Annons
Annons

Jodel är appen som sprids som en löpeld bland studenter världen över. I Uppsala har den runt 8000 användare vilket är näst flest användare av appen i hela världen. Men i Stockholm är den ingen vidare succé.

* * *

Jodel är en app-community där användarna skickar anonyma statusuppdateringar som når alla användare inom radien av 10 kilometer – lite som Twitter, fast anonymt och geografiskt begrämsat. Man kan sen rösta upp om man gillar ”jodeln” eller rösta ner om man inte gillar den. Typiska jodelämnen är skvaller från helgens fest och fyndiga kommentarer.

Appen kommer från Tyskland från början, därav namnet Jodel som betyder att joddla. Eftersom man når folk inom en radie av 10 kilometer så liknar kommunikationen det klassiska joddlandet i Alperna. Appen har utvecklats framförallt för studenter som läser på universitetet och har vuxit sig oerhört populär på de svenska universiteten i Lund och framförallt i Uppsala där alltså över 8000 studenter använder appen. Uppsala har alltså näst flest användare i hela världen. Men användarna i Stockholm får kritik.

jodel

Dagligen klagar Uppsalas jodel-användare över Stockholms usla jodelkultur.

jodel222

Orsaken är att Uppsala är ett geografiskt litet område med många användare på samma plats – vilket gör att det skapas en egen liten jodel-kultur i Uppsala. I Stockholm flyttas du mellan olika upptagningsområden när du rör på dig, och det uppstår inte ett community på samma sätt.

Såhär kan några av de mer populära ”Jodelsen” se ut i ett Stockholmsområde.

jodel3333

Men trots kritiken i Stockholm växer appen dagligen och enligt grundaren, 24-åriga Alessio Avellán Borgmeyer, så är det runt 40 000 som skaffar appen dagligen världen över. Appens popularitet sägs bero på dess simpla gränssnitt och anonymiteten.

Henrik Malmberg

* * *

Annons

Läs mer!

Efter larmet om avföring i skägg – så gör du för att hålla det fräscht

22 ord som du förstår om dina päron kommer från Stockholm

Grafik: Så mycket högre blir nya skyskrapan än Kaknästornet

Annons

Dela (15)
Tweeta

Annons


Laddar