Kaffe och avec – så väljer du rätt kombination

Andreas Grube  |  Publicerad 2015-08-09 14:16  |  Lästid: 2 minuter
snubb

Den personliga smaken ska såklart alltid styra valet av avec. Men här är några tips på vägen till den perfekta kombinationen.

* * *

En bra generell grundregel är att en avec till kaffet bör vara hyfsat rund i smaken, gärna med toner av torkad frukt, choklad och nötter. Alltför kraftig rökighet, för hög alkoholstyrka eller för påtaglig ekfatslagring kan förstöra smakharmonin och göra upplevelsen bitter och trist.

Huruvida man vill ha socker och mjölk i kaffet är såklart också en smaksak, men tänk på att både mjölk och socker dödar och döljer naturliga smaker i kaffet – vilket kan vara bra om du dricker dåligt kaffe men trist om det är en höjdarsort.

Armagnac

Armagnac har ofta runda härliga toner när den fått några år på nacken, så se till att välja en sort som inte är för ung och frän. Välj heller inte en armagnac som lagrats alldeles för länge – eftersom alltför tydliga fattoner kan skapa disharmoni i kombination med kaffet.

Rom

Här skulle jag gärna välja en mörk och hyfsat vällagrad rackare där vanilj- och chokladtonerna är tydliga. Fungerar bra till en slät kopp mellanrostat, men även till exempelvis ristretto.

Grappa

Grappa är fantastiskt gott – men undvik det som avec. Etanolsmakerna är oftast för tydliga för att göra grappa till en bra kaffepartner, även när grappan är lagrad. Kasta istället i dig espresson först och njut sedan av grappasipparna efteråt.

Calvados

Kan fungera fantastiskt fint som avec. Välj med fördel en kaffesort som inte är för hårt rostad utan där istället de fruktigare tonerna får mer spelutrymme.

Whisky

En klassisk kombination. Välj en sort med bara lättare rökighet och gärna söta toner av torkad frukt och honung. Sherryfatslagring är ofta en bra komponent. För mycket rök, fatkaraktär eller alkohol kommer göra avecupplevelsen bitter och frän.

Cognac

Oftast ett alldeles lysande avecval, framför allt om du går på högre kvalitet som XO eller Extra. Även mediumkvalitet, som VSOP eller VO, kan vara magnifikt. Framför allt handlar det om att undvika ung och frän cognac och istället välja sorter med bra fruktighet och fin avrundning från varsam fathantering.

Baileys

Kan absolut fungera, men då kanske bäst om kaffet också innehåller mjölk och socker.

Andreas Grube

* * *

Läs också!

kaffe3

Den perfekta avecstunden – med en trimmad kombination

damatteo

Highland Park och da Matteo: ”Så tog vi fram det perfekta aveckaffet”

Mer om avec på Cafés specialsajt – klicka här!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-10-18 13:52