Till minne av Cafés reporter och Asien-korrespondent Jan Källman

Förre chefredaktören Jens Stenberg om en mångårig medarbetare med cynisk humor och stort hjärta.

Jens Stenberg  |  Publicerad 2016-06-18 19:27  |  Lästid: 2 minuter
Jan Kallman

Solen silas genom de klorofyllstinna trädtopparna i Trollskogen i skånska Torna Hällestad. Under ett av de kringelkrokiga träden står en välbekant man i smårutig skjorta och grånad snagg. Han har fyllt 60 men har fortfarande en buspojkes uppsyn.

Min förlagskollega Gunilla Håkansson, chefredaktör på Allas, delar den ett år gamla bilden på Facebook och det är så jag får veta – Jan har gått bort.

Jan Källman var mångårig medarbetare i Café. Han bodde i Bangkok och reste runt i Sydostasien för att skriva långa reportage om bland annat Kambodjas laglösa stad Sihanoukville och den livstidsdömde svensken Sebastian Ljung. För Cafés räkning flög han också till Leicester i England för att porträttera Sven-Göran Eriksson. Jans texter publicerades även i Aftonbladet, Res, Offside, Filter, Allas och Bangkok Post.

Jag går in på Jans egen Facebook-profil och läser ”vila i frid”-hälsningarna. Sedan söker jag min före detta chef Fredrik Helmertz, chefredaktör på Café 1991–1999, för att berätta vad som hänt. Vi sms:ar varandra fram och tillbaka under en kväll och byter några minnesbilder av vår gemensamma kollega. ”Jan kändes som en antihjälte i en Graham Greene-roman…”, skriver Fredrik i ett av sms:en, ”…på flykt från det förflutna i Thailands tryckande värme. Lite resignerad, med en cynisk humor, men också med ett stort humanistiskt hjärta.”

I sin numera nedsläckta blogg presenterade Jan Källman sig själv så här: ”Jag är journalist, entreprenör, cyniker, grubblare, ångrare, livsnjutare och en realistisk drömmare. Tidigare var jag både svart- och trångsynt samt stor egoist. Nu spelar jag av andra halvlek i livet. Bara målrakan kvar. Och finns det då nåt bättre ställe än Landet På Låtsas? I med- och motgång, i hetta och fukt, regn och sol, uppförsbacke eller nerförsbacke, resor i grannländerna… Men det är inte alltid en dans på rosor i Bangkok. Jag väjer inte för den andra sidan av livet här i stan. Vare sig det handlar om vardagslivet, min egen sargade själ, mardrömmar eller spöken ur det förflutna.”

Jan Kallman och Dennis Thern

Jans målraka i livet blev alldeles för kort. Den 29 maj var han på resa i Hanoi i Vietnam. Dagen innan pratade han i telefon i en halvtimme med en av sina frilanskollegor, fotografen Dennis Thern som ses ihop med Jan på bilden här ovanför, och då var allt kanon, Dennis tyckte att han lät på hugget. Men på hotellet i Hanoi fick Jan en hjärtinfarkt. Personalen såg till att han kom till sjukhus, men väl där fick han en hjärnblödning och hamnade i koma. Drygt två veckor senare somnade han in.

Jag kommer att sakna honom, särskilt den här tiden på året. För även när vi inte hade pratat på ett tag brukade han alltid höra av sig så här års för att kunna förnya sina myndighetspapper med hjälp av ett medarbetarintyg. Ofta landade vi i långa och intressanta diskussioner om nya tänkbara reportage från staden som Jan älskade men också kallade ”The hellhole”.

Mina tankar går till Jans döttrar och hans mamma.

Jens Stenberg, digital innehållschef Aller Media, chefredaktör Café 2000–2015

Foto: Dennis Thern

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-18 20:50