Forskare varnar för Tinder: “Förödande för självbilden”

Allt fler träffas på nätet och genom dejtingappar, men det finns en dold baksida med att vara aktiv på Tinder, visar en ny studie.

Malin Karlberg | Foto: Shutterstock  |  Publicerad 2017-02-20 09:39  |  Lästid: < 1 minuter
tinder-app-sjalvkansla

Nätdejting är ett effektivt och allt mer populärt sätt att träffa en potentiell partner. Men dejtingappen Tinder, där du swipar vänster eller höger på en bild beroende på om personen ser intressant ut eller inte, kan vara förödande för självbilden. Det avslöjar ny forskning från University of North Texas.

Studien visar att användare av Tinder-appen har sämre självkänsla och är mindre nöjda med sitt utseende än personer som inte använder Tinder. Användarna rapporterade en mer negativ syn på såväl sin kropp som sitt ansikte och verkade internalisera samhällets skönhetskrav på ett skadligt sätt.

Forskarna poängterar dock att det inte går att veta säkert ifall det är dejtingapparna som spär på den dåliga självkänslan – eller om det är så att personer med en negativ självbild dras till appar som Tinder i högre utsträckning.

Använder du Tinder? Då känner du igen den här typen av bilder som folk måste sluta använda – nu! För många blir Tinder snarare ett beroende än något hälsosamt – så vet du om du använt Tinder alldeles för länge för ditt eget bästa >

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:39