Annons
Annons

Fredrik Wikingssons ångest under premiären av nya filmen: ”Jag höll på att skita på mig”

I veckan var det premiär för Filip och Fredriks första långfilm, Trevligt folk, om det somaliska bandylaget i Borlänge. Café frågade ut Fredrik Wikingsson om nojan inför premiären, integrationsprojekt och den döde spionen Stig Bergling.

cafevik

kristallen-fredrik01


Premiär igår – hur firade ni?

– Igår hade vi visning på biografen Rigoletto, det var jävligt mäktigt att få stå där och ta emot stående ovationer. Men jag kände mig samtidigt helt körd i huvudet – inte bara för att jag hade festat så hårt på sistone, utan också för att det var plågsamt att sitta i rummet när filmen visades. Sen gick vi och söp. Jag var hålögd och pulsen gick i 120, så jag drog hem tidigt. Jag får hoppas att Filip höll fanan högt!

Annons

Bästa reaktionen än så länge?

– Martin Schibbye satt i publiken, jag höll först på att skita på mig och sa att han inte fick se den – tänk om han skulle tycka illa om den! Men sen han släpptes ur fängelset har han tydligen bara gråtit en gång och det var efter den här filmen. Jag blev superlycklig såklart!

Vad tyckte bandyspelarna själva om filmen?

– De såg den för en och en halv månad sen, det var ännu nervösare än premiären. Jag hade bokat ett hotellrum med projektor där spelarna skulle sitta och kolla på filmen. Själv klarade jag inte av att vara i samma rum, så jag drog och beställde en pizza istället. Men jag fick inte i mig en enda tugga. Det värsta som hade kunnat hända var om vi hade sjabblat bort filmen och spelarna inte gillade den. Då hade den varit omöjlig att släppa! Skulle vi som priviligerade medierunk-killar komma och köra över ett gäng killar som har bott i Sverige i bara några år? Det går ju inte. Men spelarna gillade filmen.

Trevligt folk har också varit ett integrationsprojekt. Hur känns det att ha varit med och bidragit?

– Alla pratar om integration nu, så det är ganska lägligt att vår film kommer. Och Trevligt folk har faktiskt lett till något bra, spelarna upplever att väldigt många fler svenskar kommer fram och pratar med dem nu. Det här är en isbrytare! Nu frågar folk dem hur det går med bandyn, förut frågade de ingenting.

Spionen Stig Bergling dog i veckan. Det ryktas att ni fick honom att dyka upp på releasefesten för boken Hundra höjdare?

– Ja, just det! Vi bedömde att Mats Wilanders dikt Droppen var en av de bästa händelserna i svensk historia (den kom på plats nummer 1 i 100 höjdare, reds anmärkning). Och vi tyckte någon borde läsa upp den, men det var för tråkigt med en skådis – så vi gick på spionspåret. Det blev en vrålsuccé!

 Hur känns det att Stig Bergling nu är död?

– Fan, det är som det är. Ännu en påminnelse om livets förgänglighet antar jag.

* * *

Läs också!

Viasats fotbollsexpert Bosse Petersson: ”Ett mirakel räddade mitt liv”

Alexander Bard älskar fortfarande att festa: ”Sex, droger och rock’n’roll har aldrig varit fel”

Erik Hamrén: ”Feminist blir nästan ett modeord just nu”

 

Annons

Dela (3)
TweetaLaddar