Hoppa till innehåll

Adam Pålsson: ”Kläder är lika viktigt som att äta och sova”

cafevik

Adam Pålsson gjorde succé i Torka aldrig tårar utan handskar (2012), senast såg vi honom i komedin I nöd eller lust. Men Adam är inte bara skådis, han har också ett passionerat stilintreesse. Förra året blev han utsedd till Sveriges sjunde bäst klädda man i Cafés stora modepris (samt till Sveriges bäst klädda man av vår systertidning Elle). Vi  tog ett snack … Continued

adam-palsson-2

Adam Pålsson gjorde succé i Torka aldrig tårar utan handskar (2012), senast såg vi honom i komedin I nöd eller lust. Men Adam är inte bara skådis, han har också ett passionerat stilintreesse. Förra året blev han utsedd till Sveriges sjunde bäst klädda man i Cafés stora modepris (samt till Sveriges bäst klädda man av vår systertidning Elle). Vi  tog ett snack med honom om livets viktigaste stilfrågor, och varför han blev kallad bög när han växte upp i Haninge.

Foto ovan: Knut Koivisto.

* * *

Varför är du så klädintresserad?

– Att ha på sig kläder är lika viktigt som att äta och sova. Då är det lika bra att göra det med passion, som när man lagar mat. På det sättet är det ett nödvändigt ont. Jag har nog varit klädintresserad hela mitt medvetna liv.

Hur ser din stil ut?

– Jag har fått den frågan några gånger och det är inte alldeles lätt att svara på. Jag försöker att inte knussla så mycket, inte blanda för mycket färger och former. Kläderna ska hänga som på en klädhängare. De ska följa mig istället för tvärtom. Jag tycker om det enkla, det diskreta, det eleganta.

Vilka märken gillar du?

– Tiger of Sweden är en favorit, de gör sjukt snygga och basic grejer. När jag sätter på mig en kostym från Tiger så sitter den som en smäck.

Gillar du att ha kostym?

– Jag, men jag bär det inte så värst ofta. Det är knepigt med kostym, det kan se ut som att man leker pappa eller jobbar på bank. Men jag tycker om att blanda udda kavajer och kostymbyxor.

Varifrån hämtar du inspiration?

– Från människor som jag ser på stan. I somras var jag på Trädgården och såg en kille från Paris som stod och dansade. Han var otroligt välklädd. Jag hade så svårt att säga vad det var. Kläderna? Självförtroendet? Dansen? Karisman? Förmodligen var det allt. Han var bara klädd i kostymbyxor, t-shirt och en sjal, men han stack ut så mycket.

På tal om det, hur bra klär sig stockholmarna?

– Att gå på Götgatan är som att gå på en catwalk. Jag vet inte om jag ska säga bu eller bä om det, men det är roligt att människor har ett estetiskt intresse. Att se vackra människor som tar hand om sig. Vi är trendkänsliga, vilket är lätt att klanka ner på, men det kanske bara betyder att vi är openminded?

Blir du inspirerad av dina rollfigurers stil?

– Tidigare när jag var med i produktioner så brukade jag köpa eller få kläderna jag hade använt. Jag har slutat med det, när jag har gjort en roll så är den avslutad och det ska inte flyta ihop. Men samtidigt så kan jag nog ändå påverkas av mina roller. Jag kan bli bekväm i plagg jag inte skulle ha tagit på mig annars.

Finns det plagg du skäms över?

– Nej, de jag inte tycker om har jag ju sällan använt. Men jag hade ett par buffaloskor med gröna neondetaljer någon gång kring -99, jag var lite inspirerad av mina storasystrar och deras killkompisar. Det var lite för fashion för Haninge där jag växte upp. Förortskidsen där kallade mig för bög. Det sa så mycket mer om dem än om mig. Du vet, i Haninge var det bara motocross och hockey som gällde.

Spelade du själv hockey?

– Ja, tills en dag när jag hade med mig en ny jacka. ”Har du köpt den på Uff?”, sa någon. ”Ja”, sa jag. Sen slutade jag med hockeyn.

Tre plagg du inte skulle kunna vara utan?

Bomberjackan. Jag har två stycken, en från Tiger och en från Acne.

Mina boots. Jag har ett par från Crockett & Jones som jag har haft hela mitt vuxna liv. Jag hade just gjort slut med min tjej och fått ett stipendium från scenskolan och tänkte att nu ska jag bränna hälften på ett par riktigt sjysta skor. De blir bara bättre och bättre! De kostade 5000 kronor, men när man har haft dem i 7-8 har man tjänat in det. Jag byter sulorna ibland hos skomakaren. Fast nu säger han att de bara tål en omsulning till, det är lite sorgligt.

Kashmirtröjorna. Jag känner mig som en katt när jag bär dem. De är så mjuka och cozy. Det är svindyrt, men har du råd tycker jag att du ska köpa.

Vad är ditt sämsta köp?

– Vartannat köp är ett dåligt köp i den meningen att jag aldrig använder plagget. ”Inte idag” tänker jag, och så tänker jag så varje dag. Det handlar nog om att jag känner mig för utklädd i vissa plagg. Plötsligt har det gått två år. Men jag ger bort väldigt många plagg till min familj. Farsan har alltid föraktat kläder och tyckt att det är snobbigt. Nu går han runt och ser ut som en million dollar baby. Och han är sjuttio år!

adam-palsson-3

Adam Pålsson håller för tillfället på att repa till Dramatenpjäsen Barnet där han gör en roll som läkare. Han är också aktuell i höst med SVT-serien Boys (bilden ovan).

Jonatan Loxdal

* * *

Läs också!

Metros moderedaktör Martin Hansson: ”Jag skulle aldrig sätta på mig svarta tajta jeans”

Kalle Wahlström: ”Jag blev modeintresserad av att äta antidepressiva”

Lalle Johnson: ”Jag har aldrig skämts för något jag har köpt”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.