Världsstjärnan till Café om EM-låten: ”Bono och The Edge gav mig gåshud i studion”

Bono, Martin Garrix och The Edge på ett hustak

Idag presenterades den officiella låten till sommarens fotbolls-EM. Inför släppet fick Café en pratstund med kompositören Martin Garrix.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-05-14 12:38  |  Lästid: 2 minuter

Varje mästerskap i fotboll kräver en mäktig mästerskapslåt och förra årets (alltså årets) Europamästerskap är inget undantag. Precis som för fem år sedan då David Guetta och Zara Larsson stod för musiken går även den officiella låten till UEFA Euro 2020 i den elektroniska dansmusikens tecken, fast med gubbrockiga inslag.

EM-låten detta år går under titeln We Are The People och är ett samarbete mellan den nederländske Dj:n Martin Garrix och Bono och The Edge från U2. Låtens delay-dränkta U2-riff, snälla EDM-eufori och sång med messiaskomplex funkar ok och blir nog en bra ljudkuliss till sommarens fotbollsfest – även om den lätt glöms bort efter en lyssning.

På en pressträff Inför släppet av den officiella EM-låten ställde Café några frågor till Garrix som var med på länk från Monaco.

Martin Garrix. Foto: Sony music

Hur föddes samarbetet med U2?

– Det började med att jag hade en demo som jag tyckte att Bonos röst skulle passa perfekt på och min manager tyckte att jag lika gärna kunde testa skicka iväg ett mail. 6 timmar senare fick jag svar och då skrek jag rakt ut av lycka!

Skickar man en färdig låt till en sån som Bono, eller hur går det till?

– Först hade jag en ackordföljd och en demosång med text som jag skickade till Bono. Han behöll de flesta melodier men bytte ut all text. Sen lade The Edge en magisk gitarr och jag hade gåshud hela tiden i studion.

Berätta om texten.

Uefa ville ha något med ”uniting” i texten men Bono sa ”that’s not gonna happen” men jag tycker fortfarande budskapet är enande. Nu är det två år sedan texten skrevs men den har bara blivit mer aktuell under pandemin. Vi behöver det här nu.

Har du några favoriter från tidigare mästerskapslåtar?

– Alla, för de är kopplade till så starka minnen, men jag gillade David Guettas låt och även Shakiras.

Något du tagit inspiration från?

– Inte så mycket. Jag ville fånga känslan man får när man ser en match eller när ens land gör mål, den euforin ville jag fånga.

Till sist, vilka vinner EM?

– Holland!!

Spana in videon till ”We Are The People” här:

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-05-14 12:48