Hoppa till innehåll

”Härligt med halva Sveriges modeelit salongsberusad mellan 11 och 23”

Marlon Appelgren

Retrofokus, vattentäta funktionsplagg och monokroma looks är några trender som Cafés Daniel Lindström och Martin Hansson har tagit med sig från visningarna på Stockholms modevecka.

Modeveckan i Stockholm går mot sitt slut. Modechef Daniel Lindström och moderedaktör Martin Hansson berättar hur modeveckan har varit än så länge, vilka trender som gäller och vad som har varit bäst och sämst.

Daniel Lindström

Hur har veckan varit?

– Väldigt spännande! Det var en jättebra start i onsdags med Whyreds herrkollektion. Det är ett varumärke som har funnits i ungefär tjugo år men det här var nog ändå det största enskilda steget som tagits och det hela kändes jättenytt för att komma från dem. Det var också kul med en ny location, då man har bytt från Berns till Grand Hotel, vilket jag tycker gav hela modeveckan en slags ny injektion.

Vad har varit något att ha på modeveckan?

– Det var en väldigt fin vattentät trenchcoat som jag såg när Filippa K visade upp sin vårkollektion. De höll en visning utanför modeveckans schema som var fin men kanske inte med lika hög modegrad som vanligt, det var till exempel inga former på plaggen. Det var dock väldigt fina material inspirerat från en resa till Tokyo med något slags japansk workwear som tema.

Vad har varit bäst hittills?

– Karin Rodebjer gjorde en fin visning i sin butik när modellerna var helt naturliga, utan någon make-up. Jag kan tycka att sådant är befriande då det är så mycket i modevärlden som är fixat och redigerat och ibland känns det inte på riktigt. Förutom att det var fina kläder så var det också härligt att se naturliga tjejer.

Vad har varit sämst?

– Sämst var vädret i onsdags när det var ett streetstyle-event.

Vem har klätt sig bäst?

– Då skulle jag säga Lalle Johnson, som är stylist och även är aktuell i Cafés nästa nummer. Han klär sig väldigt bra och kommer snart med en egen kollektion för Dressmann.

Vem har klätt sig sämst?

– Det går inte att välja ut någon riktigt. Jag kan däremot tycka att det är lite för stylat i publiken. Många outfits bärs bara för att man ska hamna på bild och synas så mycket som möjligt och då kan det ibland bara se löjligt ut. Vissa ser ju ut som julgranar!

Vad har varit den största snackisen?

– Det har pratats ganska mycket om Björn Borg-visningen som ska ha varit väldigt påkostad.

Vilken trend kan man använda redan nu?

– Funktionsplagg tror jag, som den vattentäta trenchcoaten från Filippa K som jag nämnde tidigare. Whyred körde med ryggsäck och sneaker till kostym och det var mycket av en slags dressad stil där det ändå ska vara lite sportigt och bekvämt. Mycket känns anpassad för en storstad där man gör flera olika aktiviteter som att gå på gym för att sedan kasta sig på en cykel.

Martin Hansson

Har något varit att ha på modeveckan?

– Det var kul att se Whyred, som var en spretig visning med väldigt bra mode på alla sätt och vis. Det kändes internationellt, men var kanske lite svårburet för den skandinaviska killen. Mycket mönster och vågad stajling har präglat veckan.

Vad har varit bäst hittills? 

– Halva Sveriges modeelit är halvt salongsberusad från klockan 11 till 23 och det tycker jag är lite härligt.

Vad har varit sämst under modeveckan?

– Att det har varit för lite herrmode under modeveckan. Många herrmärken skulle kunna göra mer runt omkring visningarna, bjuda in på drink och göra fler visningar.

Vem har varit bäst klädd?

– Självklart kvalar jag in på topplistan, men sen tycker jag även att Jimmy Guo och stylisten Petter Lundgren har varit fint klädda. Kika in deras Instagram för inspiration!

Vad har varit den största snackisen?

– Det pratas väldigt mycket om sponsrade poster på Instagram och vad det kostar att lägga upp ett plagg under modeveckan. Det är väldigt dyrt!

Vilken trend kan man använda redan nu?

– Fina monokroma looks med till exempel en hel navy look med exklusiva och tekniska material. Retrofokuset kan man också haka på redan nu.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.