Hoppa till innehåll

Lästips! 7 kritikerrosade författare om böckerna du borde läsa i sommar

Call Me By Your Name
Joel Ågren

Du vet att du ska läsa i sommar. Frågan är bara vad? Café konsulterar årets mest kritikerrosade svenska författare för svar.

1. Johan Hilton 

Aktuell med: Vi är Orlando – En amerikansk tragedi

Lästips: Säg inget – En sann historia om mord och terror på Nordirland av Patrick Radden Keefe

”En nordirländsk tiobarnsmamma i Belfast förs en kväll plötsligt bort av ett maskerat gäng i början av 70-talet. Med utgångspunkt i detta specifika fall skapar Keefe en raffinerad berättelse om den väpnade rörelsen IRA:s historia och de konfliktfyllda år som kommit att betecknas som the troubles. Ett helt otroligt ­levande reportage som, utan att bli spekulativt eller sensationalistiskt, fungerar både som nutidshistoria och bladvändardeckare. Men också som en sorgsen skildring av dem som lämnas i de stora händelsernas och den väpnade konfliktens efterbörd: änkorna, de föräldralösa barnen och rörelsens lojala fotsoldater som i ruinerna av sina liv bemästrar posttraumatiska stressyndrom med självbedrägerier och sprit.”

I sommar läser jag:

”Jamaica Kincaid. Jag har ägnat de senaste somrarna åt att försöka plöja hela författarskap. I år ger jag mig i kast med en av de författare som jag upptäckte på tok för sent: Det var först för två år sedan jag läste Kincaids ”Min bror” som fullkomligt knockade mig. Nu tänker jag läsa de återstående tre, fyra titlar jag inte hunnit ta mig an ännu.”

2. David Ärlemalm

Aktuell med: Lite död runt ögonen

Lästips: Den stora skrivboken av Agota Kristof

”Det är krig. Tvillingarna Lucas och Claus blir lämnade hos en mormor de aldrig tidigare träffat. Hon kallar dem horungar. Och i staden ryktas det om att hon mördade sin man. Bröderna utsätter sig själva för test. De lär sig härda ut med hunger, köld, sömnlöshet och smärta. Allt som riskerar att göra livet svårt vill de förekomma. Även att klara sig utan varandra. Allt medan staden intas av fienden och alla de prövningar krigstid medför. 

Den stora skrivboken är något så sällsynt som en modern klassiker som inte bjuder det minsta motstånd. De korta kapitlen gör den utmärkt att slänga sig in i för en snabb fix, med risk för att bli kvar mellan sidorna. När jag skrev min debut Lite död runt ögonen hade jag ännu inte läst Kristof, men hon lyckas med precis det jag ville uppnå. Att med ett rasande effektivt och avskalat språk, som bara lämnar det väsentliga kvar, nagla fast läsaren från första till sista sidan. Ska du bara läsa en bok i år, eller fan, ska du bara läsa en bok under 20-talet är det Den stora skrivboken. Den enda krigsskildring du behöver.”

I sommar läser jag: 

”George Pelecanos senaste gastkramande snuthistorier, ni vet han som skrev manus till både The wire och City on a hill. Jag tänkte även återvända till Fat city av Leonard Gardner och Red Baker av Robert Ward, två hårtslående amerikanska klassiker som skildrar arbetarna, barerna, boxningsklubbarna och en tillvaro där det är lika viktigt att lära sig ta en smäll, oavsett om den utdelas på en bakgata eller av samhället, som att krypa hem efter en synnerligen smutsig fylla och stämpla in på kneget tre timmar senare.”

3. Mats Strandberg

Aktuell med: Monster i terapi

Lästips: Generation loss av Elizabeth Hand

”Cass Neary är en överlevare, på samma sätt som kackerlackor är det. Enligt all logik borde hon ha dött för länge sedan i en överdos. Hon är fotograf, eller var det åtminstone på 70-talet, då hon rörde sig i de smutsigare kretsarna på New Yorks punkscen och gjorde sig ökänd genom att plåta de trasiga och de döda. Nu hankar hon sig fram, omedveten om sin egen kultstatus. Hon fördriver helst tiden med sex, droger och att avsky det mesta som tillhör samtiden. En dag blir hon ombedd att åka till en avlägsen ö i Maine och intervjua en legendarisk fotograf. Det blir början på en krimserie som inte liknar något annat, med en antihjälte av en sort som du aldrig läst om förut. Böckerna om Cass har kallats ”Patricia Highsmith möter Patti Smith”, och jag älskar henne högt och äkta. Nästa bok, som släpps snart, kommer till stor del att utspela sig i Sverige.”

I sommar läser jag: 

”Jag kommer att skriva intensivt hela sommaren, och då brukar jag inte fixa att själv läsa skönlitterärt. Jag tänkte satsa på faktaböcker och serie­romaner i sommar. Bland annat ska jag försöka bli klar med Neil Gaimans helt briljanta epos Sandman, som snart blir påkostad Netflix-serie.”

