Bokaktuella Annika Norlin: ”Jag gråter varje dag – mitt gråtmissbruk påminner om porr”

Annika Norlin i röd hoodie.

Café ställer livets stora frågor till våra favoritpersoner. Den här gången: Artisten och debutboksaktuella Annika Norlin.

Joel Ågren
Joel Ågren  |  Publicerad 2020-03-17 11:10  |  Lästid: 3 minuter

Vad är det bästa med att vara du? 

– Jag blir väldigt glad av mycket små saker. Typ kaffe, ostsås, tv eller morgonsol. Jag blir ledsen lätt också, men jag blir extremt glad flera gånger om dagen.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om dig? 

– Att jag är lugn bara för att jag har dialekt från norr. När jag är riktigt uppstressad pratar jag ännu långsammare, för att lugna mig själv. Folk tror att jag är halvdöd.

Vilket är ditt bästa karriärråd? 

– Dra dig inte från att göra något bara för att det är något som ingen annan gör. Det är nog just det du ska göra. Bara du vet din anledning. 

När blev du vuxen? 

– Inte förrän jag fick barn. Fick ett råd av en kompis när jag var yngre, hon var då kanske 40 och sa: ´Du måste skaffa barn, inte minst för dig själv, man blir en jobbig människa om man lever så länge utan att behöva anpassa sig efter någon annan.´ Det här kanske inte stämmer in på någon annan men definitivt på mig. Om man inte vill ha barn kanske man kan skaffa sig en hund eller en riktigt krävande kompis.

Vad unnar du dig? 

– Chips, folköl och hotell.

Vad googlade du senast? 

– ´kris kristofferson´+ lyrics + ´loving her was easier´.

Hur känns kärlek? 

– Mjukt och lätt, kanske inte alltid situationen men människan eller djuret. Kärlek är inte: att vara besatt av någons godkännande för att det kliar i ens självbild.

Vad håller dig vaken om natten?

– Miljön.

Vilken är världens bästa textrad? 

– Det är olika varje dag. Den här veckan blev jag förnöjd när jag hörde nåt slags samarbete mellan poeten Elis Burrau, hans pappa William och musikern Isak Sundström. Låten heter När min son fick cancer och en del går: ´när min son fick cancer/berättade jag för alla/ alla berättade någonting för mig/en berättade att hans systers son/hade fått en pinne i ögat/´.

Ditt hem står i lågor – vilka tre saker räddar du? 

– Jag är mycket dålig på att navigera i stressiga situationer, så jag skulle säkert ta med mig typ en liter mjölk, ett gem och en LP med Billy Joel.

Vilket är ditt livs mest pinsamma ögonblick? 

– Jag hade ett bra för ett par år sedan när jag såg en tjej på en sushirestaurang. Hon hade ett par så snygga brallor, jag var tvungen att gå och fråga var hon hade köpt dem. Men när jag kom fram till henne blev det helt tomt i huvet, jag hade glömt bort vad jag skulle säga. Så jag bara stod där tyst, märkligt eftersom vi inte kände varann. Tiden tickade. Sedan kom jag på mitt ärende men var så stressad över situationen att jag inte kunde formulera mig. Jag bara vrålade: ´Vilka oerhörda pants!´ och gick där­ifrån.

När grät du senast? 

– I morse, jag gråter varje dag på ett sätt som gör mig lite äcklad av mig själv. Mitt gråtmissbruk påminner om porr. Jag googlar på klipp på folk som friar till varandra eller nån bra styvpappa som adopterar sin partners biologiska barn efter tio år och sen grinar jag loss. Sen är jag rensad och redo för en ny dag.

Vilken är din favoritsvordom? 

– Jag arbetar mycket med att slå ihop svordomar. Helvetes jävla kukhelvete, eller jävla helvetesjävlar.

Vilken levande person beundrar du mest? 

– Alla med civilkurage. Jag har tyvärr slutat beundra enskilda kulturarbetare sedan jag själv blev en, deprimerande ofta är de bara vanliga människor som uppmuntras att bli sämre.

När är du som lyckligast? 

– Jag är ibland så lycklig att jag blir olycklig, om jag haft en bra spelning eller fått spela med symfoniorkester, till exempel. Då är det som om lyckan inte får plats i kroppen, så jag börjar må dåligt i stället. Jag uppskattar därför lagom lycka, som i dag när jag åkte tåg, träffade en kompis på tåget, hade goda samtalet och drack en tågöl.

Vad är din favoritdoft? 

– Gran.

Vilket är ditt minst smickrande karaktärsdrag? 

– Jag orkar ganska lite, på alla möjliga sätt. Kan bli utsocialiserad, måste gå hem på en gång. Pallar inte långdistanssporter. Pallar inte krångel. Jag brukar gå på bodypump, jag har som mest 2,5 kg per viktplatta.

Förutom ett boende – vad är det dyraste du någonsin har köpt? 

– Säkert någon resa, när jag fortfarande flög. 

Vem eller vad är det roligaste du vet? 

– Att träffa någon som berättar nåt som den är intresserad av, som jag inte kände till.

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15? 

– Folk kan inte gissa vad man vill, man måste säga det till dem.

Vilken är din favoritplats på jorden? 

– Skogen, om stan är nära. Stan, om skogen är nära.

Om du skulle falla ihop och dö i den här sekunden – vad skulle du ångra? 

– All tid jag lagt på slögooglande.

Annika Norlin är låtskrivaren bakom Säkert! och Hello Saferide. Hon är aktuell med sin skönlitterära debutbok ”Jag ser allt du gör” (Weyler förlag).

Jag ser allt du gör finns att köpa på Adlibris för 179 kronor.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-03-17 11:11