Hoppa till innehåll

Här är alla svenska EM-låtar 2021

Hov1 på pressbild för sin singel ”Blå”

Café har samlat – och lyssnat på – de svenska kampsångerna som ska hjälpa (nåja) Sverige till framgångar på planen i sommarens fotbolls-EM.

Strålande sol, vaccin, lättade restriktioner och annalkande fotbollsfest. ”Dags att få ha lite kul igen”, som fotbollsmagasinet Offside uttrycker det på framsidan av deras nysläppta EM-nummer. Exakt så känner man ju – så varför inte ladda upp redan nu med att lyssna igenom ett gäng svenska EM-låtar 2021?

Sporten i att göra (inofficiella) mästerskapslåtar togs till sin spets vid VM i Ryssland 2018. Kanske var det för att Sverige då inte hade varit i ett världsmästerskap på herrsidan på tolv år som gjorde att kvantiteten av mästerskapslåtar var grov. Låtbidragen till årets mästerskap är fortfarande många, men ändock något färre.

Vi har samlat – och lyssnat – på alla årets musikförsök att kapitalisera på den svenska EM-festen. Häng mé!

Anis Don Demina & SAMI – Flaggan i topp (Sveriges officiella EM-låt)

Kommentar: ”Ooo ooäää ööö ooo” sjungs det av, får man anta, utfyllnadsskäl vid upprepade tillfällen. Tyvärr är det inte en ljudupptagning från en målchansupprymd Glenn Strömberg som samplats. Tyvärr säger vi, för det hade ju i nån mån varit halvskoj. Anis Don Deminas och Samis officiella svenska EM-låt tilltalar säkert barnen (och John Guidetti). Men nä, det här är ingen Markoolio eller Staffan Hellstrand. Med slentrianmässig hejaropslyrik står den sig dessvärre som en av de mer slätstrukna officiella svenska mästerskapslåtarna i historien.

Hov1 – Blå

Kommentar: Precis som Anis Don Demina och Sami gör Hov1 musik för barn och, om man ska vara snäll, folk som fortfarande får köpa ungdomsbiljett på SJ. Men visst är Hov1s inofficiella EM-låt betydligt bättre än den officiella? Larvig nödtext i refrängen men panflöjtsmelodin (är det en panflöjt?) sätter sig. Hov1:s inofficiella EM-låt lär piska Don Deminas och Samis officiella dito i streams.

Tutto Balutto – Jan och min Jan

Kommentar: Att TV4:s EM-ankare Gusten Dahlin älskar Janne Andersson är inga nyheter för alla som följt han och Thomas Wilbachers fotbollspodd Tutto Balutto under åren. Att Gusten faktiskt har ett imponerande tryck i diafragman är dock nyheter. Eller? Kanske inte ändå. Man får ju ta i beaktning att det är en Sveriges främsta sportpoddsbasröster vi har att göra med. Nåväl, till själva låten. Rätt mysig va? Gamla Sverige-känsla med effektfulla Wilbacher-körer gör lyssningen till en relativt behaglig upplevelse.

Blues – Mot alla odds (Mästerskapsedition)

Kommentar: Blues över 20 år gamla kanonlåt Mot alla odds har fått en ny text och produktion i en reklampaketerad video signerad, just det, Oddset. I videon knallar Blues tillsammans med Kulusevski och Lustig runt i olika animerade miljöer där man mest funderar över varför Lustig och ”Kulan” ser ut som att de är med i ett avsnitt av Walking Dead. Låten är det emellertid forfarande inga fel på och den uppdaterade texten stör mindre än vad man kanske kan tro. Mot alla odds som låt betraktat har åldrats väl.

Nu jävlar! – Nu jävlar!

Kommentar: Tillsammans med en rad hårdrocksveteraner, däribland Europe-trummisen Ian Haugland, har den gamle MFF- och Mönchengladbach-anfallaren Jörgen Pettersson släppt en EM-låt som innehåller både dubbeltramp och genrekorrekt maxat gitarrsolo. Bara vetskapen av att hårdrocksentusiasten Jögge Pettersson gjort en EM-låt gör att man blir vänligt inställd till låten, som faktiskt är en rätt bra hårdrockslåt. Med fotbollstext eller inte.

Dom viktiga skorna – Officiell fotbolls låt EM VM etc,,,

Kommentar: Årets kanske roligaste EM-låt kommer från Dom viktiga skorna som även är duon bakom podcasten Music görnings podcaster. För den med hög skämtribba och som gillar skånsk hiphop med rim som ”på läktaren är stämningen riktigt våldsam, alla vill skada en annan folkstam.” (Robin Åberg)

Ola Aurell – Hela Sverige klappar

Kommentar: Mångsysslaren Ola Aurell har gjort en EM-låt med som lika gärna skulle kunna vara vara skriven Uje Brandelius Gävleband Doktor Kosmos. Ett gott betyg, alltså. ”En helhjärtad hyllning till svensk grisfotboll och dess försonande kraft”, säger Aurell själv om låten som kombinerar en förskolakompatibel instrumental matta med en finurlig, svängig och rolig text. Kanske den bästa inofficiella svenska EM-låten sen Tyskarna från Lunds klassiker Global Fussball OK från VM 2002?

The Henke Larssons – EM-guldet

Kommentar: Kreativitet bör alltid premieras och i det här fallet ska det fan premieras att upphovsmännen ens kommit på tanken att löst basera en svensk EM-låt på den gamla irländska folkvisan A Long Way to Tipperary. Enligt uppgift ska låtsnickrarna i The Henke Larssons ha pyntat en trummis 500 spänn via frilansnätverket Fiverr för att få liveinspelade trummor till låten. Ambitiöst.

Pile of Stones – EM Året – Fotbollslåt för svenska landslaget

Kommentar: Ett gäng medelålders män i shorts och landslagströjor har spelat in en EM-låt som är hygglig men inte sticker ut. Mest tar man med sig att mannen med Les Paul-guran i vissa vinklar är lik Anders Limpar och att trummisen skulle kunna vara ”Granens” storebrorsa.

Campingpoddens EM-låt – Hej, det är Janne

Kommentar: En spartansk hyllning till Janne Andersson som tyvärr inte kommer i närheten av Campingpoddens saxofonmysiga mästerskapslåtbidrag vid VM i Ryssland.

Ove Ödla – Håller på Blågult

Kommentar: Vi bortser från Youtube-kändisödlan Ove Ödlas – för undertecknad – luddiga ”iblandning” i låten va? Ok, bra. För själva låten är det inga fel på. Versen är en transportsträcka till en snyggt skriven fotbollsrefräng. Precis som man vill ha det: En lagom platt text med en allsångsvänlig melodi där det återkommande ”Vi håller på blååååågult” måste räknas som det här mästerskapets 2,5 bästa musiksekunder. Så. Är. Bestämt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.