Samma plagg för killar och tjejer i Hopes nya kollektion: ”För allas rätt till individualitet”

Hope vill utmana stereotypa konventioner, första steget är lanseringen av en helt könsneutral kollektion. Café fick en exklusiv intervju med chefsdesignern Frida Bard om tankarna bakom den nya kollektionen.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2016-09-20 15:58  |  Lästid: 2 minuter

Svenska klädmärket Hope bryter ny mark med nya kollektion Changes som är helt könsneutral. Genom denna kollektion är det tänkt att visa Hopes nya riktning som handlar om att bryta konventioner och att stå upp för det individuella uttrycket.

Kollektionen består av 18 plagg i en varierande mix av mönster och färger, allt ifrån leopardmönstrat till paisley skymtar förbi. Även kollektionens namn ”Changes” dyker upp här och var, ett ord som syftar till den pågående förändring och utveckling av attityder som syns i samhället i dag.

Frida-Bard-ph-John-Scarisbrick-021-700x880

Hopes chefsdesigner Frida Bard.

Frida Bard, som är ny chefsdesigner på Hope, berättar för Café att den nya satsningen är en hyllning av ett samhälle i förändring:

– Changes handlar om den utveckling vi ser i samhället i form av normkritik och mångfald. Människor idag kräver att få vara dem de är, även om detta är utanför etablerade traditioner, vi vill hylla de förändringarna.

Rör det sig bara om en kollektion, eller är det en mer långsiktig satsning?

– Framöver utvecklar vi vårt storlekssystem och kommer att ha både dam- och herrstorlekar i alla våra plagg. Hope har alltid stått för allas rätt till individualitet, och nu vill vi ta ett nytt steg där vi utmanar rådande könsnormer inom modet.

Kommer ni i framtiden helt ta bort skiljelinjen mellan herr och dam?

– Vi vet inte. I nuläget känns det som ett naturligt steg att öppna upp storleksindelningen, men vi är öppna för ytterligare förändringar i framtiden.

Hur är det för dig som designer att arbeta utan könsindelningar?

– För mig handlar design mycket om förhållandet till kroppen, om form och silhuett. Att arbeta med klassiskt maskulina och feminina referenser under en flytande kontext känns både självklart och befriande.

Changes-kollektionen släpps i morgon onsdag den 21 september på märkets hemsida och butiker.

Se bilder på kollektionen nedan:

[allergallery id=”81896″]

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-20 17:07