Hoppa till innehåll

Filmstjärnorna som fick nobben när de provfilmade för några av världens mest populära roller

Jonas Fiskáare

Visst är det svårt att föreställa sig nån annan än Matt LeBlanc som Joey Tribbiani?

Underhållningsbranschen är full av historier om skådespelare som gjort roller som kommit att bli en del av deras personliga identitet och som sedan förföljt dem genom hela karriären. Att exempelvis tänka sig någon annan än Matt LeBlanc som den urbota korkade men samtidigt så älskvärda Joey i Vänner, eller Jon Hamm som det alkoholiserade reklamgeniet Don Draper i Mad Men känns som en närmast bisarr tanke.

Men det är ofrånkomligen så att bakom varje karaktär ligger en casting och ett noga överlagt beslut från ansvarig regissör. Efter en djupdykning i ämnet kan det konstateras att många av film- och serievärldens mest älskade karaktärer mycket väl hade kunnat förknippas med helt helt andra ansikten. Och även fast det känns snudd på otänkbart har alla skådisar – till och med de som befinner sig på den absoluta toppen av Hollywood-pyramiden – då och då tvingats acceptera besvikelsens bittra eftersmak efter ha nekats en drömroll.

Med den bakgrunden har Café tagit fram en namnkunnig lista med skådespelare som provfilmat för populära film- och tv-roller, men som de aldrig fick göra.

1. Eric McCormack provfilmade som Ross Geller

Vad hade Vänner varit utan David Schwimmer som Ross Geller? Den frågan lär vi aldrig få besvarad. Däremot vet vi att Eric McCormack, mest känd som Will Truman i sitcom-serien Will & Grace, en gång provfilmade för rollen.

2. Olivia Wilde vara nära att få spela Marissa Cooper

Mischa Barton slog igenom stort som Marissa i en av 00-talets stora ungdomsserier, The O.C. Men rollen hade mycket väl kunnat gå till Olivia Wilde istället (i slutändan fick hon nöja sig med att spela bartendern Alex). Seriens skapare Josh Schwartz förklarade valet av Barton så här: ”Marissa är uppenbarligen en karaktär som behövde räddas av Ryan och Olivia Wilde behöver inte räddas. Hon är en tuffing”.

3. Peter Hermann var på audition som Don Draper

Jon Hamm är närmast synonym med den stilige whiskyälskande reklammannen i kostymdramat Mad Men. Fast beslutet att ge honom rollen var inte givet då han konkurrerade med bland andra Peter Hermann, känd från den aktuella dramakomediserien Younger.

4. Mahershala Ali skadades under en audition för Game of Thrones

Oscarsvinnaren har i efterhand berättat att hans audition för en roll i fantasyserien är bland det värsta han varit med om. Något man kan ha viss förståelse för då Ali tydligen ska ha skadat sig rejält efter ha fallit handlöst från en stol när han satt och väntade i auditionrummet.

5. Robert De Niro hade kunnat spela Sonny Corleone istället

De Niro gör som bekant en mästerlig insats som den unge Vito Corleone i den andra filmen av maffiatrilogin. Men faktum är att han provspelade för rollen som maffiabossens äldste son Sonny redan i den första filmen, men rollen gick istället till James Caan.

6. Hank Azaria drömde om att få spela Joey

När det gäller rollen som Joey Tribbiani, karaktären med den älskvärda personligheten som till och med fick sin egen serie efter Vänner, är det svårt att tänka sig nån annan än just Matt LeBlanc. Men det fanns andra som väldigt gärna ville ha rollen. En av dessa var Hank Azaria som berättat att han provfilmade två gånger för rollen, men att han båda gångerna fick nobben.

7. Jennifer Lawrence provfilmade som Bella Swan i Twilight

Även om hon senare hamnade i en annan blockbuster inom samma genre (Hunger Games), var det initialt huvudrollen i Twilight-serien som Lawrence suktade allra mest efter, enligt uppgifter från veckotidningen US Weekly.

8. Johan Rheborg fick aldrig filmrollen som Ove

Komikern fick förvisso en egen teaterföreställning med samma titel (som fick strålande recensioner). Men när En man som heter Ove skulle bli film gick rollen till en betydligt mer rutinerad räv i sammanhanget – nämligen Rolf Lassgård.

9. Matthew McConaughey trodde han fått rollen som Jack Dawson

Huvudrollen i Titanic blev Leonardo DiCaprios stora internationella genombrott. Att rollen skulle bli hans var dock inte självklart, åtminstone inte enligt Matthew McConauhey. I intervjuer har McConauhey berättat att han ringt sin agent efter provinspelningen och sagt att han ”nailat” den.

10. Peter Stormare tackade nej till en roll i James Bond

Både Izabella Scorupco och Britt Ekland är svenskar som haft roller i filmer om Agent 007. Men när Peter Stormare erbjöds en roll tackade han bestämt nej. För Skavlan berättade han varför: ”Jag har aldrig fattat James Bond, jag tycker det är så uruselt och tråkigt.”

11. Jon Hamm var för ung för rollen som Sandy Cohen

De allra flesta som följde The O.C. känner nog varmt för Seth Cohens coola advokatfarsa, Sandy, porträtterad av Peter Gallagher. Men nyligen kom det fram att Jon Hamm faktiskt provfilmade för rollen. Hamm berättade i magasinet Rolling Stones nya podcast, ”Too Long; Didn’t Watch” att hans ålder var ett problem i början av karriären och att han fick rådet att provspela för flera papparoller eftersom han inte såg tillräckligt ung ut för att gå på high school. ”Men jag var heller inte tillräckligt gammal”, berättar han.

12. Millie Bobby Brown tänkte ge upp skådespelarkarriären när hon inte fick rollen i Game of Thrones

Stranger Things-stjärnan har nått stora framgångar trots sin ringa åldern (hon fyller snart 17 år). Men i en intervju med Jimmy Fallon har hon berättat att det var nära att hon bestämde sig för att sluta med skådespeleriet, efter att inte ha fått rollen som Lyanna Mormont i Game of Thrones.

13. Kurt Russel var ett av toppvalen som Han Solo i Star Wars

Russells provfilmning finns fortfarande att beskåda på YouTube. Själv har han berättat att det var mycket nära att han fick rollen, men att ABC i samma veva krävde svar om en westernserie. ”Jag frågade George (Lucas) om han trodde att ha ville ha mig. Han svarade att han inte visste säkert. Jag var tvungen att jobba, så jag gjorde westernserien. Och det var helt klart rätt beslut.”

14. Adrian Grenier gjorde audition för Dawson’s Creek

Entourage-stjärnan Adrian var tilltänkt för huvudrollen i tonårsdramat som i slutändan gick till James Van Der Beek. Enligt Grenier åkte de båda samma plan på väg till Los Angeles och inspelningen. ”Han var lite mer disciplinerad och det var min första gång i LA så jag var lite mer grön än vad han var”, har han berättat i intervju med E! News.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.