Hoppa till innehåll

9 somriga drinkar att snurra ihop i sommarvärmen

Robin Åberg

Gör som Tom Cruise i filmen ”Cocktail” – Blanda en drink i sommarvärmen!

På sommaren är det enkelt, snabbt och för all del gott med en öl men nu börjar det väl bli dags för en liten lagom drinkutmaning. Här är nio väldigt goda sommardrinkar som passar väldigt bra just nu.

1. Caipirinha

”Brasiliens nationaldrink uppstod som en landsortsdrink som favoriserades  av landets bönder. Måtten är inte det viktiga här, och det är fritt fram för att experimentera med mängden socker och citrus för att hitta en smakprofil som passar dig. Purister må hävda att det är viktigt att använda råsocker för att få fram oljorna ur limeskalet på bästa sätt, men det är helt upp till dig.”

Ingredienser:

½ tesked strösocker
4 limeklyftor (cirka ½ lime)
60 ml cachaça

Gör så här:

Häll socker och limeklyftor i en cocktailshaker och muddla försiktigt för att extrahera limejuicen och oljan från skalet. Addera cachaça, fyll på med is och skaka drinken kall i cirka fem sekunder. Häll den osilade drinken, inklusive limeklyftor och is, i ett whiskyglas och servera.

Receptet är hämtat ur boken Spirited – Cocktails From Around the World (Phaidon) av Adrienne Stillman. 

2. French 75

Lyxig bubbeldrink med anor från första världskriget. Döpt efter fransmännens kanoner för det kändes som en artillerismäll i huvudet när man drack den. Passar perfekt som fördrink för att mjuka upp gomlädret. Recept av Emil Åreng.

Ingredienser:

3 cl gin
1.5 cl citronjuice
1.5 cl sockerlag
Champagne

Gör så här:

Skaka alla dessa ingredienser i en shaker eller liknande med is. Sila sedan upp till ett champagneglas. Toppa upp med bubblor.

Sockerlag:

Smält ner lika delar vatten och socker. Har du inget socker hemma så kanske du har lite honung? Använd 70% honung och 30% varmt vatten så honungen löses upp och använd det istället. Denna drink passar även utmärkt att göra alkoholfri.

3. Beam Superpunch

Bourbon funkar helt klart som drinkingrediens även på sommaren. För dig som gillar sangria, Pimm’s eller annan dryck i stor karaff kommer här ett tips från restarangen Yellow i Stockholm.

Somrig bourbon-drink i kanna.

Du behöver (till drygt 1 liter):

30 cl Jim Beam
10 cl fruktsockerlag
1 flaska prosecco
Skurna frukter till garnering

Gör så här:

1. Sockerlag: Blanda uppskuren frukt (t.ex. blodapelsin, äpple, persika) tillsammans med 100 gram socker (för 10 drinkar), låt stå ett dygn. Häll på lika delar vatten som socker (1 deciliter per 100 gram) och koka upp till sockret löst upp sig, ta ut frukten och släng. Kyl ned sockerlaget.

2. Fyll en kanna med is och skurna frukter.

3. Häll whiskeyn och sockerlag över is och toppa upp med en flaska prosecco.

Rör om och servera

4. Deer, Ron fizz

Recept av Cafés dryckesguru Emil Åreng. En drink så norrländsk att den ”kan få vem som helst att vilja flytta ut till en myr utanför Sorsele.”

Ingredienser:

50 ml vodka
25 ml hjortronsockerlag*
20 ml citronjuice
10 ml äggvita
50 ml sodavatten

Gör så här:

Torrskaka alla ingredienser förutom soda. Tillsätt is och skaka igen. Sila upp i ett highball-glas och toppa med sodavatten. 

*Hjortronsockerlag: Värm 2 dl vatten och 2 dl socker. När allt socker har löst upp sig, lägg ner 50 g frysta hjortron och låt det tina upp och gotta sig i ungefär en timme. Sila sedan bort hjortronen.

5. Citronspritz

Surt, gott och lagom starkt. Friskar upp ordentligt i solen.

Ingredienser:

4 cl Grey Goose eller annan vodka 
2 cl citronjuice 
1 cl flytande honung 
10 cl tonic En citron 

Gör så här: 

Häll alla ingredienser förutom tonicen i ett vinglas fyllt med is, rör runt ordentligt. Toppa sedan upp med tonic. Garnera med citronskal.

6. Strawberry Daiquiri

Finns inget somrigare än jordgubbar och här befinner de sig i gott sällskap i en somrig drink.

STRAWBERRY DAIQUIRI


Ingredienser:

4 cl ljus rom
1,5 cl limejuice
1,5 cl sockerlag
1 dl jordgubbar, gärna frysta
Is

Gör så här:

Häll samtliga ingredienser i en mixer. Mixa allt i några sekunder tills isen har krossats. Häll upp i glas och servera direkt.

7. Paloma

Mexikos mest populära grogg. Centralamerikas motsvarighet till Gin & Tonic. Läskande, enkel och svingod. Gjord enligt Jonas Crambys instruktioner.

Den mexikanska drinken Paloma


Du behöver:

Tequila
Grappo (överkurs: pressa egen grapefrukt eller leta upp den mexikanska läsken Jarritos)
Lime
Is

Gör så här:

Blanda ungefär en del tequila med tre delar grappo. Pressa i limesaft. Fyll glaset med is. Servera!

8. Mango Margarita

En Margarita med mango, precis lika gott som det låter.

Du behöver: 

4 cl tequila
2,5 cl Cointreau
2 cl limejuice
2 dl fryst mango 

Så här gör du:

1. Mixa tequila, Cointreau, limejuice och fryst mango i en blender.
2. Häll upp och servera drinken i ett glas på fot.
3. Garnera med en färsk mangoskiva och njut! 

9. Negroni

Den klassiska drinken är både besk och läskande på samma gång. Dessutom är den väldigt enkel att snurra ihop.

Det här behöver du:

2 cl bra gin
2 cl campari
2 cl röd vermouth

Gör såhär:

Blanda ingredienserna i en shaker med is och rör om hastigt. Servera i kylt glas med is och garnera med apelsinskal. Klart!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.