Hoppa till innehåll

Max lanserar vegansk shake – här är restaurangerna som är först ut

Max släpper vegansk shake.
Sofia Börjesson

Hamburgerkedjan Max lanserar veganska shakes – och planen är att de ska ersätta de mjölkbaserade milkshakes som finns i dag.

Under maj månad testar Max på Hötorget i Stockholm sin nya, och efterlängtade, satsning: vegansk shake. Planen är att lansera den på alla Max-restauranger i Sverige redan i sommar.

– Det är inget vi kan lova, det är många restauranger och stora volymer vi talar om, men det är vår förhoppning att de ska finnas i hela Sverige innan semestrarna, säger Jonas Mårtensson, chefskock på Max.

Den veganska shaken är baserad på kokos och kokosfett, och den kommer i smakerna jordgubb, choklad och vanilj. Dessa shakes ska också ersätta de mjölkbaserade milkshakes som finns på Max i dag. Däremot kommer de glassbaserade lyxshakerna med grädde fortfarande att finnas kvar.

Men! Max lanserar även en vegansk variant av sin lyxshake i smakerna jordgubb och blåbär. Förutom kokos innehåller den bär och sylt, och till skillnad från den animaliska varianten har den ingen grädde på toppen.

Max restaurang på Hötorget i Stockholm är först ut med lanseringen, men snart kommer även cityrestaurangerna i Luleå, Umeå, Uppsala, Göteborg och Malmö att servera de veganska shakerna.

I mars lanserade Max vegetariska nuggets, och då förklarade Christoffer Bergfors, vice vd och Sverigechef på Max, att just nuggets och shakes är det som deras veganska gäster har efterfrågat mest. Det var bara två månader sedan, men då kunde man inte utlova några veganska shakes.

Vad har hänt sedan dess?

– I mars fanns fortfarande ingen lösning för hur vi skulle gå till väga. Vi testade olika varianter med havre och soja, men det tog över smaken för mycket. Men när vi väl fick fram receptet med kokos gick det snabbt, förklarar Tobias Karlsson, marknadschef på Max.

Den veganska shaken har ännu inte fått något namn, utan kallas för ”shake vegan” på menyn.

– Vi håller fortfarande på att titta på namn. Vi får ju inte kalla dem för milkshakes eftersom de inte innehåller mjölk, säger Tobias Karlsson.

Du kanske också gillar:

Max släpper tre nya vegoalternativ – och nuggets är med

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.