Här är General Kardus 2018 – så får du tag i ett av 1 000 exemplar

Årets upplaga av General Kardus har tagit över ett och ett halvt år att ta fram och är ett samarbete mellan Swedish Match, kocken Karl Ljung och glastillverkaren Orrefors.

Olle Arnell  |  Publicerad 2018-02-23 10:24  |  Lästid: 2 minuter

Det är dags för årets släpp av General Kardus! I år heter den General Kardus Spring 2018, och har smak av rosmarin, timjan, citrus och mörka bär, samt aningen granskog. Till årets smak och förpackning har man samarbetat med Karl Jung, tidigare vinnare i Årets kock bland annat, och det är ett arbete som tagit över 36 månader.

– Att ta fram Sveriges mest påkostade snus förpliktigar, och med min långa bakgrund i krogvärlden var det gastronomiska temat givet. Vi har säsongsanpassat smaksättningen med utvalda svenska örter, och med en särskilt framtagen tobaksblandning, säger Karl Ljung.

Årets förpackning är framtagen av glastillverkaren Orrefors, och även där har Karl Jung varit med under processen.

Årets tobaksblandning består av tobak från Filippinerna, Spanien och Indien. Tobaken från Filippinerna är värmetorkad ljus Virginiatobak som har förädlats genom ett antal processteg till en så kallad semi-cavendish, en nästan svart tobak som genererar mycket smak och arom.  Den spanska tobaken är av typen dark air cured och har lufttorkats. Den har en kraftig karaktär med inslag av kakao och torkad frukt som ger syrlighet. Den indiska tobaken är soltorkad, vilket ger en ljusare tobak med kryddig smak och nyanserad beska.

Tillsammans utgör de samma mix som förra årets Kardus som gjordes tillsammans med Hernö Gin.

– Den blandningen var så jäkla bra så det fanns ingen mening med att byta, sa Lars Öberg, master blender på Swedish Match när Café träffade honom inför lanseringen.

Även om tobaksblandningen är densamma tog det många månader att få fram exakt den smak man eftersträvade.

– General Kardus Spring 2018 är småskaligt och hantverksmässigt tillverkad med en särskild process och tillverkas bara denna enda gång, och det är ett idogt experimenterande med både smak och tobaksblandning. Med Karl Ljungs expertis har vi denna gång gått mer åt det gastronomiska hållet, där råvara och smak återspeglar årstiden med hjälp av svenska örter, säger Lars Öberg, Master blender på Swedish Match.

Café har testat snuset och det är ett riktigt gott snus med fyllig smak och ger en känsla av hög nikotinhalt.

Glastillverkaren Orrefors har tagit fram förpackningen till årets kardussnus som är ett handblåst glaskärl i mörkare grönt som har tillverkats manuellt på glasbruket i Småland.

General Kardus Spring 2018 släpps i 1 000 numrerade exemplar, innehåller 150 gram snus, och säljs i Swedish Match fyra egna snusbutiker (Stockholm, Göteborg, Strömstad och Åre) samt på www.swedishmatch.se. Den kostar 999 kronor och börjar säljas fredagen 23 februari.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-02-26 10:51