De vill göra juniorfotbollen mer jämställd

En svensk fotbollstränar-app gör succé i USA. Grundarna bakom appen är på väg att helt sudda ut könsskillnaderna, de jobbar med inkludering och normer och har just byggt klart sitt hypermoderna fotbollscenter – med könsneutrala omklädningsrum och en fotbollsskola som skippat uppdelningen pojkar och flickor.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2019-02-14 13:10  |  Lästid: 3 minuter

Konstgräset är svart istället för grönt. Färgade lysrör och ledstrålkastare kantar planerna som är inramade av plexiglasskivor. Gröna digitalsiffror på en vägg visar resultatet från ett högteknologiskt fotbollsspel där poängen är att så snabbt som möjligt skjuta eller passa på olika plattor runt spelaren. När Café besöker inomhusarenan strax utanför Stockholm är det en byggarbetsplats. Det hindrar inte att flera av planerna är upptagna av tjejer och killar i skolåldern och av träningen att döma är det spelare som kommit långt i sin utveckling. Vändningarna är blixtsnabba och tillslaget knivskarpt.

”För fotbollsträning innan puberteten är det i princip ingen skillnad på tjejer och killar. Du kan blanda upp till 12-13 år och du skulle få bättre resultat. För oss som jobbar med juniorfotboll är det här en ickefråga”, säger Ola Larsson, grundare av Supercoach och tidigare chef för BP akademi, kanske den fotbollsklubb som fostrat flest elitspelare i Sverige.

Själva sporthallen (som har könsneutrala omklädningsrum men mer om det senare) heter Supercenter och är steg tre i Ola Larsson och Jesper Broströms startup. Kärnan är appen Supercoach. Ett tränarverktyg med nära 800 videos på spelare som övar moment och aktioner som bollkontroll, passningar och rörelser. I dag har appen 10 000 aktiva tränare i månaden som tittar, lägger upp egna scheman och hittar övningar som passar just nivån som deras spelare har.

Ola Larsson och Jesper Broström
Ola Larsson och Jesper Broström ligger bakom appen Supercoach och nya sporthallen Supercenter.

”Supercoach är ett träningsverktyg för fotboll. Den innehåller en beprövad metodik för fotboll och bygger på att fotboll är en teknisk idrott - inte en fysisk. Den bygger också på att alla spelare kan utvecklas och bli bättre men det kräver en lärandemiljö. Det tycker vi saknas på svenska fotbollsplaner i dag”, säger Ola Larsson.

Filmerna i appen är så stilrena att de borde få något slags estetiskt pris. Vita t-shirts, marinblå shorts och knästrumpor för tankarna till en scoutförening på 1950-talet. Bortatröjorna har en urblekt röd färg. Loggor saknas helt. Golvet är mattsvart, den utfrätande belysningen liknar den vid en modeplåtning. Linjerna och bollarna är vita. Spelarna, som är i 10-årsåldern är av allt att döma bland de bästa i Sverige i sin åldersgrupp. Deras överstegsfinter, mottagningar och exakta löpningar syns extra bra i slowmotion. Eftersom klädseln är samma för båda könen är det svårt att se vem som är tjej och vem som är kille. Ett medvetet drag.

”Vi tycker manligt, kvinnligt, etnicitet eller läggning inte har någon betydelse. Passionen till fotboll har betydelse. Svensk fotboll har kommit långt när det gäller jämställdhet. Men vi vill pusha det ännu längre. Vi vill vara med och utveckla fotbollen. Vi vill tänka nytt kring normer”, säger vd Jesper Broström.

Fotbollspelare på Supercenter.
På Supercenter ska det inte göras någon skillnad på tjejer eller killar.

Alla som anställs på centret får genomgå en utbildning kring normer. Det gäller såväl juniortränare som chefer. De samarbetar även med Locker room talk, som arbetar för att förebygga dåliga attityder i omklädningsrummen, uttryck och ord som fortplantar sig till skola, hem eller utanför planen. Omklädningsrummet är en annan sak de vill förändra. Homogena grupper, vinnarskallar och gemensamma fiender gör att det blir problematiskt, enligt grundarna:

”Vi bygger bort exkluderande saker. Istället kör vi gemensamma pass, vi skiljer inte på killar och tjejer, vi har gemensam omklädningsyta. Vi utesluter ingen. Det händer saker i omklädningsrummet som vi vill stoppa – den gemensamma ytan är en viktig del i detta. Men visst - vill man duscha och byta om separat går det också”, säger Jesper Broström.

I dag har de flesta fotbollsklubbar 6-årsgräns för att börja spela. Vissa klubbar har något år där tjejer och killar tränar ihop men redan vid 8 års ålder är det ovanligt att se mixade lag.

”Jag tycker själv att träningarna blir lugnare om det både är tjejer och killar med”, säger Ola Larsson.

”Vi vill prata mer om barn och ungdomar än tjejer och killar. Vi vill inte exkludera till exempel en tjej som vill vara en kille eller tvärtom”, säger Jesper Broström.

På frågan om vilka förebilder de har svarar Ola Larsson:

”För mig finns det inte någon förebild. Det vi gör finns inte någonstans i hela världen. Vi utgår hela tiden ifrån vad vi står för. För det är så här vi vill att fotbollen utvecklas”, säger Jesper Broström.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-02-14 14:52