Annons
Annons

tv-2015-se

Wow, 2015 är verkligen fullspäckat med kvalitets-tv – från brittiska mord till David Finchers nya satsning! Cafés Jan Gradvall listar fyra serier att se fram emot under året som kommer.

* * *

1. Mordmys i tweed

Annons

Grantchester (ITV, SVT 31 januari)

Tedrickande engelsmän i tweed! Ånglok på stationer! Rhododendron utan frostskydd! Raymond Chandler har skrivit att Dashiell Hammett tog mordet ur den venetianska vasen och slängde det i gränden. Granchester, en kriminalserie som utspelas 1953, tar tillbaka mordet ur gränden, ger det pipa och tofflor och sätter det framför en värmande brasa. Engelskt tv-mordmys när det är som bäst.

Gilla Cafe.se på Facebook

 

2. Flynn + Fincher = sant

Utopia (HBO, 2015)

Så vad blir 2015 års True detective? Satsa pengarna på Utopia. Mästaren David Fincher regisserade de två första avsnitten av House of cards – här har han regisserat hela första säsongen. Tillsammans med Gillian Flynn (som skrev Gone girl) har Fincher gjort en remake på en Channel 4-serie om hardcorefans till en undergroundserie.

 

3. Sex, droger & råddare

almost famous road

Roadies (Showtime, 2015)

Vem älskar inte Cameron Crowes film Almost famous? Ingen har skildrat rockbandsturnélivet roligare och varmare. Nu gör han en tv-serie om samma miljö, fast med råddarna i fokus. Cameron Crowe säger att han älskar passionen hos dessa människor som ägnar sina liv åt att bära högtalare, dra sladdar och ”ha åtta telefoner i bältet”.

 

4. Blodiga år med Brody

Wolf Hall

Wolf Hall (BBC/SVT, tidigt 2015)

Brody från Homeland vaknar upp och inser att han hamnat i 1500-talet! Inte riktigt men skådespelaren Damian Lewis spelar Henrik VIII av England i filmatiseringen av Hilary Mantels roman om intrigerna bakom kungens ökänt blodiga år på tronen. Boken är den mest lästa historiska romanen i modern tid. BBC storsatsar med en budget på norr om 80 miljoner kronor.

 

Jan Gradvall

* * *

Mer om tv!

Jan Gradvall: ”Engelsmännen älskar nordiska deckare – nu gör de sin egen”

Drakar, detektiver och otrohet – det här var årets 11 bästa tv-serier 2014

Bakom kulisserna på Netflix nya mastodontserie Marco Polo

De 8 skönaste ögonblicken från tre decennier av På spåret

Ghostbusters-hjälten Dan Aykroyd: ”Kokain var som kaffe för oss”

 

Annons

Dela (17)
Tweeta

Annons


Laddar