Hoppa till innehåll

Här är radio- och tv-stationerna som bannlyser Michael Jacksons musik

David Johansson

Sedan dokumentären ”Leaving Neverland” började visas på HBO har reaktionerna inte låtit vänta på sig, och radiostationer i princip i hela Nya Zeeland, Kanada och Australien har tillfälligt tagit bort Jacksons musik.

Det lär väl knappast undgått någon att en ny, mycket uppmärksammad dokumentär om anklagelserna mot Michael Jackson haft premiär på HBO. I den sägs det framkomma nya, skakande uppgifter om anklagelser mot Michael Jackson som först kom upp till ytan i början av 90-talet, och blossade upp igen 2005 när en uppmärksammad rättegångsprocess inleddes. 

Anklagelserna handlar om hur Michael Jackson under mycket lång tid ska ha sett till att få de små pojkarnas förtroende genom att förse de med gåvor och inbjudningar till Jacksons kaliforniska ranch Neverland. Den nya dokumentären presenterar två nya fall, där Wade Robson (som var en av de som kom till Jackons försvar under rättegångarna 2005) och James Safechuck menar att Jackson begått sexuella övergrepp på de båda under flera års tid. Anklagelserna har skapat mycket uppmärksamhet, medan Jacksons familj kallar det en ”offentlig lynchning” och kommer lägga in en stämningsansökan mot HBO.

Sedan dokumentären började visas på HBO har flera radiostationer över hela världen beslutat sig för att sluta spela Jacksons musik, där länder som Nya Zeeland, Kanada och Australien varit mest ivriga med att utesluta sångarens backkatalog från sina radiovågor. Så här resonerar några av radiostationer som valt att åtminstone tillfälligt exkludera Jackson från sin rotation.

MediaWorks, Nya Zeeland, kommersiell radiostation:

”Michael Jackson finns för närvarande inte på någon av MediaWorks radiostationers spellistor (…) Detta är en reflektion av våra lyssnare och deras preferenser, eftersom det är vårt jobb att försäkra att vi spelar den musik som våra lyssnare vill höra”, säger MediaWorks radiochef Leon Wratt i ett uttalande.

NZME, Nya Zeeland, kommersiell radiostation och konkurrent till MediaWorks:

”NZMEs spellistor förändras veckovis och just nu finns inte Michael Jackson med i dem”, enligt stationens nöjeschef Dean Buchanan.

Radio NZ, Nya Zeeland, statlig radiostation:

”Vi kommer enbart att spela Michael Jackson om det är del av en nyhet eller i syfte att fylla ut ett åsiktsinslag”, säger talespersonen John Barr. 

Nova Entertainment Group, Australien, mediabolag som äger flertalet radiostationer:

”Beslut som tas angående vilken musik som ska spelas på våra radiostationer är beroende av våra lyssnares preferenser och hur relevant den klingar gentemot dem. (…) Med tanke på vad som händer för tillfället kommer Smoothfm inte att spela Michael Jacksons låtar”, berättade Nova Entertainment Groups programchef Paul Jackson.

NH, Nederländerna:

”Jag tror inte folk kan lyssna på låtarna på samma sätt längre. De var länge till för att göra en lycklig, att få en att sjunga och dansa”, sa stationens redaktör Arjan Snijders till Reuters.

Cogeco Media, Kanada, mediabolag som äger 23 radiostationer, varav tre stycken i Quebec bannlyser Jacksons musik:

”Vi är uppmärksamma på våra lyssnares åsikter och kommentarer, och (…) dokumentären har skapat reaktioner”, säger Christine Dicaire, marknad- och kommunikationschef för Cogeco, i ett skriftligt uttalande.

Det finns också ett antal stationer som inte är lika drastiska som de ovan nämnda, och som ser på situationen som skakande men heller inte definitiv. Kanske det alltid borde finnas en poäng i att diskutera huruvida man bör skilja en artists verk och privatliv åt. 

Corus Radio, Kanada:

”Vi har för tillfället inga planer på att dra tillbaka låtarna, men vi ser över situationen noggrant”, berättade Chris Sarpong för The Canadian Press, enligt North Shore News.

NRK, Norge, stationen som inledningsvis meddelade att man skulle sluta spela Jacksons musik men som nu har ändrat sig:

”Jag upplever det inte som en så värst stor sak, men beslutet som fattades var fel. Vi kommer ändra på det. Vi måste skilja på konsten och konstnären, självklart är det en normal process att vi är försiktiga och inte publicerar innehåll som inte passar ihop. Men vi ska inte ha ett generellt förbud mot att spela Michael Jackson de kommande veckorna”, berättade Thor Gjermund Eriksen till NRK, rapporterar SVT.

Bell Media, Kanada, mediabolag som äger iHeart Radio och 109 andra radiostationer: 

”Med respekt för Michael Jackson överväger vi och utreder situationen”, rapporterar Billboard.

I övriga nyheter har man beslutat att ta bort det ikoniska Simpsons-avsnittet ”Stark Raving Dad” från 1991 från all syndikation, framtida DVD-släpp och FXXs ”Simpsons World” on-demand-tjänst. I avsnittet lånade Michael Jackson ut sin röst till karaktären Leon Kompowsky, en patient som stöter in i Homer på ett mentalsjukhus. Inledningsvis var hans faktiska medverkan oklar, då det inte förrän flera år senare blev känt att det faktiskt var Jacksons röst.

Dokumentären Leaving Neverland kommer att visas i SVT och på SVT Play med start söndag 10 mars.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.