7 saker du inte får missa på tv i veckan

Tobias Norström  |  Publicerad 2014-12-08 13:07  |  Lästid: 3 minuter
tv-i-veckan-nobelbanketten-sons-of-anarchy

Ny säsong av Sons of Anarchy, rafflande krimdrama från Nya Zealand och den årliga Nobelmiddagen. Cafés Tobias Norström guidar dig till veckans absolut bästa tv-stunder.

* * *

brooklyn_nine_nine

1. Brooklyn Nine-Nine

(TV6, måndag 22:00)

En av de senaste årens mest uppskattade sit coms är Brooklyn Nine-Nine. Skaparen Michael Schur (som även ligger bakom fantastiska Parks and Recreation och skrev manus till den amerikanska upplagan av The Office) blandar simpla naiva gags med extremt underhållande historier, och framförallt ett härigt galleri av biroller.

 

topofthelake

2. Top of the Lake

(Streama via Netflix)

En 12-årig flicka stoppas när hon försöker dränka sig själv i en sjö på Nya Zealand. Polisen Robin Griffin (Elisabeth Moss) får i uppdrag att nysta i fallet. Varför försökte flickan ta livet av sig, och hur kommer det sig att hon är gravid? Nästa säsong är under utveckling och kommer förhoppningsvis någon gång nästa år, till dess kan man avnjuta den första – om och om igen.

 

sonsofanarchy

3. Sons of Anarchy

(Streama via Netflix)

I USA sänds nu de sista avsnitten av motorcyceleposet Sons of Anarchy i en sjunde, avslutande säsong. Jag har själv aldrig följt serien och det är därmed hög tid. De första fem säsongerna finns att streama på Netflix.

 

drommenomamerika

4. Drömmen om Amerika – Kristoffer Appelquist

(Kanal 5, söndag 22:00)

På söndag visar Kanal 5 Kristoffer Appelquists ”vassa” standupföreställning Drömmen om Amerika. En tillställning helt i USA-romantiken och kulturimperialismens tecken.

 

berattarna

5. Berättarna

(SVT1, måndag 20:00)

Berättarna är något så vågat som ett tv-sänt litterärt experiment. Två författare möts, den ena skriver början på en berättelse, den andra för uppgiften att fortsätta och avsluta samma historia. I första avsnittet möts Åsa Larsson och Michael Niemi i vad som kan vara det mest norrländska som sänts på SVT sedan Pistvakt.

 

fleming

6. Fleming: The Man Who Would Be Bond

(TV4, måndag till torsdag 23:00)

Den rafflande miniserien om James Bonds skapare, Ian Fleming, och hans egen karriär som hemlig agent under andra världskriget. I början av året sändes den i BBC America, nu bränner TV4 av samma miniserie på fyra dagar. Räkna med en hel del ansträngningar för att foga in Flemings liv i Agent 007:s, men räkna även med en hel del härlig agent-underhållning.

 

nobellbanketten

7. Nobel 2014: Banketten

(SVT2, onsdag 19:00)

Egentligen är Nobel-banketten en ytterst tråkig tv-tillställning – i praktiken tittar man på folk som äter i fyra timmar – men ibland glimrar tillställningen till. Som exempelvis när någon vinnare av kemipriset spiller soppa på frackslaget och Drottning Silvia tvingas bistå med torkhjälp. Det är sådana festliga missöden vi hoppas på till onsdag, om så bara för att kunna skjuta ut några dräpande tweets en sekund senare.

 

Tobias Norström

* * *

Mer om tv!

De 8 skönaste ögonblicken från tre decennier av På spåret

Ghostbusters-hjälten Dan Aykroyd: ”Kokain var som kaffe för oss”

10 Så mycket bättre-klipp som fortfarande ger oss gåshud – är din favorit med?

”Därför är Vänner fortfarande lika aktuell”: Jan Gradvall hyllar serien som fyller 20 år

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-12-08 13:13