Mons Kallentoft: ”Andra svenska deckarförfattare kan läsa och lära”

Författaren Mons Kallentoft om att gå runt naken, om att utrota pedofiler och om när han somnade på en takkant på ett trettio meter högt hus.

Redaktionen | Foto Thron Ullberg  |  Publicerad 2017-06-21 13:55  |  Lästid: 2 minuter

 

Mons Kallentoft är aktuell med ”Heroine” tillsammans med Markus Lutteman.

Vilken är din största framgång i livet?

– Att jag har lyckats skapa mig det liv jag drömde om när jag väl förstod vad den här världen har att erbjuda, ett fritt bohemiskt liv som konstnär på de platser där jag vill vara omgiven av de människor jag verkligen älskar.

Vilken är din största motgång?

– Jag har sålt fyra miljoner böcker. Jag skulle gärna ha sålt fyrtio. Jag har också svårt för att acceptera människor som de är. Det gör mig onödigt besviken på folk alldeles för ofta, och i förlängningen ganska ensam. Men det passar en författare.

Vilket är det värsta kok stryk du fått?

– Någon månad sedan. Jag fick en fet käftsmäll av en person jag känner väl. Jag minns inte varför men jag utgår från att det var välförtjänt.

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

– Jag drack för mycket en gång, saknade nästan helt puls och fick en crashstart i ett akutrum. Jag somnade på en takkant på ett trettio meter högt hus. Jag snubblade på en mur i Thailand och föll nästan ner på ett betongfundament femton meter längre ner. Jag krockade också med en bil för länge sedan.

Vilket är ditt favoritord?

– Inälva, ett ord som är både vackert och motbjudande. Jag vill att mina böcker ska vara som det ordet. Och så gillar jag inälvsmat också, njurars pikanta smak av urin…

Vilket är tidernas coolaste filmcitat?

– ”Forget it, Jake: it’s Chinatown.”

Vad hatar du mest av allt?

– Jag hatar pedofiler, verkligen. De ställer till med mycket oreda, och det går aldrig att få dem att ändra sig. Reptilhjärnan slår till och jag vill trycka på utrotaknappen.

Vilken bok har betytt mest för dig?

– Av mina egna: Midvinterblod, den första om Malin Fors. Ett stort genombrott som betydde mycket finansiellt. Annars Den store Gatsby av Fitzgerald. Vacker, ekonomisk, brutal och väldigt sorgsen. Med min nya bok Heroine har jag och Markus Lutteman lyckats skapa en nära nog perfekt thriller både form- och idémässigt. Andra svenska deckarförfattare kan läsa och lära.

Ångrar du något i livet?

– Jag ångrar att jag inte varit snällare mot människor, jag har ett ganska jobbigt humör ibland och kan nog ta ut det på andra. Kanske borde jag också ha lagt mindre pengar på vit tryffel, men fuck it.

Vilket av dina karaktärsdrag är du minst stolt över?

– Jag är långsint, lättretlig och alldeles för känslosam. Folk pallar inte det, och då är jag hellre ensam än gör mig lika kall som andra. Jag behöver nog med iskyla i mitt skapande, utanför konsten har jag hjärtat utanpå bröstkorgen. Gillar man inte det kan man dra åt helvete!

Nämn fem saker du gör när ingen ser dig!

– Går omkring naken i min lägenhet och kollar på konst. Jag spänner mig framför spegeln. Jag har enorma muskler numera, tänk Arnold ’75. Jag gör andra pinsamheter också, men det är privat. Men okej, jag äter Nutella direkt ur burken och har ketchup på makaronerna. Men aldrig en oliv i martinin, aldrig någonsin.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar