Hoppa till innehåll

Linnéa Claeson om sitt sommarprat – och anklagelserna om fejkade sms

Joel Linde

Linnéa Claeson, handbollsproffs och kvinnan bakom Instagramkontot Assholesonline, är en av årets sommarvärdar.

Linnéa Claeson är 25 år gammal och professionell handbollsspelare. Hon fick snabbt erfara att män ofta hörde av sig med sexuella inviter och rena trakasserier efter att hon spelat match och synts på tv, vilket ledde till att hon skapade Instagramkontot Assholesonline där hon synliggör trakasserierna. Kontot har nu 217 000 följare och Linnéa har snabbt fått vänja sig med strålkastarljuset i svensk media.

Under onsdagen presenterades hon som en av sommarpratarna i P1 (se hela listan här).

Hade du väntat dig att få sommarprata?

– Nej, jag hade inte ens tänkt på det. Det känns skitkul. Ett bra fönster att fortsätta prata om mina frågor: mycket mod, civilkurage, medmänsklighet.

Var det självklart att tacka ja?

– Ja jag tänkte att det blir kul, jag kör på. Det var inte så mycket att fundera på.

Var det självklart för dig att ta den offentliga roll du tagit med ditt Instagramkonto också?

– Det var ett vägval, jag hade ett ögonblick där jag stod i telefon med Aftonbladet och jag funderade på om jag skulle gå ut med namn och bild. För jag visste ju att hoten och hatet skulle rasa in, men jag kände ändå att det var så pass viktigt att jag gjorde det. Och det har jag inte ångrat.

Vissa tror att du fejkar de meddelandena du publicerar. Hur tänker du kring sådan kritik?

– Jag möter alltid det här, att någon inte tror en. Det är samma med våldtäkt och sexualbrott, att man misstror offer och försöker hitta ursäkter eller förklaringar. Det är så klart väldigt tråkigt och problematiskt. Nu på sistone har jag skrivit om att människor tafsar eller kommenterar på gatan, och folk vill inte tro att det är sant – eller så tror de inte det helt enkelt. Och det är så klart problematiskt för om de inte ens kan inse att det är sant så kan vi inte börja jobba med problemet.

Vad tänker du om att den inställningen finns?

– Jag tror vi har ett problem i Sverige när vi delar upp människor i ”schyssta killar och riktiga män”, mot typ ”våldtäktsmän”. För det blir en sådan identitetskris däremellan då om någon kompis, eller han i fotbollslaget, eller ens bästa vän eller brorsa eller son eller pojkvän gör något jävligt dåligt. Oavsett om det är ett sexistiskt skämt, eller att han tafsar på någon som eller full eller faktiskt våldtar någon, så blir det nästan lite identitetskris. Han kan inte identifiera sig med det för han är ju en ”schysst kille” och ingen i hans omgivning kan det heller. Så jag tror att det handlar väldigt mycket om hur vi ser på såna former av brott.

Vad krävs för att ändra på det?

– Mod! Och att våga säga ifrån till sina vänner, vilket kanske är det läskigaste som finns. Men också att vara medveten om att även saker som bara sägs mellan två personer eller i ”tysta rum” kan spela roll. Att det normaliserar våldtäktskultur att dra våldtäktsskämt – eller rasistskämt eller bögskämt eller vad det nu är. Jag tror att det är viktigt att ha med sig, även när man ”bara är med grabbarna”. Ord spelar roll.

Vad vill du att folk ska ta med sig från ditt sommarprat?

– Att de ska känna lite blandning av humor och allvar, att de ska få en liten klump i magen och tänka ”vad kan jag göra bättre”, men också peppen över hur mycket som är bra och ”nu kör vi!”

Läs också: Sven Melander ska också sommarprata ”Män som uppträder som jävla svin ÄR ju svin”

Linnéa Claeson sommarpratar den 17 juli, se hela listan över sommarpratarna 2017 här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.