Alice Bah Kuhnke svarar på Alex Schulmans Solsidan-kritik

Alex Schulman ställer den rimliga frågan hur det är möjligt att kulturminister Alice Bah Kuhnke inte känner till tv-serien ”Solsidan”. Men han är ute och cyklar, upplyser Regeringskansliet.

Joel Linde | Foto IBL, Expressen  |  Publicerad 2018-02-27 13:40  |  Lästid: 2 minuter

Alex Schulman tycks ha ögonen på Cafés Fördomspodden med Emil Persson. Han har själv medverkat, och har flera gånger tagit upp Perssons intervjuer i sin egen podcast. Bland annat pratade han om intervjun med kulturminister Alice Bah Kuhnke efter att avsnittet sändes 2016.

Ministern får där bemöta fördomen “Du återberättar ofta skämt från Solsidan“, varpå hon svarar:

“Jag förstår inte ens frågan. Vad är Solsidan?”

Om vi väljer att bryta där är ju detta uppseendeväckande. Hur kan kulturministern ha missat Solsidan – en serie som sågs av nära två miljoner personer? Och det är precis den poängen Alex Schulman gör i en uppmärksammad krönika i Expressen i helgen, med rubriken "Det är ju bara arrogant, Alice Bah Kuhnke".

Han skriver:

"Jag bara undrar: hur går det till att INTE veta vad Solsidan är? Alltså hur gör man? Hur bar hon sig åt, Alice Bah? Hur kunde hon landa en sån sjuk kupp? Från den kvällen blev Alice Bah en myt för mig. (...) Och jag tänker på alla sinnessjuka manövrar, alla knipsluga grepp hon måste vidtagit under åren för att hela tiden undvika ett program som ju setts av alla och omtalats av alla, under så lång tid."

Schulman ägnar en god portion av sin krönika åt denna fundering.

"Hon kan ju inte ha sett på TV4 överhuvudtaget mellan åren 2010 och 2015", tillägger han.

Och visst är det lätt att hålla med Schulman i detta, vilket är anledningen till att vi kontaktade lag Bah Kuhnke för en förklaring på detta Solsidan-mysterium. Svaret från Bah Kuhnkes biträdande presschef, Axel Naver, är något förvånande:

Schulmans påstående om Solsidan stämmer inte. Tvärtom säger Alice Bah Kuhnke (vid ca 1:52 i podden) att hon känner till Solsidan och nämner en skådespelare som är med i serien, men att hon inte har sett några avsnitt.

Mer vill de inte kommentera mysteriet så vi lyssnar igen – det var ändå ett par år sedan nu – och visst stämmer det. Så här går ordväxlingen direkt efter att Bah Kuhnke sagt "Vad är Solsidan?":

Emil: Humorserien.

Alice: Nämen vet du, jag har aldrig sett ett enda avsnitt av Solsidan, vilken intressant fördom. Jag känner till den, jag vet precis vilken du menar nu. Men jag har aldrig sett ett enda avsnitt så jag kan inte återberätta skämt, men jag vet att Felix Herngren är med.

Uppenbarligen visste Bah Kuhnke vad Solsidan var. Hon hade inte bra koll, hon hade inte sett den – men hon visste vad det var.

Fördomspodden säsong 4 drar igång med nya avsnitt onsdagen den 7 mars. Solsidan-filmen går fortfarande på bio.

Du gillar nog även:

Daniel Redgert är inte längre Schulman-klanens Simba

Alex Schulman om Gotland: ”Har gett upp alla illusioner om att bli accepterad”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:04