Annons

Jerka Johansson: ”Metoo? Jag har bara väntat på att huvuden ska rulla”

Sveriges hetaste skådespelare Erik ”Jerka” Johansson om när han hade änglavakt, sitt värsta drogminne och supersuccén Bonusfamiljen.

Markus Thunberg
Foto Magnus Sandberg
Jerka Johansson: ”Metoo? Jag har bara väntat på att huvuden ska rulla”

Jerka?

– Ja.

Vad är det för namn?

– Mina barndomspolare har alltid kalllat mig Jerka. När jag skaffade Instagram ville jag inte heta erikjohansson underline streck 12056. Då fanns jerkajohansson.

Hur har ditt krogliv påverkats av att växa upp som ”Tobbe” i Eva & Adam?

Annons

– Haha, jaaa … det är klart att när folk är packade så blir de nostalgiska när de ser mig, folk minns väl sin egen barndom.

Vilket är ditt livs värsta drogminne?

Gilla Cafe.se på Facebook

– Jag var på festival en gång och hade rökt nåt superskunk. Jag fick total nojja varpå jag gick och la mig i tältet. Allt snurrade och jag ville dö. Plötsligt såg jag flammor och insåg att det var tältduken som brann. Nån dyngrak punkare skulle koka nudlar i sitt stormkök men välte ut allt över vårt tält.

Vad får du höra mest nu efter framgångarna för Bonusfamiljen?

– Det roligaste är att folk känner igen sig i kampen att få ihop livet med barn och ex och den struligheten. Serien hjälper folk att känna att det inte är så lätt hela tiden. Det tycker jag är så jävla fint.

Din karaktär Patrik, vad händer med honom i säsong två?

– Utan att spoila så är han pappaledig, och tampas med att han har svårt att släppa kontrollen över att vara familjens överhuvud. Han kan liksom inte vara det i mjukisbrallor och med vällingflaskan i högsta hugg. Det händer jävligt mycket i säsong två, det släpps bomber.

Vilken svensk skådis ser du upp till?

– Gösta Ekman. Jag såg också mycket upp till Micke Nyqvist, så himla snäll och en och jävligt bra skådis. Ann Petrén. Johan Ulveson. Folk som är briljanta skådisar men också briljanta människor.

Under #metoo signerade 456 kvinnliga skådespelare ett upprop om övergrepp och trakasserier. Hur tänker du kring det?

– Det är otroligt bra det som händer nu. Jag har bara väntat på att huvuden ska rulla, och försökt att inte jobba med folk som jag tycker är idioter.

Har du en lista på människor du inte vill jobba med?

– Ja, det finns personer som jag aldrig kommer att jobba med. Men vi skådisar är livrädda för att mista våra jobb, samtidigt som det finns regissörer och chefer som använder sig av de här svinen fast de vet vad som försiggår. Jag har klagat hos en chef om en kollega som betedde sig som ett svin mot mig och andra och fick svaret ”Men han är ju så bra.” Det säger allt om hur detta funkar.

Vilket har varit ditt livs värsta jobb?

– När jag var nisse på Patricia (nattklubb i Stockholm, reds anm). Jag plockade ölglas ur pissoaren som var fulla av du vet … och så fick man 50 spänn för varje spya man plockade upp efter stängning. Hälla sågspån och skyffa upp … och den lukten, det var det vidrigaste.

Vilket uttryck använder du lite för mycket?

– Att någonting är någontings mamma. Det har gått inflation i det.

När har du varit närmast döden?

– Jag och min farsa krockade med en bil i hundra blås för typ 15 år sedan. Flög in i bilen framför, totalkvaddade två bilar och hade änglavakt. Ingen skadade sig, inte de framför oss heller, men när vi stod på sniskan över två filer med en ihoptryckt bil … det var skitläbbigt. Och min farsa hade precis haft en hjärtinfarkt så han var redan skör som det var.

Vilken skådisroll är den du mest gjort för pengarna?

– Jag gjorde några dagar i Partaj och jag visste att det inte skulle flyga för mig, men just då var det lite knapert. Men det var inte ens särskilt bra betalt.

Om jag säger din karaktär Sebastian Ståhl i Maria Wern-filmerna?

– Om man ska jobba som skådis i Sverige har man inte råd att vara superkräsen, ibland gör man jobb som man brinner för mer och har lite sämre betalt och ibland gör man jobb som är av lite mer … brukskaraktär – och det är icke att förkasta.

Innebär din farsa George Johanssons Mulle Meck-böcker att du kan surfa på royalty-vågen livet ut?

– Det tror jag absolut inte. Han är omgift och har nåt arrangemang tror jag.

Du separerade rätt nyligen?

– Det var odramatiskt och ömsesidigt.

Hur fungerar varannanveckalivet?

– Man får den tid för sig själv som man inte fått under småbarnsåren. När man väl är med barnen kan man maxa det och vara en utvilad, förberedd pappa som verkligen kan vara närvarande. Men sen måste man ju tampas med att fylla tomrummet som blir när man inte har barnen. Då gäller det att inte gå ut och kröka och festa hela tiden utan hitta positiva grejer att göra.

Vad har blivit bättre sedan ni gick isär?

– Jag tror det är bättre för barnen att inte leva i en smågnisslig familjesituation. Nu har de två glada, utvilade päron.

När har du blivit som argast på dina barn?

– När man stått och ansträngt sig för att göra deras favoriträtt och så vägrar de äta. Då har jag nån gång lackat något fruktansvärt och slängt glas i golvet.

Du är rätt öppen med ditt öldrickande på Instagram, hur mycket öl blir det på en månad?

– För mycket. Det är klart att det blir väldigt mycket. Det är någon form av livselixir. Det är kanske ohållbart i längden, men äh va fan, det är under kontrollerade former.

Hur tänker du kring att trilla dit?

– Jag har inte gjort det hittills så jag tror inte det är någon fara. Men jag kan brottas med tanken att man ska fimpa det där, helt. Det har min farsa gjort.

Missa inte Jerka Johanssons nystartade blogg här på Café. Han skriver om sitt liv vid sidan av vita duken, att plötsligt bli singel vid 38 och att vara farsa – vassa spaningar och mycket åsikter utlovas. 

Fakta

Namn: Nils Erik ”Jerka” Johansson. Född: 23 februari 1979 i Enskede, Stockholm. Familj: Barnen Rolf, 6, och Lena, 4. Karriär: Debuterade i tv-serien Bert (1994) och har sedan dess spelat i Eva & Adam (1999), Julens hjältar (1999), Stockholm boogie (2005), Himlen är oskyldigt blå (2010), Blå ögon (2014) och Maria Wern-filmerna (2016). Aktuell med: Julkalendern Jakten på tidskristallen och andra säsongen av Bonusfamiljen i SVT och en ny Maria Wern-säsong i TV4.

Annons

Dela (66)
Tweeta

Annons


Laddar