10 snackisar du missat under jul- och nyårshelgen

Jul- och nyårsledigheten är över. Café listar ett gäng snackisar från flödet du troligen har missat under ledigheten.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-01-03 14:40  |  Lästid: 4 minuter

Hejdå 2018, hej 2019! Den långa ledigheten är för de flesta – tyvärr – över. Och visst har det under nämnda ledighet varit underbart att bara stänga av allt och konsumera massvis med böcker, serier, filmer, årskrönikor, listor – och totalt skita i nyhetsflödet. Men världen går ju vidare även om du struntar i att vara aktiv i nyhetsflödet.

För att göra det lite enklare att vara uppdaterad på vad som hänt sen du loggade ut och satte dig ner vid julbord, på julbord, på julbord samlar här Café 9 snackisar som hänt under din ledighet.

1. Stranger Things säsong 3 har fått premiärdatum

Får man dra till med ett yes i versaler? Vi provar: YES. Netflix dundersuccé Stranger Things är tillbaka lagom till sommaren (passande, med tanke på att Steve Harrington stått och serverat glass i en galleria i den enda teasertrailern vi har fått sett hittills). Den fjärde juli får vi äntligen återvända till Hawkins, Indiana.

2. Raf Simons lämnar Calvin Klein

En bomb i modevärlden briserade strax innan julafton när Calvin Kleins designer, tillika världens bästa betalda dito, Raf Simons lämnade sitt toppjobb. Anledningen ska ha varit att Simons stora spenderande på catwalkkollektionen Calvin Klein 205W39NYC inte har gett tillräcklig avkastning – image inräknat.

3. Woodstock återuppstår

Woodstock-festivalen 2019

Så ser det ut. Världens genom tidernas mest kända festival får en re-run som ett sorts 50-årsjubileum sen den första festivalen ägde rum. Festivalen kommer att ske på samma plats som förut, i den lilla staden Bethel norr om New York. Den nya festivalen går dock under namnet Bethel Woods Music & Culture Festival, skriver Kerrang! 16-18 augusti är det som gäller och man får hoppas att det slutar bättre än senaste återupplivningen som skedde 1999, då det mesta gick snett.

4. Johnny Depp får inte förnyat Captain Jack Sparrow-förtroende

Johnny Depp som Captain Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean.

Efter de senaste årens skandaler fortsätter Johnny Depps karriär att gå utför. Nu får han inte förnyat förtroende i Disneys Pirates of the Caribbean-franchise. Till Hollywood Reporter säger produktionschefen Sean Bailey att de vill få in ny energi i filmserien. Och det är väl kanske lika bra.

5. Nyordslistan 2018 är här

Språkrådets lista som säger det mesta om vår samtid är äntligen släppt. I år kvalade ord som dm:a, flygskam, digifysisk, VAR och flossa in.

6. Coachellas lineup 2019 är släppt

Jodå, det blir en stekande het festival i Indio, Palm Springs i år igen. Och visst ser lineupen välsvarvad ut – men pallar du inte lägga dyra flyg- och boendepengar på att åka till Kalifornien presenterar spanska festivalen Primavera Sound en minst lika värdig lineup.

7. Barack Obama summerar 2018 och visar (än en gång) att han är den skönaste presidenten någonsin

Den forna amerikanska presidentens populärkulturella smak är, om vi tillåts att betygsätta Obamas smak, fem plus. Vi minns med värme Obamas tid i Vita huset.

8. Folk ÄLSKAR Black Mirrors interaktiva avsnitt Bandersnatch

I mellandagarna släppte Netflix det hett efterlängtade Black Mirror-avsnittet BandersnatchBlack Mirror-skaparna verkar ha sneglat mot tv-spelsmediet, där superspelet Star Wars: Knights of the Old Republic redan 2003 var först ut med att låta spelaren påverka handlingen – och därmed slutet – med olika val under spelets gång. Så även i nya Bandersnatch, där du som tittare påverkar i allra högsta grad är med och påverkar hur allt slutar. Om folk älskar det? Såklart.

9. Louis CK är tillbaka (och ingen är superglad)

Komikern Louis C.K var innan hösten 2017 en av de mest universellt älskade komikerna i världen, revolutionerat både tv- och standup-branschen och var precis på väg att släppa en långfilm när nyheten om att han upprepade gånger har ofredat kvinnor nådde allmänheten. C.K bad om ursäkt och lovade att "step back and take a long time to listen". Mindre än ett år senare dök han upp på komediklubbar i New York varpå röster höjdes om huruvida det är möjligt att förlåta honom eller inte, där bland annat SVT:s Parisa Amiri diskuterade frågan i ett halvtimmeslångt specialprogram. I dagarna laddades en bootleginspelning upp av komikerns set från den 16 december som har väckt starka känslor: de flesta verkar överens om att skämt om överdriven politisk korrekthet, hur mycket pengar han förlorat och etniska gruppers respektive penisstorlek inte var rätt väg för någon som vill visa att han lyssnat och lärt sig något.

10. Netflix varnar folk att utföra virala leken från skräcksuccén Bird Box

Bird Box challenge.

Skräckthrillern Bird Box släpptes hos streamingjätten strax innan jul och blev snabbt Netflix största originalssuccé hittills. På bara en vecka hade drygt 45 miljoner sett filmen. I filmen bär karaktärerna (däribland Sandra Bullock) ögonbindlar för att skydda sig mot monster. Givetvis har folk hakat på detta, något som resulterat i den virala ”Bird Box Challenge" – nu varnar Netflix för olyckorna som kan inträffa med att går runt med ögonbindel. PR-trick eller inte: här kan du läsa mer om Bird Box och ”Bird Box Challenge”.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 02:28