Så vet du om du har Adidas Stan Smith med svenneplös

Tillhör du plöspöbeln eller inte? Café reder ut hur det ligger till med Adidas Stan Smiths.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2016-07-06 15:13  |  Lästid: 3 minuter

Okej, vi tar det försiktigt här.

Alla personer är lika mycket värda och man får ha vilka skor man vill. Café har en lång tradition av att lyfta fram mode många har råd med och tipsa om hur du klär dig lite bättre oavsett vem du är eller hur du ser ut. Har Dressman eller din lokala Coop Extra den snyggaste sommarskjortan tipsar vi lika gärna om den som om en jättehäftig (och ofta onödigt dyr) japansk skjorta. Det samma gäller för t-shirts av olika slag – gillar du den, bär den! Vi vill stå för en humanistisk, folklig och inbjudande hållning.

– Det är så tråkigt att prata om rätt och fel, det finns inga fel!, brukar Cafés modechef Daniel Lindström säga när någon vill att han ska hacka på den senaste obegripliga trenden.

Men! Det måste finnas undantag. Det här är ett sådant.

stansmith

Adidas Stan Smith, den klassiska skomodellen i vitt med gröna detaljer, görs sedan ett par år tillbaka i en obegriplig modell med svenneplös. Den här:

M20324_01_standard-2

Bild via Adidas.

Tyska skoingenjörerna på Adidas har valt att förse en av sina mest ikoniska skor med en vadderad plös, ungefär en sån som barn har på sina skor. Att den tjocka plösen kallas ”svenneplös” kommer ursprungligen från Adidaspersonal Café var i kontakt med i mitten av 00-talet.

– Ni måste skynda er om ni vill ha tag i riktiga Stan Smiths, snart har vi bara kvar den som pöbeln använder, skämtade de.

Det var ovanligt ärligt sagt, och uttrycket ”svenneplös” (svennigt = vanligt) har levt kvar på redaktionen sedan dess, eftersom skon fortsätter att vara våldsamt populär.

plos1

Bilder via Adidas.

Den klassiska plösen, den tunna, är alltjämt borta på originalmodellen av Stan Smiths.

För att lugna plöspuritanerna lanserade Adidas för ett tag sedan en ”premium”-modell av Stan Smith. Det är den vi måste köpa numera för att få en tunn plös. En hundralapp extra men med det priset försvinner den klarvita sulan och en guldtext dyker upp på sidan.

Det innebär att du sannolikt har ett par Stan Smiths med svenneplös om om du köpt dina skor på senare år, inte har en guldtext på sidan och har en plös som ser ut och känns som att den hör hemma på ett par barnskor.

adidas

Sandra Essesjö är ”Corporate Communication Manager” på Adidas och den som står till svars för ämnen som detta.

– Det stämmer att vår uppdaterade klassiker Stan Smith har den något tjockare plösen om man jämför med våra mer premiumvarianter av samma modell.

Hur många namnunderskrifter skulle det krävas för att få tillbaka Stan Smiths-modellen i originalfärgsättning, utan guldtexten – med den tunna plösen?

– Ja, alla har sin favorit av Stan Smith. Just nu fungerar de modellerna vi har väldigt bra men vi brukar regelbundet återlansera originalversioner så det ska inte krävas några drastiska åtgärder. Ni får hålla utkik!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-04 14:52