Hoppa till innehåll

Ät med ögonen – Café tipsar om 8 matserier att sträckkolla i vinter

Matlagnings-tv
Rasmus Blom, redaktionschef på Café Magazine

Vi tittar mer på matprogram än vi lagar mat, men vem kan klandra oss när utbudet är så här aptitretande?
I vinter låser vi in oss och sträckkollar på serier om det bästa som finns – mat! Café serverar något för alla smaker och streamingplattformar.

1. Ugly Delicious, Netflix

David Chang är krögaren bakom den prisade restauranggruppen Momofuku som serverat asiatisk streetfood i snart 20 år (varje New York-resa kräver minst ett Momofuku-besök, det är sedan gammalt). Han är också programledare för tv-serien Ugly Delicious där han reser jorden runt och gör nedslag i några av världens mest intressanta matkulturer. I ett avsnitt
reser han till amerikanska Södern för att berätta den komplicerade historien bakom soul food, för att i ett annat avsnitt utforska hur maskulinitet är kopplat till köttätning genom att diskutera saken med en genusforskare. Matlagningen fungerar som en fond medan David Chang skildrar samhällen och människoöden och det är omöjligt att sluta titta.

2. Hot Ones, Youtube

Hot Ones är webbserien som vecka efter vecka trendar på både Youtube och Scovilleskalan. Formatet är enkelt: kändisar serveras kycklingvingar med chilisåser som blir starkare och starkare under programmets gång medan de blir pepprade med frågor av den älskvärde programledaren Sean Evans. Med namn som Da’ bomb beyond insanity och Zombie apocalypse ghost chili ­sauce lockar såserna fram svar (och svordomar) som man inte har hört till leda från superstjärnor som Justin Timberlake, Natalie Portman, Ashton Kutcher och Billie Eilish. Det mest sedda avsnittet gästas av tv-kocken Gordon Ramsay som ger ifrån sig lika många shit och fuck som avsnittet har tittare, det vill säga närmare 80 miljoner stycken. Missa inte Hot ones, du har inte sett så här många tårfyllda kändisögon sedan Oscarsgalan.

3. Cooked, Netflix

Tidningen Esquire har kallat den Oscar­­belönade regissören Alex Gibney för ”vår tids viktigaste dokumentärfilmare”. Tillsammans med matskribenten Michael Pollan, utsedd till en av världens mest inflytelserika personer av Time, har han skapat serien Cooked. Bäddat för succé, med andra ord, och den fyra avsnitt långa Netflix-serien lever faktiskt upp till förväntningarna. Dokumentärserien (som bygger på en av Pollans böcker med samma namn) går igenom tillagningsmetoder genom historien och kopplar det till vår samtid i dag. Vi får bekanta oss med det strängt katolska paret i Connecticut som gör traditionell fransk ost och den lokala aboriginstammen i västra Australien som grillar ödlor över öppen eld.

4. Street Food, Netflix

Street Food är den kritikerhyllade Netflix-­serien som tar ett helhetsgrepp på snabbmat från jordens alla hörn och skrymslen. Vi får träffa kocken Jay Fai som fått en Michelinstjärna för sina krabbomeletter, Florencio Escobar som gör succé med sin ålsoppa på den filippins­ka ön Cebu och Toyo som steker okonomiyaki, japansk kålpannkaka, på en bar i Osaka. Inget fenomen är för litet för att sätta tänderna i, och även om man inte blir jättesugen på att åka till Taiwan och äta den där soppan med fiskhuvuden är det fantastiskt att se det familjeägda gatuköket i staden Chiayi som tillagar den.

5. Four Hands Menu, Viaplay

En meny, två kockar, fyra händer, sex möten. Så ser det ut när man kokar ner Viaplays nya matdokumentärserie Four Hands Menu, där hyllade kockar från vitt skilda delar av världen får laga mat tillsammans. Serien är skapad av Cafés omslagsman Niklas Ekstedt, som själv ingår i första avsnittets kockduo då han reser till Sydney för att brassa käk över öppen eld med den prisbelönte Lennox Hastie. I ett senare avsnitt får vi se ett fint möte mellan parisiska stjärnkocken Adeline Grattard och New York-kocken Gabrielle Hamilton. Med sin roliga mix av kulturer och kryddor är Four hands menu en av höstens mysigaste tv-upplevelser.

6. Uppdrag: Mat, Youtube

Med Uppdrag: mat har Mauri Hermundsson, eller Mustiga Mauri som han också kallas, blivit en av Sveriges största Youtube-profiler. Kana­len har nästan en halv miljon prenumeranter vilket ger 25-åringen ett gigantiskt inflytande över landets unga, något som fjolårets Stora Journalistpriset-nominering bekräftar. Det är svårt att inte charmas av Mauris sympatiska karisma i serien, där han i varje episod ger sig ut på nya gastronomiska äventyr, alltifrån att testa svensk fängelsemat eller utse landets bästa korvkiosk till att smaka på syriansk julmat eller bjuda amerikaner på surströmming. Med sina aptitligt kvartslånga avsnitt är Uppdrag: mat lättsmält underhållning när den är som godast.

7. Chef’s Table, Netflix

Framgångsreceptet bakom Netflix succéserie Chef’s Table är enkelt: varje avsnitt är en kocks personliga berättelse om de drömmar och erfarenheter som präglat just hans eller hennes matlagningsfilosofi. Det var bland annat här den breda massan fick lära känna det svenska matundret Magnus Nilsson och hans numera nedlagda restaurang Fäviken utanför Åre. Sex säsonger in börjar serien bli något av ett långkok för streamingjätten.

8. Fuck, That’s Delicious, Youtube

Om det inte vore för att Action Bronson halkat och brutit benet på det hala köksgolvet på sin pappas restaurang i Queens i New York hade han kanske fortsatt karriären som kock – i stället blev han världsberömd rappare. Men inga benfrakturer i världen kunde stoppa hans kärlek till mat, något han fått utlopp för i webbserien Fuck, That’s Delicious som ges ut av tidningen Vice. I denna stökiga matdokumentär får vi följa en av rapvärldens största livsnjutare som ena dagen besöker den tvåstjärniga Michelinkrogen Noma i Köpenhamn och andra dagen käkar marijuanakryddad pizza i bar överkropp i Brooklyn. Mat och hiphop i en ofiltrerad blandning.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.