, och därför tar det längre tid för en magnum att uppnå samma mognadsgrad som en standardflaska.

4. Praktiskt

Magnum är det perfekta formatet för flera: är man fyra får alla minst två glas från samma flaska och är man åtta får alla åtminstone ett rejält glas. Man slipper beställa in/korka upp nya buteljer en gång i kvarten, och dessutom minimeras risken för flaskvariation eftersom fler får dricka från samma källa.

5. Bättre kvalitet

Make no mistake, magnum är oftast inte billigare. Faktum är att priset inte ens är rakt av det dubbla, utan dyrare om man gör någon slags literprisjämförelse. Det har dels att göra med att vinmakare i regel bara gör magnum av viner som håller hög klass, dels på att produktionen av magnum kostar mer; flaska, etiketter, korkar. Å andra sidan krävs det också lite extra omvårdnad i magnumproduktionen, så du kan vara säker på att du får ett riktigt grymt vin i flaskan.

6. Godare!

Summan av de ovanstående punkterna – framför allt den långsammare mognaden och den extra ansträngningen från vinmakarens sida – är kort och gott smakupplevelsen. Vin på magnum har generellt en märkbar finess och elegans, en smakkoncentration och ett djup, som du inte hittar i standardflaskorna.

5 grymma magnum på Systembolaget

Bollinger Special Cuvée Brut (nr 7418, 949 kr). En av mina favoriter i standardutbudet, och den blir ännu vassare på magnum. Mer djup, mer botten och subtilare nyanser. Har du råd: köp ett gäng och lägg undan i fem år.

Chablis Clotilde Davenne 2014 (nr 6307, 329 kr). Klassisk producent, klassisk chablis. Duka upp ymnigt med färska skaldjur och poppa en av de här. Succé.

Le Volte dell’Ornellaia 2014 (nr 75751, 399 kr). Enkelt och rättframt – stabil producent och väldigt stabilt vin som levererar duktigt mycket pang för pengen.

Masi Campofiorin 2013 (nr 5123, 239 kr). Ett elegant och riktigt kul vin från en av de legendariska producenterna i Valpolicella. Mycket körsbär och blåbär, men också grym syra och fin krydda. Perfekt för en enklare pastamiddag med många gäster.

Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2010 (nr 74841, 599 kr). Stor, rund, fyllig, djup. Men också med en supersnygg elegans och finess. Grymt vin, och klart överkomligt i pris.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.