Martin Jonsson dödade sitt ex av svartsjuka: “Jag slog sönder henne”

Martin Jonsson slog ihjäl sin före detta flickvän så till den grad att poliserna som var först på plats inte kunde urskilja ansiktet på kvinnan.

Jens Kärrman  |  Publicerad 2018-07-02 14:29  |  Lästid: < 1 minuter

En juninatt 2016 tar sig Martin Jonsson in hos sin tidigare flickvän Lotta Rudholm. Gång på gång slår han kvinnan som senare avlider. Efteråt minns han inte hur länge dödsmisshandeln pågick.

”Jag har ingen tidsuppfattning, men det kändes som en evighet”, sa han i rätten.

Kort före mordet sommaren 2016 hade Lotta Rudholm försökt avsluta relationen med kroppsbyggaren Martin Jonsson. Strax efter fyra på morgonen den fjärde juni tar han en taxi till den tidigare flickvännens bostad i Bromma.

– Jag ville vara med henne, har han berättat.

Poliserna som efteråt kommer till lägenheten beskriver synen som det värsta de sett.

– Jag kunde inte urskilja ansiktet, huvudet var som en boll. Det var väldigt mycket blod, berättade en av poliserna under rättegången.

Martin Jonsson försökte minuterna efter mordet rättfärdiga den bestialiska misshandeln med påståenden om att kvinnan haft andra män och varit otrogen, ”så då slog jag sönder henne”.

Det var inte första gången han misshandlade Lotta Rudholm. Hon var inte heller den första kvinna som han attackerade. Åren innan han träffade Lotta hade han suttit i fängelse för att vid upprepade tillfällen slagit och hotat sin dåvarande flickvän.

Utöver partnervåldet har Martin Jonsson en lång historia av våldsbrott, ofta nattetid efter krogbesök. Ett av de tidigare våldsdåden slutade med att en ung man dog av sina skador.
I en av kriminalvårdens riskbedömningar beskrivs Martin Jonsson som mycket impulsstyrd och aggressiv.

Den rättspsykiatriska utredningen i samband med mordet på Lotta Rudholm slår fast att Martin Jonsson visar tecken på antisociala och framträdande psykopatiska drag.

I fängelset, där han ska avtjäna ett straff på 18 år, har han varit fortsatt våldsam. Efter att misshandlat en medfånge blev han omplacerad från anstalten i Norrtälje till den i Tidaholm. I beslutet skriver Kriminalvården att han ska vara placerad på en anstalt ”som kan anvisa plats i avdelning för särskilt resurskrävande intagna”.

Det här är en del av en artikelserie om svenska mördare som skakat landet – läs om de andra morden här >

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:24