Café utser 10-talets bästa album – plats 3: Solange – ”A Seat at the Table”

Solange

Cafés Tom Cehlin Magnusson utser decenniets bästa album fram till julafton.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2019-12-22 09:05  |  Lästid: < 1 minut

Opåkallat – men med oförtruten entusiasm – fortsätter Café att ringa in, runda av och randa ned det bästa av 2010-talet. Om du vill ha decenniets bästa rocklåtar så finns det redan sammanfattat av Cafés Joakim Almén. Inom kort kommer också år 2019 att sammanfattas låt- och tv-seriemässigt. Varje dag under december månad fram till julafton kommer därför Café också att ranka albumen som formade det decennium som snart går i mål.

Eftersom vi numera lever i ett helvetiskt VAR-universum så är det på sin plats att meddela att den enda regeln som gäller är den om ett album per artist. Café önskar trevlig läsning, härlig lyssning och god jul!

Plats 4: Solange – A Seat at the Table (2016)

Samtidigt som tungfotade svenska hårdrocksmelodier har fortsatt att prenumerera på Billboard-listans förstaplats även de senaste tio åren så har det varit fint att få vara med om en tid när amerikansk hiphop och r’nb har fortsatt vara i konstnärlig framkant, och toppat listorna liksom av farten.

Ett av de bästa exemplen på det är Solange. Först släppte hon tillsammans med Dev Hynes en fantastisk EP (med vad som mycket väl kan vara årtiondets absolut bästa poplåt), och följde sedan upp det med ett två delar långt magnum opus som känns som något av det mest utmanande en popartist har gjort i modern tid.

Där hennes systers ointagliga talang och perfekt orkestrerade kungadöme framkallar vördsamhet hos lyssnaren så verkar Solange mest vilja bli hörd. Jazzfunk med enorm sprängkraft, trots att den viskas fram. Jag hade lyckan att få se henne live några gånger de senaste åren, och varje gång var det den bästa scenshowen jag någonsin har sett.

Se tidigare listplaceringar här!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar