Hoppa till innehåll

Här är tv-programmen du inte får missa i veckan

Tobias Norström

Mörkt politiskt drama, amerikansk Leif GW Persson-deckare och nya artistprogrammet Lyckliga gatan. Kolla in veckans absolut bästa tv-program! * * * 1. Blå ögon (SVT1, söndag 21:00) SVT:s dramaserie Blå ögon har succesivt seglat upp som vinterns bästa svenska tv-drama. Med fokus på en politisk konspiration lägger serien även an ett genomarbetat perspektiv på främlingsfientlighet … Continued

tv-i-veckan-5

Mörkt politiskt drama, amerikansk Leif GW Persson-deckare och nya artistprogrammet Lyckliga gatan. Kolla in veckans absolut bästa tv-program!

* * *

blaogon

1. Blå ögon

(SVT1, söndag 21:00)

SVT:s dramaserie Blå ögon har succesivt seglat upp som vinterns bästa svenska tv-drama. Med fokus på en politisk konspiration lägger serien även an ett genomarbetat perspektiv på främlingsfientlighet och det Sverigedemokrat-liknande ”Trygghetspartiets” framgångar.

Mozart in the Jungle

2. Mozart in the Jungle

(Streama på Viaplay)

Amazons Transparent fick unisona hyllningar men bolagets andra storserie Mozart in the Jungle fallet lite mellan stolarna. Det är synd, för den är en på många vis fantastisk komediserie. Handlingen kretsar kring New Yorks filharmoniska orkester, deras nya chefsdirigent (spelad av en perfekt slajmig Gael Garcia Bernal) oboelöftet Hailey och orkesterns otaliga intriger. Aldrig har klassisk musik varit lika rolig på tv.

themaninthehighcastle

3. The Man in the High Castle

(Streama via Amazon)

Philip K Dicks gamla roman om en alternativ historieskrivning där Tyskland och Japan gick segrande ur andra världskriget har varit på väg att filmatiseras otaliga gånger. Nu har äntligen Amazon gjort slag i saken och producerat en pilot för en eventuell tv-serie. Piloten går att se på Amazon om man har något slags ip-blockerre (går bara att se i USA annars) men är definitivt värd besväret!

guldbaggegalan

4. Guldbaggegalan

(SVT1, måndag 20:00)

Efter att Sissela Kyle trampade i klaveret med ett osmakligt skämt på fjolårets gala lär årets guldbaggeutdelning bli en ytterst safe tillställning. Efter omdebatterade nomineringar och en supersäker Petra Mede lär det ändå inte bli en helt tråkig inställning. Så. Bänka er framför tv:n, se David Dencik i dåligt sittande kostym och påminn er att det här – det milsvida avståndet till trots – är så nära en svensk oscarsgala vi lär komma.

backstrom

5. Backstrom

(TV3, söndag 21:00)

Det har redan skrivit spaltmeter om den amerikanska tv-adaptionen av historierna om Leif GW Persons antihjälte Evert Bäckström. En delad amerikansk presskår har dessutom både hyllat och sågat serien och framförallt fokuserat på Rainn Wilsons prestation i huvudrollen. På söndag är det upp till bevis, då sänds allra första avsnittet på TV3.

lyckligagatan

6. Lyckliga gatan

(TV4, onsdag 21:00)

TV4:s senaste serie med upplägget ”artistmys” heter Lyckliga gatan och visar när rapparen Nääk sammanför två svenska artister från vitt skilda platser i karriären. I veckans avsnitt är det Linda Pira och visdiktaren Mats Paulson som möts.

nursejackie

7. Nurse Jackie

(SVT2, tisdag 22:15)

Nurse Jackie är en av tv-landskapets mest underskattade komediserier. Med Edie Falco i hvuudrollen som den cyniske och knarkande sjuksköterskan Jackie blandar den svärta och humor i perfekta doser. Nu har fjärde säsongen svensk premiär.

Tobias Norström

* * *

Mer om tv!

Jan Gradvall: ”Engelsmännen älskar nordiska deckare – nu gör de sin egen”

Här är tv-serierna du inte får missa under 2015

De 8 skönaste ögonblicken från tre decennier av På spåret

Ghostbusters-hjälten Dan Aykroyd: ”Kokain var som kaffe för oss”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.