Annons
Annons

bild

emil-persson-nojesredaktor-cafe

* * *

Den 23 februari 2014 avled Alice Herz-Sommer, 110 år gammal. Hon blev känd som ”pianisten i Theresienstadt” och undslapp koncentrationslägrets gaskammare tack vare att hon gav konserter för vakterna.

Annons

Saul Dreier, 89 och fellow förintelseöverlevare, läste en artikel om Herz-Sommers död och fick idén att starta ett band till hennes ära. Han gick till sin fru som sa: ”You’re crazy.” Han gick till sin rabbin som sa: ”You’re crazy.” Sedan gick han till en musikaffär och köpte ett trumset för tusen dollar.

Gilla Cafe.se på Facebook

Dreier hörde talas om dragspelaren Reuwen Sosnowicz som brukade uppträda för Café Europa, en supportgrupp för överlevare. ”Jag är 89, du är 85”, sa Dreier. ”Hur mycket tid har vi kvar? Let’s donate it to music.”

Sagt, gjort och donerat. Duon utgör kärnan i Holocaust Survivor Band, som uteslutande kompas av andra WWII-överlevare, eller släktingar till överlevare. Ett slags E Street Band-logik.

Saul Dreier kom helskinnad ur Mauthausen och två andra koncentrationsläger. Av totalt 30 släktingar, inklusive hans mamma, pappa och mor- och farföräldrar, var han den enda överlevande.

Reuwen Sosnowicz placerades i Warzawas getto, men lyckades fly genom att gömma sig på en hövagn. En godsinnad bonde hittade honom och ”Ruby” fick bo i en lada tills kriget var över.

De båda männen har levt större delen av sina efterkrigsliv i USA, men sällan velat prata om det förflutna. När de på ålderns höst fann varandra så fann de också ett sätt att omsätta sina inre demoner i spelglädje.

 

http://www.youtube.com/watch?v=t5FLrlKEph8aa

* * *

Genren kallas klezmer, judisk folkmusik som var populär under 1900-talets första hälft. ”Melodierna får det att låta som om jag lever mitt gamla liv, innan förintelsen”, säger Dreier i en kortdokumentär av New York Times.

De har spelat på fritidsgårdar, synagogor och veteranhem. I december flögs de till pampiga The Venetian i Las Vegas för ett stort överlevar-event – med ”all expenses paid”, som de själva stolt proklamerade på sin Facebooksida. (När tv-kanalen PBS sedan uppmärksammade bandet gjorde de en ny statusuppdatering: ”The band goes viral!!! Mazel Tov to life!”)

Precis som vi ska uppmärksamma svårtittade dokumentärer som Night will fall – som visats på SVT Play i vinter – ska vi bereda plats för Holocaust Survivor Band: en grupp som på sitt vis kastar ljus på en tragedi som för alltid måste finnas lika inpräntad i vårt medvetande som sifferkombinationen 84650 är i Saul Dreiers hy.

Nu återstår bara för Holocaust Survivor Band att lägga lite moderna hits till etablerade staples som Tumbalalaika och Mazel. Vi har till exempel väntat på den definitiva klezmerversionen av Destiny’s Childs Survivor länge nog nu.

Emil Persson

* * *

Läs mer!

Jan Gradvall: ”13-åriga tjejer har bättre koll än tv-kritikerna”

Emil Persson: Sverige, det är dags att ni börjar lyssna på country

Andrev Walden: nu tar robotarna över Hollywood

Annons

Dela (13)
Tweeta

Annons


Laddar