Annons

georgerrmartin

George RR Martin, 66, är mannen bakom böckerna bakom tv-succén Game of Thrones. Första boken i Sagan om is och eld-serien utkom 1996 och femte volymen Drakarnas dans (2011) är den senast utgivna.

* * *

Böckerna skrivs och publiceras dock i en allt makligare takt. Det finns fortfarande inget releasedatum på seriens sjätte bok The winds of winter. George RR Martin har flera gångar betonat att han vill att hans livsverk blir helt perfekt, snarare än att det portioneras ut i något slags laxerande tempo.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Det bryr sig miljontals av nördiga fantasyfans ganska lite om. De vill ha nästa bok nu, eller ännu hellre i går. Vilket lett till att internet svämmar över av människor som oroar sig över att författaren ska hinna vika hädan innan han fullständigt redogjort för kalabaliken i Westeros.

George RR Martin är inget fan av samtalsämnet. Faktum är att han hatar frågan.

– Jag hatar frågan. Ser jag ut som att jag är döende?! Jag är inte döende.

Han skrattar till.

– Det är den där stolen. Du är den tredje journalisten som sitter i den där stolen i dag och frågar om detta.

Det är dödsstolen.

– Ja, vi måste få ut den där stolen ur rummet.

Jag är egentligen mest intresserad av hur man hanterar det där, att människor dagligen ber en att inte dö. Folk är mer rädda för att du ska dö än att deras egna föräldrar ska göra det.

– Jag vet inte hur man ska hantera det. I Schweiz sa jag till en journalist som frågade om det att dra åt helvete. Jag är 66 år – inte 96. Jag har ett långt liv framför mig. Som alla andra funderar jag på min hälsa allt eftersom jag blir äldre. Och visst tänker jag att jag borde gå ner i vikt, men inte av hänsyn till någon jävla bok. Jag känner: ”Gud, jag borde komma i bättre form för det är bättre att leva än att dö.”

Tv-serien Game of thrones kommer att trumma på med en säsong per år, trots att HBO redan använt majoriteten av materialet i Martins litteratur. Författaren hjälper tv-bolaget med narrativa pekpinnar så att de bägge verken synkar någorlunda hela vägen in på upploppet.

– I stora drag vet jag hur allt ska sluta och det har jag alltid gjort. Saker som vem som kommer att sitta på järntronen till slut och vilka karaktärer som ska vara dö och vem som ska vara gift med vem. Huvudkaraktärerna, alltså. Men det finns en massa andra karaktärer som människor bryr sig om och undrar över – och en del av det där klurar jag fortfarande på.

Finns det någon som är helt fridlyst?

– Jag vet inte om jag borde avslöja det, men den säkraste karaktären är antagligen Arya Stark. Det är min frus favoritkaraktär och hon har sagt att om jag någonsin skadar den lilla tjejen så tänker hon lämna mig. Och eftersom jag trots allt gillar min fru tänker jag nog hålla Arya vid liv.

Emil Persson

Foto: Tobias Ivarsson

En mycket längre version av den här intervjun publiceras i kommande nummer av magasinet Café.

Emil of house Café möter George RR Martin. Foto: @tobiasivarsson.

Ett foto publicerat av Café (@cafemagazine)

Alla fem säsonger av Game of Thrones finns på HBO Nordic.

* * *

Missa inte!

Göran Hägglund: ”Bra att Jimmie Åkesson kommit till insikt åtminstone på något område” 

9 gånger Durmaz och Zengin har varit Zlatans absolut största fans

Här är Zlatans nya satsning – första parfymen heter ZLATAN

Annons

Dela (45)
Tweeta

Annons


Laddar