4. Stefan Lindberg

Aktuell med: Splendor

Lästips: Kapten Nemos bibliotek av PO Enquist

”Fastän PO Enquist inte tyckte att han skrev särskilt mycket utan mest gick i träda mellan romansläppen han hann ändå publicera ett femtontal romaner. Och däremellan reportage och film­manus, pjäser och tidningstexter. Bland annat. Och tvingas jag välja något ur skörden blir det tveklöst Kapten Nemos bibliotek, en roman baserad på en verklig händelse. Två pojkar förväxlas på BB, när de är i skolåldern avslöjas misstaget och de byts tillbaka till rätt familj. Vad nu rätt familj är? Den ena blir lycklig, han får ju komma hem, men den andra pojken, bokens berättare, kommer bort. De första 50 sidorna kan vara lite tröga (PO själv kallade dem för ”skitkonstnärlighet”) men den som inte gråter på slutet, av förtvivlan eller lycka över litteraturens under, har ett hjärta av skit eller sten.”

I sommar läser jag: 

”Elis Monteverde Burraus Du äter ur min hand baby blev kvar hos en vän och sedan kom corona emellan. Den ligger i högen och glöder. Så även Madeleine Schantz Vaken dröm, och Helle Helles och Jonas Eikas Efter solen har jag redan kommit halvvägs i och den kommer att vara utläst långt innan juni är här. Jag slänger in en annan saknad, inte bara PO försvann ju från oss i vår, Yahya Hassans debut Yahya Hassan tål att läsas om hundra gånger. Minst.”

5. Stina Jackson

Aktuell med: Ödesmark

Lästips: 1794 av Niklas Natt och Dag

”Har ni inte läst den första delen, 1793, så är det bara att gratulera, för då har ni inte bara en utan två fantastiska läsupplevelser att förgylla semestern med. 1794 är en historisk kriminalroman som bjuder med oss till både 1700-talets Stockholm och den svenska kolonin Saint-Barthélemy, två råa och brutala platser som är så mästerligt skildrade att de blir fullständigt levande för läsaren. Natt och Dag leder oss med säker hand mellan dårhuset, slavskeppen och de stinkande gränderna i en tid som präglas av misär och fattigdom. En ung kvinna mördas och gåtan ska lösas, men berättelsen väcker även liv i de stora moraliska frågorna om människans villkor och natur på ett sätt som bara riktigt god litteratur kan göra. 1794 är en nattsvart roman med en lyskraft som stannar kvar långt efter läsningens slut.”

I sommar läser jag: 

”Karin Smirnoffs romantrilogi om Janakippo som utspelar sig nära mina egna hemtrakter i Västerbotten. Böckerna bär de poetiska titlarna Jag for ner till bror, Vi for upp med mor och Sen for jag hem och handlar om Jana som återvänder till sin hembygd. Debuten Augustnominerades och samtliga har rosats av både läsare och kritiker, och jag ser verkligen fram emot att få läsa alla tre i ett ljuvligt svep i sommar.”

6. Magnus Dahlström

Aktuell med: Förhör

Lästips: The fabric of reality av David Deutsch 

”En bok som utvecklingen på många sätt kommit ikapp och vars idéer, egna och andras, gradvis sipprat ut i populärkulturen (den är från 1997), i allt från Avengers, Interstellar, Spiderman, tv–serier som Devs, Westworld och ett otal litterära verk, vars författare kanske inte ens själva är medvetna om det. Tidsresor, många världar-teorin, VR och kulturella, idémässiga memes tas upp här, liksom kvantdatorer. Kanske inte allt sedan sitter ihop i en enhetlig teori om verklighetens innersta väsen, men ändå. Finns på engelska.”

I sommar läser jag: 

”Antagligen en (om)läsning av Sjöwall/Wahlöös bokserie om ett antal poliser i Stockholm och deras medarbetare. Om man glömmer alla filmer så kanske böckerna fortfarande står sig, som tidsdokument. Enligt ett vagt minne från tonåren så finns här en prosaisk, vardaglig beskrivning av ett hanterbart, i grunden välmående samhälle, före mobiler, pc–datorer eller smittsamma virussjukdomar. Nyare kriminallitteratur har kanske högre tempo, intensivare mordfall och mer spekulativa förvecklingar, men troligen är denna bokserie fortfarande läsvärd, i kraft av det sociala engagemanget i varje enskild del. Något som kan extrapoleras fram till i dag.”

7. Lydia Sandgren

Aktuell med: Samlade verk 

Lästips: Skrivliv av Gun-Britt Sundström 

”Gun-Britt Sundström har vi att tacka för mycket – Maken, För Lydia och, intalar jag mig i alla fall, att det finns sex mellan raderna i nyöversättningen av Bibeln. Hennes dagböcker 1965–1978 är storartad läsning. Dagbokens Gun-Britt är kroniskt ambivalent i kärleks- och yrkeslivet, liftar överallt och producerar böcker och kultursidestexter liksom av bara farten. Den som själv försökt sig på dagboksskrivande blir förmodligen djupt avundsjuk på Sundströms stilsäkra självironi, men det är det värt för glädjen att dela hennes sällskap.”  

I sommar läser jag:

”Egentligen har jag redan läst Alexandriakvartetten av Lawrence Durrell, men något särskilt sker när man läser om böcker: man upptäcker den förändring man själv genomgått sedan sist. Durrells magnifika romansvit har alla förutsättningar för att bli en sådan upplevelse. Skildringen av en handfull levnadsöden i mellankrigstidens Alexandria är en mångskiktad historia om begär och kärleksförsök, berättad med skruvad humor och en väldig lust till litteraturen. Det enda jag har att förebrå Durrell är att alltsammans slutar på ett durackord, men vad vet jag – det kan ju visa sig vara på ett helt annat sätt den här gången.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.