Erik Niva om okända konflikten med Robert Laul

I nya numret av Café berättar Erik Niva om hur relationen med kollegan Robert Laul påverkades av Roberts alkoholism: "En av få personer i mitt liv som jag tvingats omvärdera längs vägen."

Olle Arnell | Foto: Calle Stoltz  |  Publicerad 2016-12-12 17:05  |  Lästid: 3 minuter
erik-niva-cafe

Fotograf: Calle Stoltz/Mink Mgmt, Stylist: Emine Sander.

Sportjournalisten Erik Niva pryder omslaget av nya numret av Café som finns ute i butik nu! Förutom fantastiska bilder på Erik som du aldrig sett honom förr, ger han i vanlig ordning vasst formulerade och intressanta svar på en rad saker, bland annat om en tidigare okänd konflikt mellan honom och kollegan Robert Laul.

I oktober 2015 gick Robert ut och berättade om sin alkoholism och att det inverkade på hans arbete, bland annat genom att han offentligt på Twitter bad sin chef att avgå.

I intervjun med Café berättar Erik om att Roberts missbruk även haft inverkan på deras relation och att deras goda vänskap fick sig en ordentlig turn.

Din kollega Robert Laul var väldigt modig och ärlig när han för ett år sedan berättade om sin alkoholism. Ni två har ju jobbat väldigt tätt genom åren. Spillde det där någonsin över på dig?

– Det här kan jag prata om. Men jag känner att om jag ska prata om det så måste jag cleara det med Laul. Och om han säger ja så vill jag gärna att det står i texten just att jag har kollat med Laul, säger Erik Niva till Café.

(Läs Roberts kommentar längst ner i artikeln)

Högst rimligt.

– Bra. Det är nämligen speciellt såtillvida att det är en av få personer i mitt liv som jag tvingats omvärdera längs vägen. Jag var bra kompis med honom, trivdes jävligt bra med honom och hade alltid ganska lätt att försvara honom: ”Bufflig typ, dåligt omdöme ibland, men ändå ett gott hjärta.” Sedan blev en av konsekvenserna av hans eskalerande sjukdomstillstånd att han byggde upp mig till någon form av jävla nemesis. Han vände sig aktivt emot mig på ett väldigt påtagligt och påfrestande sätt, säger Erik Niva till Café.

Hur, exakt?

– Han uttryckte i flera olika sammanhang, både externt och internt, att han helt enkelt tyckte att jag var överskattad och oförtjänt av min position. Byggde upp en bild av att jag aktivt stod ovanför honom och bromsade hans karriär. Och det innebar att jag där och då upplevde att det här inte alls var en person som i grunden hade ett gott hjärta, utan en person som aktivt och genuint tycktes vilja mig illa. Och det var jävligt, jävligt svårt att förhålla sig till, säger Erik Niva till Café.

erik-niva-cafe-intervju

Fotograf: Calle Stoltz/Mink Mgmt, Stylist: Emine Sander.

Även om det är uppenbart att det fanns en konflikt berättar sedan Erik att de pratat ut om det och även om deras relation skadats av detta har han förståelse för det som hände.

– Men vi är inte ovänner på något sätt längre. Han har hört av sig till mig och bett om ursäkt och den har jag accepterat. Jag har förståelse för att destruktiva livsmönster kan ta en till platser i livet där man inte tänker klart. Så även om vi inte har den relation vi en gång hade finns det inga problem mellan oss, säger Erik Niva till Café.

Precis som Erik Niva ville kontaktade Café självklart Robert för att låta honom kommentera konflikten, och han säger så här:

– Det är en viktig del av mitt tillfrisknande att konfronteras med den skada jag har orsakat andra människor. Det fungerar som en påminnelse om destruktiviteten i en sjukdom som ställer till med så mycket elände för så många människor.

Vidare i intervjun berättar Erik bland annat om varför han var nära att sluta på Sportbladet efter VM 2010, om vad han spenderar sin lön (ca 1 000 000 om året) på och hur han ser på den personkult som uppstått kring honom.

Nya numret av Café finns i butik nu!

erik-niva-omslag-cafe

Mer om Erik Niva från Café!

Erik Niva: ”Jag och Simon Bank har alltid varit dåliga på att prata om ‘riktiga’ saker”

Erik Niva: ”Jag förväntades provfilma för På Spåret när Malmö FF skulle möta Olympiakos, så det blev inget”

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-16 14:34